Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.11.2014., 18:36   #12631
tech
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor buljo Pregled postova
Očito je svaki bio dovoljno neiskusan i ne zna vozit po takvim uvjetima.

Definiraj sklisko: zaleđeno ili mokro? Ako je zaleđeno ti isti koji su izletili na tom zavoju bi isto tako izletili i sa zimskim gumama
Slobodno napiši o kojem je zavoju riječ jer prilično dobro poznajem i dubravu i zagreb i baš me zanima o kojem se radi.
Ali tu iskustvo ne igra ulogu buljo. Istinabog ja vozim tek dvije godine al ne treba bit pro da shvatiš neke stvari.
Pogledaj kak ceste čiste, ili je smrznuto, ili je bljuzga ili je masno. Ako ljetna ima takvu smjesu da se ukruti na toj temperaturi onda ne možeš govorit da je to neiskustvo. Ili ćeš ostat bez gripa, kad-tad, ili ćeš se parkirat nekome u gepek jer ti je put kočenja u svakom slučaju +10m.
Isto kak na zimskoj ne možeš vozit iznad 15 celzija. Common sense niš drugo.

Štefanovec, red onih S zavoja u smjeru nove bolnice/dubrave.
Prošle zime su 2x krovirala, troje ih je završilo u jarku a od susjeda cura je skoro ostala nepokretna. Znam lika koji ih šlepa i ni jedan nije imao zimsku.
tech je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2014., 18:38   #12632
Problem
Pijem samo KAJ
Moj komp

Problem's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
pa ljetna ce jos mozda biti donekle dobra ak nema snijega, al cim se zabijeli možete samo plakati, kako god dobri vozači bili. Pogotovo ako govorimo o nekakvoj uzbrdici (cak je i minaimalni nagib nemoguca mislija za ljetnu)
Problem je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2014., 18:39   #12633
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Isto bi bilo kao i sada, a onaj koji po tom snijegu ide vozit sa ljetnima je idiot

Iako bi se i po tome moglo vozit sa ljetnim, i ne pričam gluposti jer sam se i sam našao u toj situaciji i sličnoj situaciji i to ne jednom, al ine svojom krivicom

Citiraj:
Autor tech Pregled postova
Ali tu iskustvo ne igra ulogu buljo. Istinabog ja vozim tek dvije godine al ne treba bit pro da shvatiš neke stvari.
Pogledaj kak ceste čiste, ili je smrznuto, ili je bljuzga ili je masno. Ako ljetna ima takvu smjesu da se ukruti na toj temperaturi onda ne možeš govorit da je to neiskustvo. Ili ćeš ostat bez gripa, kad-tad, ili ćeš se parkirat nekome u gepek jer ti je put kočenja u svakom slučaju +10m.

Prošle zime su 2x krovirala, troje ih je završilo u jarku a od susjeda cura je skoro ostala nepokretna. Znam lika koji ih šlepa i ni jedan nije imao zimsku.
Tu jedino iskustvo i mozak igra ulogu. Taj zavoj ima kontra nagib i ni najmanje se ne čudim kaj im se to dogodilo (ako skrećeš od markuševca prema bolnici na av. gojka šuška) A ako misliš na one zavoje prije (poslije teretane) onda se radi o čistom amaterizmu.
Ako si se već našao u toj situaciji sa ljetnim onda MORAŠ znat da ćeš napravit 2 ili 3 puta već razmak, da će gas i kočnica biti kao da gaziš jaja, da nema naglih trzaja, i da pratiš sve oko sebe 3 puta više i na to sve dodaj iskustvo i nećeš imat ništa više problema od loše osobe sa zimskim, to ti garantiram.

Citiraj:
Autor Problem Pregled postova
pa ljetna ce jos mozda biti donekle dobra ak nema snijega, al cim se zabijeli možete samo plakati, kako god dobri vozači bili. Pogotovo ako govorimo o nekakvoj uzbrdici (cak je i minaimalni nagib nemoguca mislija za ljetnu)
Potpis ko kuća, jako mi je žao da nemam sliku jedne situacije kada sam MORAO doć doma a pao je snijeg...
Na jednom dijelu je uzbrdica i nisam se mogao popest, nakon metar mi je auto pobjegao a do gore ima bar 30 m, pa sam išao okolo di je druga nizbrdica ali ne strašna, vozio sam 5 na sat. To je bilo radnim danom u 3 ujutro pa nije bilo žive duše na cesti

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp

Zadnje izmijenjeno od: buljo. 02.11.2014. u 18:50.
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2014., 18:44   #12634
Problem
Pijem samo KAJ
Moj komp

Problem's Avatar

Problem je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2014., 19:17   #12635
Dottore
Extrema Thule
Moj komp

Dottore's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Citiraj:

Taj famozni S zavoj često susrećem i prolazim.

Tamo idu i na full gas.

HP 845 G8

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 5850U
RAM: 32GB SK Hynix DDR4-3200 + 32GB SK Hynix DDR4-3200
SSD: Kioxia/Toshiba XG6 512 GB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" Touch Matte IPS @ 1920 x 1080

Mice: Logitech MX Master 3S
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + WD SN570 2 TB

Connected To A1 optical 2 Gbit

Lenovo ThinkPad P15v Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850H
RAM: 64GB DDR5
SSD: Samsung 980 Pro Plus 1Tb NVMe M.2
SSD: Samsung 980 Pro Plus 2Tb NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon
LCD: 15" IPS @ 3840x2160

Lenovo ThinkPad T14 Gen 3

CPU: AMD Ryzen 7 PRO 6850
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Micron 3400 1 TB NVMe M.2
Graphic: AMD Radeon 680M
LCD: 14" IPS @ 1920 x 1200

Mice: Logitech VX Nano
External storage: uGreen M.2 enclosure USB-C + Samsung 980 1TB

Lenovo X1 Carbon 7th Gen

CPU: Intel Core i7-8665U
RAM: 16GB soldered LPDDR3
SSD: Samsung 970 EVO Plus 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel HD 620
LCD: 14" IPS @ 2560x1440

Lenovo X1 Carbon 10th Gen

CPU: Intel Core i7-1260p
RAM: 16GB soldered LPDDR4
SSD: Sk Hynix 512 GB NVMe M.2
Graphic: Intel Iris Xe
LCD: 14" IPS @ 1920x1200

Dottore je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2014., 21:29   #12636
Apacer ft Bozja
Baja!
Moj komp

Apacer ft Bozja's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Ne razumijem neke ljude ovdje. Ili nisu nikada probali pa samo pišu nebuloze ili su probali pa nisu mijenjali način vožnje, ali ja sam zadnje četiri-pet zima vozio svoj stari auto na ljetnim gumama i da pokucam u drvo niti jednom nisam imao neku neugodnost.
Zna se kako se vozi po zimi, nebitno sa kakvim gumama, a ako te pak situacija natjera da voziš sa ljetnim, budeš još duplo koncentriraniji i nemaš brige.
A za oni koji pišu o tome da se ne mozeš maknuti sa parkinga, nema problema, oni tepisi iz auta pod gume i vani sam. Niti jednom nisam morao nekoga zvati da mi gura/vuce, uvijek sam sam izašao, a vozio sam sranje od auta do prije pola godine, stari Fiat Bravo.
Sad me jedino zanima kako se auti na zadnji pogon ponašaju po snijegu, ali o tome cu pisati za par mjeseci, kad padne malo snijega.

Citiraj:
Pišeš gluposti.
Staro 02.11.2014., 22:21   #12637
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

Datum registracije: Sep 2000
Citiranje hrvatskih propisa kao nečeg pametnog... Jao jao jao.

Te iste budale koje kažu da je zimi OK imat ljetne gume, kažu i kak cijele godine ne treba imat upaljena svjetla. Ukratko DEBILI.

(lanci u gepeku - muphahaha - zimske uvjete uglavnom ne čine snježni uvjeti a vi lijepo na 0C izmjerite zaustavni put s ljetnim te onda sa zimskim gumama)

Uglavnom Bože sačuvaj me po zimi ovih s ljetnim gumama, pogotovo onih iza mene...
ozren je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2014., 22:29   #12638
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
@Apacer ft Bozja

posto si mi ti blizak po gradu, pa kud si vozio sa ljetnim gumama? stvarno, proslih par zima si se vozao po gradu samo ili okolici? moram te pitati, jer je kod nas znalo fest zakrkati, isao si svaki dan na posao, ujutro kada je poluzaleden snijeg, ili fin snijeg i neociscen jer pada bez prestanka i sve sile ralica to ne stignu ocistiti?

mislim, ljudi. ja sam imao jedne zime (prve sto sam uzeo nove S3+ na sva 4 kotaca) u selo koje se zove Sjeverovac. zamislite cca 150 metara od blage prema sve jacoj uzbrdici, padao snijeg cca 3 dana prije, ralica tamo nikada nije isla i nikada nece ici.

da, zaletila bi se i ćelestonka univerzalka na blef. da, gurao bi mi suputnik auto ako bi zapeo. ali slusati da generalno je vazno voziti, ma daj..........

ponavljam - kada zapadne 10cm snijega utabanoga, ma mici se s ceste ako nemas gume. jebes to, svatko moze voziti u drugoj u ler gasu, ali sta je sa ostalim sudionicima? neka se vuku iza tebe koji imas ljetne gume i ne mozes povesti brze, ili zakociti normalno?

isto Apacer ft Bozja, jesi se kada provezao na svjeze padnutih par cm snijega kroz Komarevo mozda? fina vijugava cesta skroz .

jedne zime sam izbrojao 30 i nesto auta, sto u ogradama, sto u jarcima. garant je barem pola sletjelo jer nije imalo propisano dobre i uvjetima potrebe gume. mozda je tu igrao i alkohol, cisto ne vjerujem brzina u smislu - vozio je 100 na sat . jer su sve to bila lagana slijetanja, nema tu velike stete, ali njega vise nema na cesti.

i smijeh je kada padne snijeg, a ja vozim tek onda po propisima koji su navedeni. gdje je 50, ja drzim 50. nema naglog kocenja, nema naglog startanja, ali imam povjerenja u tu jebenu gumu da ako mi izleti dijete / cucak / pijani cica, ja mogu barem donekle mogu zakociti ili skrenuti .

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2014., 22:31   #12639
sale001
Premium
Moj komp

sale001's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Mozak i iskustvo... To je najbitnije... Laprdati sa 2 dana vozackog staza nije pozeljno. Zimi treba imati zimske, a ljeti ljetne... Ako se moze, ali to ne znaci da ce gume misliti umjesto frajera za volanom tatinog ili svog auta.
sale001 je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2014., 22:35   #12640
domy1
Yugokiller
Moj komp

domy1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
Autor ozren Pregled postova

Te iste budale koje kažu da je zimi OK imat ljetne gume, kažu i kak cijele godine ne treba imat upaljena svjetla. Ukratko DEBILI.

(lanci u gepeku - muphahaha - zimske uvjete uglavnom ne čine snježni uvjeti a vi lijepo na 0C izmjerite zaustavni put s ljetnim te onda sa zimskim gumama)

Uglavnom Bože sačuvaj me po zimi ovih s ljetnim gumama, pogotovo onih iza mene...
Potpis ko kuća. Da ne kažem za mokro, a kamoli snijeg.

domy1 je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2014., 22:53   #12641
tech
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Apacer ft Bozja Pregled postova
Ne razumijem neke ljude ovdje. Ili nisu nikada probali pa samo pišu nebuloze ili su probali pa nisu mijenjali način vožnje, ali ja sam zadnje četiri-pet zima vozio svoj stari auto na ljetnim gumama i da pokucam u drvo niti jednom nisam imao neku neugodnost.
Zna se kako se vozi po zimi, nebitno sa kakvim gumama, a ako te pak situacija natjera da voziš sa ljetnim, budeš još duplo koncentriraniji i nemaš brige.
A za oni koji pišu o tome da se ne mozeš maknuti sa parkinga, nema problema, oni tepisi iz auta pod gume i vani sam. Niti jednom nisam morao nekoga zvati da mi gura/vuce, uvijek sam sam izašao, a vozio sam sranje od auta do prije pola godine, stari Fiat Bravo.
Sad me jedino zanima kako se auti na zadnji pogon ponašaju po snijegu, ali o tome cu pisati za par mjeseci, kad padne malo snijega.

Pišeš gluposti.
Ali čekaj malo, košta te, bubam 1000 kuna da se voziš po zimi ko gospodin čovjek i da ne budeš idiot koji se vozi 40kmh po slavonskoj jer si svjestan da ti za išta više treba poletna pista na plesu da se zaustaviš. Dakle, za mizeran novac možeš stat, možeš se vozit bez brige i još ne riskiraš svoju glavu(manje bitno) već i tuđu. Nemaš para za glavnu stvar na autu? Prodaj auto i uplati godišnju zet kartu, to je sve kaj mogu reć ljudima poput tebe.

A ovo drugo mi objasni. Zanima me ta tematika pa bi se mogao raspisat o tome, nije da sam prof.ing stručnjak ali mislim da svi možemo bar malo logiku koristit.
Ako je zimska guma napravljena od mekanije smjese(zanemarit ćemo komponente smjese koje mogu isparavati kad se guma krene kuhat po ljeti) i gubi svojstva na 15-20 celzija, bar tako veli conti za svoje gume. Nije li logično da ćeš ju na ionako toplijem asfaltu od ambijentalne temperature krenut palit i kuhat? Nakon par sesija toplo-hladno ćeš dobit plastiku a ne zimsku gumu.
Mogu ti to i pokazat jer sam i sam vozio zimsku po ljeti(nije bila bogznakakva za zimu a auto je ionak išao na prodaju pa čisto da ju spalimo do kraja). Pri skretanju u ulicu možeš čut kako cvile i to na 10kmh, veće brzine u zavojima ne treba ni spominjat jer osjetiš u guzici kak cijeli auto pleše na gumi.

I sad možeš drvit do preksutra kak nemam iskustva, al možeš izguglat za 10 sekundi bilo kakav test zimska ljetna pri 0 stupnjeva celzija. Put kočenja rasta i na +10 metara. A to su ti skoro tri dužine nekog gradskog auta. Svakom s tri čiste dosta.

Citiraj:
Upravo tak, meni je drago što oni misle da znaju i mogu.
Ali treba shvatit da ću ja s dobrom zimskom pri naglom kočenju stat a majstor s ljetnom će se nažalost parkirat meni ili nekom drugom u guzicu. I sve je to super dok to nije klinac koji ti je izletio na zebru pred autom...
Staro 02.11.2014., 22:54   #12642
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Citiraj:

Problem je kaj je upitno kakve ljudi gume imaju, od prastarih do istrosenih (govorim i za ljetne i zimske) do toga da ljudi ne znaju vozit po zimi i uzasavaju se snijega.
2 zime sam imao ljetne na sluzbenom i nisam nista losije i opasnije vozio od mase sa zimskim (jedino je nekad problem bio start) a kad sam stavio zimske onda sam gledao i sokirao se koliko ljudi sa zimskim i dobrim autima pojma nema o voznji, na cesti di je ogranicenje inace 60 ja se vozim kao formula pored svih a vozim 55 na sat. Pa sad ti meni reci tko je tu normalan? Ja koji normalno vozim ili svi ostali koji se vuku.

A da ne pricam o autima punim snijega, pola stakala bijelo, retrovizori puni snijega...

Danas idem do kioska i vidim bmw 3 par godina star sa izlizanim zimskim, pardon CELAVIM.

Uvijek zimi imam u autu svu mogucu opremu, rukavice, strugalicu, sprej za odledjivanje, neku metalnu kao zlicu za snijeg ako zatreba i jos par pizdarija i auto je uvijek bez snijega. Nakon svega toga neka mi netko kaze da bi radje nekog antitalenta sa autom punim snijega sa upitnim zimskim gumama ili mene u ljetnim (necu spominjat zene da ne bi ispalo krivo ).

Da ne bi bilo zabune na svom autu imam oba seta.

Ali se pretjeruje za zimske, vise ovisi o samom vozacu.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///

žmnpp
Staro 02.11.2014., 22:55   #12643
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Svakom s malo razuma je sve jasno kad pogleda zimsku i ljetnu gumu

Ako ljetne postaju tvrđe s padom temperature, imaju veću tvrdu površinu koja dodiruje hladnu i vlažnu podlogu. Ne mora biti snijega nimalo. Trenje je sve manje između gume i podloge.

Kao što je Ozren rekao, sačuvaj nas po zimi od ovakvih s ljetnima

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2014., 23:15   #12644
domy1
Yugokiller
Moj komp

domy1's Avatar

Datum registracije: Jun 2006
Citiraj:
2 zime sam imao ljetne na sluzbenom i nisam nista losije i opasnije vozio od mase sa zimskim (jedino je nekad problem bio start)

Da sve stoji šta si rekao, tko je idot, to je nevezano za gume.
Ali ako ti je to bio glavni problem, onda nemam šta za dodati. Može netko ne samo ti biti oprezan koliko želi, ali ako ne može stat u razumnom vremenu može samo napravit sranje. Treba uvijek imati sigurnosnu rezervu, a ne voziti na granici mogućnosti auta/guma/kočnica, nastavi niz...

domy1 je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2014., 23:39   #12645
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Buljo jesi ti onaj koji vozi "sigurno" ali 10km/h na ljetnima usred zime?

Najrađe bi se vozio ispred tebe i sa zimskima napravio brake check.

Trebalo bi legalizirat da onog sa ljetnima koji se vozi 20km/h smiješ gurnut u najbliži jarak.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2014., 00:02   #12646
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Forum vrvi proficima koji ocito uopce ne shvacaju glavnu problematiku i "puni" su iskustva voznje po snijegu i zimi opcenito.

2 icy

Ma kakvih 10, ne idem brze od hoda covjeka
Vidis ja bi volio da mi to napravis a ja u tenku iza tebe

Zgodno je kako djelite zimi aute na ima zimske i nema zimske a kad padne 3 kapi kise ili snijega i svi se voze kao da su jucer izasli iz autoskole, kud li srece da auti voze sami.

Al dobro svasta ce se tu naucit, od toga da su ljetne gume zimi zapravo drvene, da trakcija uopce ne postoji jer guma gubi svojstva pretvara se u plastiku, skoro pa vozis saonice, do toga da zimska preko15 celzijanera ne valja.

A do nedavno par vas nije imalo ni vozacke tako da je uopce upitno iskustvo po snijegu, cast iznimkama.

I da sva sreca da su svi vozaci koji stavljaju zimske odlicni i gume ce ih spasit bez obzira na to da su u koje god doba godine opca opasnost u prometu ali naravno, bitne su samo i iskljucivo gume.

Ovi u reliju ili formuli kad izlete to je sigurno do guma, sigurno su lose nemoguce da je do vozaca.

Aj ln

žmnpp
Staro 03.11.2014., 00:13   #12647
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Citiraj:

I sad možeš drvit do preksutra kak nemam iskustva, al možeš izguglat za 10 sekundi bilo kakav test zimska ljetna pri 0 stupnjeva celzija. Put kočenja rasta i na +10 metara. A to su ti skoro tri dužine nekog gradskog auta. Svakom s tri čiste dosta.

Ali treba shvatit da ću ja s dobrom zimskom pri naglom kočenju stat
O ovom pricam, pamet djeli osoba koja gugla, a nes ti takve prakse

Je je nadaj se ces pri naglom kocenju stat kak si si zamislio, prije ces ti zavrsit nekom u guzici sa takvim stavom nego netko iskusniji i bolji vozac sa ljetnim

žmnpp
Staro 03.11.2014., 00:43   #12648
tech
Premium
Moj komp

Al ga serendaš na kvadrat.
Kakvo mrtvo iskustvo, alo?
Položio sam na snijegu, ali ja nisam tu da se kurčim već oću jednostavno objasnit nešto što je jednostavno ko jen dva tri.
Loše vozače, vozače koji voze -10kmh na zimskima ostavi sa strane, to nije argument jer ovdje pričamo o performansi gume i što se s istom događa zimi.

Ravna cesta, mokri kolnik(kiša), 0 stupnjeva celzija, naglo kočenje s 50 na 0. Ljetna će stat otprilike 15-20+% dalje. Recimo, bubam, zaustavni put zimske je 35m a ljetna staje na 40m(u najboljem slučaju ako ima profila) ili dalje. U tih pet metara ili više ćeš razvijat neku brzinu, vjerojatno oko 10kmh(da ne računamo). Odi spizdi neki auto ili nekog s 10kmh. možeš i 5. Javi rezultate.

Test koji može izvest moj nećak od 6 godina. Test koji traži da znaš dignut auto na 50kmh i stisnut kočnicu. Fizika buljo, fizika. Trenje točnije.
Svaka čast ako vi s 10+ godina vozačkog iskustva možete promijeniti zakone fizike i zaustavit prostor i vrijeme, ja nažalost ne mogu. I zato mi ne pada na pamet ugrožavat druge i širit ovakve gluposti okolo. Kužim da vas je HAK i raznorazni stručnjaci učili svemu i svačemu prije 15 godina kad su aktualne bile sava i tigar gume ali ipak su stvari nešto drugačije danas.

Ajd sad izbaci zimu iz priče, ljetna guma bilo koja. Na 8mm je nova i zdrava, na 4mm je potrošena preko 50%. I tu si već izgubio koji metar na kočenju. Sad ti meni tvrdiš da na toj istoj gumi, koja je tvrda i nezagrijana u uvjetima u kojima ne funkcionira možeš stat u razumnom razmaku naspram zimske.
Svaka čast, iako mislim da si ti jedan od onih šta vade osigurače ABS-a jerbo je njihova noga brža kad pumpa kočnicu.

Sad sve to fino odi izgooglat, pirelli ima svoje testove, bridgestone i conti. Sve dostupno na guglu i to fino se nađe u pdfu za pročitat.
Budući da ja nemam prakse već će ti se javiti netko ko ima. Možda ti može ozren organizirati demonstraciju kod Berislava u autolabu koji zna nekog boga o gumama. Ja ga eto ne poznajem osobno ali znam da zna to što radi i da je sposoban ove tvoje gluposti demantirat u minuti.
Možda tad shvatiš što je smjesa gume i što se s istom dešava kad ju mučiš van optimalnih granica.

I rest my case. Ako imaš ikoji argument osim "debili na cesti srać tu mač" slobodno napiši da se razgovaramo ko ljudi. U suprotnom ti možeš živjet u uvjerenju kako si zajebo sistem jer si uštedio 1000 i kusur kuna na zimljarama..
Staro 03.11.2014., 01:40   #12649
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Mislim da je bolje onda ne kupit gume i vozit se samo na felgama. Ma i na rotorima... Ak znaš vozit, ne bi ti trebao bit problem.

A možemo i ponovit... Stvar duljine kočenja je još ozbiljnija jer brzina auta ne pada linearno (ovisi o uvjetima), najjače pada pri kraju kočenja, kinetička energija auta raste sa kvadratom ovisno o brzini.

Malo su nategnuli i odabrali brzinu, uvjete i udaljenost koja im odgovara, ali...

Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 03.11.2014. u 02:05.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2014., 01:48   #12650
New One
Premium
Moj komp

New One's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Ovaj oksimorom ni je genijalan: "..iskusniji i bolji vozac sa ljetnim"

Zakon dozvoljava ljetne uz 50kn lidl lance u gepeku i tu je svaka rasprava kaj je bolje bezvezna. A to što će tko procjeniti da je njemu dostatno, eto, po zakonu široko mu polje.

Naravno da odma ima balkan farera koji će otići dalje pa je njima michelin energy saver sa 2mm dovoljan za Zavižan u 1.mj. itd.
New One je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2014., 05:45   #12651
vga killer
Treba kaj skurit??

vga killer's Avatar

Ja sam se zato zakleo da ako me ikada iko sa ljetnim gumama na snijegu napuca jer nije mogao stat da ću ga lopatom zatuč.
Ko tvrdi da se sa ljetnima može vozit normalno po snijegu je KRETEN. Amen
vga killer je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2014., 06:29   #12652
Garro
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2009
Amen.

15 godina sam na cesti, imam valjda pola milje kilometara na guzici i svake zime gledam isti show.

@ Buljo, Apacer i svi koji misle da ljetne gume imaju nešto tražiti u zimskim uvjetima: mladi ste, naučiti ćete, samo se nadam da vam neće biti prekasno. Možete imati ne znam kakve skillze, ali fizika i neimanje vidovitosti je zajebana kombinacija.
Garro je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2014., 07:27   #12653
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Koji bi auto preporucili za cca 2-3 kile europskih novaca? Treba mi nesto ne preveliko, da ne trosi previse i da nije trom ko krepana macka. Po pitanju velicine, nekakav hatchback, ala focus ili civic.
perich je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2014., 07:40   #12654
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Zgodno je kako djelite zimi aute na ima zimske i nema zimske a kad padne 3 kapi kise ili snijega i svi se voze kao da su jucer izasli iz autoskole, kud li srece da auti voze sami.
ja lagano kuzim sta hoces reci. nikako ne odobravam i ne dijelim misljenje vezano za ljetne gume jer nije ista smjesa same gume i drugacije se ljetna ponasa u zimskim uvjetima od zimske gume, isto tako se zimska drugacije ponasa od ljetne gume u ljetnim uvjetima. da ne govorim o trosenju zimske u ljeti.

nego, ja se slazem s ovim sto sam kvotao. ja takoder dobijem par slomova zivaca sa generalno nesposobnim kretenima koji su dobili vozacke i prvenstveno krivim njihovo neznanje za takvu voznju. ali tvrditi da je skoro pa jednako ljetna guma sa zimskom, hej......... nije.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2014., 08:12   #12655
Flood
Into my head it goes
Moj komp

Flood's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Ima nekoliko godina kako je kolega kupio nove ljetne Toyo gume.Ide zima,padne snijeg,veli on pa vidi koliko mesa ima,koja šara,mora ići.OK.Zna on.Profi.Moš mislit.
IIIIII onda ide on ostaviti auto doma,ja za njim u službenom,sa Sava zimskima.Lakat skretanje u desno,ide on 10 km/h.Skrene desno a autek njegov nastavlja ravno prema 3 parkirana auta.Mota on volan ali ovaj samo ravno.Srećom,uspio je stati par cm prije nego podere parkirane. Bljedoliki pametnjaković izlazi iz auta i kaže,moram popodne po zimske...

Kako ono ide,svaka sličnost je slučajna...
Staro 03.11.2014., 08:16   #12656
Blue_Fatal1ty
Premium
Moj komp

Blue_Fatal1ty's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
buljo ti si nešto teško zabrijao. Ljetna guma po snijegu je kaos. Očito se voziš po ravnoj cesti samo. Da si vozio kao ja svaki dan 160 km mislim da bi živce izgubio sa ljetnom gumom. Da ne govorim kolko puta sam morao maksimalno kočit radi budala ispred koji su izvodili neobjašnivo. Da sam imao ljetne zimi auto bi razbio već 15 puta! Ja ne odobravam ljetnu gumu nikome po zimi. Točka!!! Čak ni onima koji rade ispod 10k km godišnje. Ja i moji smo nekad radili oko 5k km godišnje i imali cjelogodišnje gume. Najgore iskustvo ikad! Prešli smo na 2 seta i to je bio preporod! Konačno sam se mogao opustit u autu i bit siguran u sebe i u auto!
Blue_Fatal1ty je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2014., 08:29   #12657
burmuz
Premium
Moj komp

burmuz's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Ja samo znam da su mi pod "must" zimske. Koliko mi god na svom R.S.-u srce puca kada skidam prekrasne felge i Continentalke te stavljam čelične 16" ( blasfemija) i Savu, toliko znam kako mi je kada padne snijeg, a nije još očišćeno, ta muka i golgota koju prolazim dok se dovezem do kuće.
Meni osobno čine razliku. Dok se očiste ceste, onda ajde de. Ali po snijegu tu nema dileme
burmuz je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2014., 08:38   #12658
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
ljetne gume i zima? pa vi ste pukli??! normalno da se vjerojatno nista nece dogoditi, ali ako se dogodi nesto - ko bude kriv i vise najebo?
domis je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2014., 08:59   #12659
Blue_Fatal1ty
Premium
Moj komp

Blue_Fatal1ty's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor domis Pregled postova
ljetne gume i zima? pa vi ste pukli??! normalno da se vjerojatno nista nece dogoditi, ali ako se dogodi nesto - ko bude kriv i vise najebo?
Krivac sigurno ne... Od tud i takva bahatost!
Blue_Fatal1ty je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2014., 09:10   #12660
MuroF
Premium

MuroF's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
ja mislim da ako auto ima ljetne a lance u gepeku da on jednostavo se osjeca sigurnijim i stane prije,mislim da bi trebali napravit test na tu temu.

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na