Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.08.2014., 17:57   #1
medolino
Registered User

Datum registracije: Oct 2009
Mrežni prioritet i router

Pozdrav ekipa,

Muči me lag spikeovi na mrezi u kući kad neko na drugim kompjutorima koristi internet za ko zna sto (vele da ne skidaju nis).

Opis mreže:
Bnet modem (1 ethernet izlaz) - Cisco nešto
--- Ukopcan u Thomson Speed Touch onaj iz Tcom za ADSL sa wifi
-Preko telneta sam pratio neki tutorial na ovoj stranici ja mislim kako napraviti da prima internet na prvi port i salje dalje na wifi i drugi treci i cetvrti port.
--- port 2 moje racunalo
--- port 3 drugo
--- port 4 switch sa 4 slota u koji je ukopcano jos jedno racunalo i televizija i media player
--- wifi barem 4 mobitela konstantno spojeno (probao sam iskljuciti wifi da vidim je li to razlog, nema razlike)

Kada su 3 racunala na mrezi pocinju lag spikovi i ping skace sa 30 na 150-300 svakih par sekundi, kad otvaraju youtube videe na drugim racunalima se to uglavnom dogadja. Razumijem velika kolicina paketa dolazi na to racunalo i dok se ne izloada malo video skace mi ping.

Nasao sam da se moze QoS stavit pa sam pratio ovaj tutorial http://npr.me.uk/ipqos.html medutim nema nikakvog ucinka, mislim da bi mozda to radilo da je taj router na ADSLu klasicno, ali ovako nista se nije promjenilo.

Mene zanima je li moguce to namjestit da na mojem racunalu ne raste ping (opcenito ili da recimo neka aplikacija (odredeni port) ima prioritet nad ostalim racunalima).

Ovaj router svakih par sati se resetira ali takav je bio od pocetka i to nije preveliki problem.
Mislim da treba novi router, ima li koja preporuka na kojem bi mogao ovaj setup isti napraviti ili neki bolji nacin za to spojiti sve ali da moje racunalo ima prednost preko QoS ili nesto drugo.

Igram multiplayer igrice na pro razini i ovo me probija.

Stvarno sam probao sam to napraviti ali mi nije bas to sve prejasno i ovo kaj sam napravio ne radi.

Unaprijed Hvala!
Lijepi pozdrav,
medolino
medolino je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2014., 19:27   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Upute (telnet komande) vjerojatno rade / odgovaraju, ovisi o verziji firmware - a u uređaju.
Ima stvari koje trebaš naučiti / skužiti / prilagoditi svojoj situaciji:
- o kojem se uređaju točno radi (ST780 ili TG782 ?
ovaj potonji bi trebao biti nešto bolji
- ispravno / fino podešavanje QoS - a zahtjeva živaca i x pokušaja dok dobiješ pravi rezultat
- da bi željeno funkcioniralo trebaš (svim ili barem većini) klijenata postaviti fiksne ip adrese ili kroz web konfig routera da DHCP dodjeljuje "tu i tu" ip adresu po mac adresi (za svakog klijenta posebno)
- u onom primjeru trebaš prvo definirati i postići da sav (većina) prometa ide po nižem prioritetu (0), a onda u drugom koraku za svoj komp (po ip adresi) postaviš najviši prioritet (5)
- ovo poviše je inače u suprotnosti sa standardnim postavkama / pravilima kojima se prioritet postavlja ovisno o vrsti prometa

Sve skupa je više za neku igru / učenje, za brže i lakše rješenje nabavi pravi / bolji WAN Wireless Router koji je sposoban "progutati" količinu prometa i klijenata istovremeno.
Preporuka imaš u x tema pa potraži, sada dođemo na bitan detalj > koliko nofčića ...
Ova zvjerka se može nabaviti za prihvatljive nofčiće > http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=TL-WR1043ND
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.08.2014., 20:38   #3
medolino
Registered User

ST780 imam, stavio sam svima preko dhcpa da uvijek dobiju isti IP svaki uredaj koji se spoji. Stavio sam ih sve u low priority sa ovom komandom http://prntscr.com/4h21cr a sebe sam stavio u high sa http://prntscr.com/4h21l2 i to nije dalo nikakve rezultate.

Koliko sam ja skuzio kada odem u telnet i idem namjestat taj QoS on uopce ne prepoznaje odkud dobiva internet.

Ne treba meni to bit fino namjesteno, ostalim korisnicima nije bitan ping nego da ide kako ide. Pa makar i čekali neko vrijeme da se loada nesto nije problem.

Hvala na prijedlogu za router pogledat cu jel ga ima di za kupit u blizini.
Staro 27.08.2014., 23:52   #4
DiTech
Premium

DiTech's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Mozda nisi dobro snimio postavke, daj ss od ipqos list, i ipqos queue stats (nakon nekog prometa).
Druga stvar je sto taj st780 qos postavlja prema WAN interfaceu, a pitanje kako je kod tebe spojeno.
DiTech je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2014., 01:17   #5
medolino
Registered User

http://prntscr.com/4h5b3z

Izgleda da sam krivo ja to upisivao, nista nema tu.

Da pojasnim kako je spojeno. Ja sam napravio ovo s ovog linka http://forum.pcekspert.com/showpost....&postcount=168 te spojio Bnet modem u taj port i onda dalje u kompjutore i switch iz thomsona.

Ako kupim router navedeni gore je li on u mogučnosti isto to raditi sa QoS?
Staro 28.08.2014., 09:02   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Po Nabavi ovdje je najjeftiniji > http://www.edigital.hr/Router/TP-LIN...&partner=10001
Ima na netu emmulator web konfiga > http://www.tp-link.com/resources/sim..._2.0/Index.htm
pa vidi šta nudi, ima samo za početak nemoj, postavi osnovno.
Taj router je dosta "brži" pa će lakše opslužiti navedene klijente, mreža mu je Gb, ...
Staro 28.08.2014., 12:40   #7
medolino
Registered User

Meni je najgore to sto Bnet ciganski daje taj modem sa 1 izlazom. Portforward mi uopce ne radi zbog toga. Ako se spojim direktno u modem sve radi fino, kad je ovako kako je nista ne radi kako spada. Hoce li to rijesiti novi router?

sry mozda sam mutav, jel moze TP-LINK TL-WR1043ND primati internet na 1 port i slati na ostale? Nece mi otvorit webkonfig emulator da vidim sto ima, Ako moze priority stavit na moje racunalo idem po njega odmah.
Staro 28.08.2014., 13:28   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Da si potražio / pročitao info po forumu onda bi našao da je bolja varijanta taj cab. modem sa samo 1 Lan nego skuplja varijanta sa 4 Lan + WiFi.
Baš zato jer radi u svojevrsnom Bridge modu a ne kao ovaj drugi u router modu, više imaš u Bnet temi pa čitaj.

Mutav nisi ali si sam kriv jer si koristio neadekvatnu opremu tj. krivo konfiguriranu i zato ti PF nije radio.
Poznato je da ovi adsl Thompsoni ne rade baš najbolje u ulozi WAN Routera.

Ovaj predloženi router bi trebao riješiti većinu (ako ne i sve) tvoje probleme.
"Nece mi otvorit webkonfig emulator" > kako meni radi ?

Gore sam ti napisao pa ponavljam, prvo postavi osnovno i vidi kako radi sve skupa, tek kasnije (i to ako se ukaže da baš treba), se igraj sa QoS.
Ako nisi načisto / siguran oko potrebnih postavki (bilo osnovno, bilo PF, QoS) onda angažiraj nekog lokalnog koji zna.
Staro 28.08.2014., 13:48   #9
DiTech
Premium

DiTech's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Na ovom ss nemas nista u qos.u jer ruter ocito gleda drugi port (tj. orig wan port) i tamo ljepi qos postavke.
Napravi ovo sto ti nikky kaze, prouci neki drugi ruter koji ima pravi wan port i da na njega mozes stavljati qos. Ovo s bnetom se isto slazem da radi bolje sa bridge modemom, i PF ti ne radi lose radi bneta vec radi tvog rutera.
DiTech je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2014., 17:11   #10
medolino
Registered User

Ubiti meni treba router sa WAN portom u nejga uštekam iz bnet modema ethernet i to je to vise manje?
Radje vama uplatim na kladionicu nego da nekom tu lokalnom budalasu dam 200 kuna da mi to sfuša

Ovaj navedeni TP-LinkTL-WR1043ND vidio sam po forumu ima više verzija. Ja trazim bijeli v1 jel? Da bih mogao stavit linux firmware onaj WWDTR ili kako vec da sam siguran da QoS ce radit?

Zanima me još je li Bnet modem u startu u bridge mode ili to moram namjestiti?

Zadnje izmijenjeno od: medolino. 28.08.2014. u 18:15.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.08.2014., 18:50   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Bnet modem je vrlo vjerovatno (99,9%) u Bridge mode,
to vidiš po tome koju ip adresu dodjeli kompu,
ako je iz segmenta javnih ip adresa onda da.

Zgodno bi bilo ako naletiš na V1 (bijeli) verziju, ali nije nužno, prije ćeš naletiti na V2.
I stock fw ima sve šta ti treba, x - ti put govorim, prvo podesi i koristi stock fw bar neko vrijeme.
Pogotovo jer ćeš "viditi" razliku u odnosu na postojeći.

Kada "vidiš" kako radi novi router i ne budeš mogao podesiti / nebudeš zadovoljan kako odrađuje,
TEK onda razmišljaj o alternativnom fw.

Prvo jer time gubiš garanciju,
drugo treba znati ispravno ubaciti alternativni fw,
i treće treba znati ispravno podesiti od osnova pa do specijala,
nekad neki detalji nisu baš jasni / jednostavni u xxWRT fw u odnosu na stock fw.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno