|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
Komplikacije i komplikacije...
Pozdrav svima, imam u najmanju ruku neobican problem s WLAN umrezavanjem. Naime, od T-Srota sam dobio ZTE DSL931 VII router, nakon nebrojeno poziva upucenih njima, da mi barem probaju namjestiti normalnu antenu koja ce imati sirok krug hvatanja. Naime, radi se o 2 kuce u nizu, u kojima se iznajmljuju sobe. Korisnici se zale, da im ne radi net (ili ne lovi Wi-Fi, ili ako ude u mrezu, interneta ponovno nema). Nabavio sam TP-Linkov wireless range extender TL-WA830RE , postavljen je po manualu (next to the wireless modem or router), unesene su sve postavke originalne mreze, namjesteno je na Extended range. Lovi signal po cijelom dvoristu, ali u straznji dio kuce gdje se nalazi ostatak soba je pravo cudo uhvatiti signal. Nekoliko soba ima, ali ostatak ne. Imao sam na umu postaviti Powerline adaptere i pospojiti 2 routera (kao da spajam npr. B-Netov Thomson TGW850 i T-Comov Thomson TG782 u bridged mode), ali ima problem - pola soba je na drugo ime, drugo elektricno brojilo... Ima li netko ideju kako prosiriti wireless range, a sve skupa je u krugu 15-ak metara, fizickih barijera nema osim 2 zida... Hvala svima na pomoci!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Nije "normalno" da ti operater standardnim kućnim rješenjima / uređajima "pokrije" dvije kuće, a nije im ni financijski u interesu. Ako se već iznajmljuje onda imaš nofčića za odraditi posao kako treba. Treba napraviti: - skica prostora uključujući obje kuće, etaže ako ih ima, trenutne pozicije uređaja i potencijalnih klijenata - uzeti laptop, instalirati inSSIDer i/ili NetStumbler i "snimiti" kako se signal širi odnosno kako i koliko opada ovisno o preprekama (zidovi, podovi i sl.) - usput provjeriti (sa upaljenim i ugašenim tvojim uređajima, ZTE i TP-Link), koji su kanali slobodni odnosno detektirati one na kojima nema susjeda U uvodnom postu imaš nekoliko nejasnih a bitnih detalja: - kako su spojeni ZTE i TP-Link, žicom ili wireless - om - ako je wireless - om, kojim modom (WDS ili Universal Repeter - šta točno znači "next to the wireless modem or router", ako je jedan kraj drugoga onda nema svrhe ako se želi što veća pokrivenost Repeter koji se na glavni router (prethodni uređaj) spaja wireless - om stavljaš na poziciju gdje signal prethodnog uređaja počne opadati ali taman ima dovoljno za dobar i pouzdan link, poželjno max. brzine. U više navrata i sl. tema smo rekli, pogotovo za situacije kao tvoja, da treba izbjegavati korištenje witeless - a glavnog routera tj. da dodatni(e) ap - ove treba žično (Lan) spojiti na glavni router (barem prvi u nizu). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
U manualu pise next to the modem, zato sta je vec bilo postavljeno u kuci do isti taj repeater, ali naravno nije lovilo signal iz kuce broj 2 gdje postavljen ZTE-ov modem. To sam testirao spajajuci se s laptopa I mobitela. Pokazivale su se dvije crtice, premda sam ja bio doslovce na centimetar do range extendera. Modem I extender su povezani wirelessom, jer nije moguce zicno spojiti (u manualu na datom linku pise postupak spajanja); u Ethernet uticnicu se moze spojiti samo laptop/PC ili slican uredaj. ZTE-ov modem je dovoljno smece da signal pocinje opadati vec na manje od 10 metara udaljenosti, postavljen je taman da pokriva cijelo dvoriste I da signal radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Dakle, kako sam gore već naveo, prvo riješi kuću gdje je glavni router (ZTE), ugasi wireless na ZTE, uzmi jedan TL-WA830RE, konfiguriraj ga kao AP i žično spoji na ZTE. Kada ovo odradiš imati ćeš drastično drugačiju situaciju, 802.11n, up to 300Mbps, sigurno veći radijus pokrivenosti signalom. Ako bude potrebe postojeće 5dBi antene može se zamijeniti onima 8dBi ili 10dBi. Sada odradi gore opisano "mjerenje", obavezno treba detektirati slobodan kanal, ... Otkriveni kanal postavi fiksno u TL-WA830RE. Uzmi drugi TL-WA830RE i traži lokaciju gdje dobro hvata prethodnog i tu ga ostavi. Napomena u vezi antena vrijedi i ovdje. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|