Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.12.2013., 11:43   #8761
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
Pa jel nije 5ica službena?
Ja tu onda ne vidim problem, pol sata prije kretanja čvrknut auto nek radi na leru, upalit klimu i nek puše po sjedalima
Je, treba imat' pola sata.
Tad obično uzmem jedinicu ili nešto drugo.
Staro 06.12.2013., 12:03   #8762
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Nakon kazni zbog premale razdaljine između vozila, još jedna 'čestitka' iz Slovenije
http://www.jutarnji.hr/sto-ako-vas-v...eura-/1144315/
Staro 06.12.2013., 12:16   #8763
Juan
Premium

Juan's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor jopis Pregled postova
To što tvrdiš nema nikakve logike - kako bi se motor inače ohladio u leru ako ventilator ne rashlađuje tekućinu u hladnjaku? Pogotovo kod auta sa klimom di vent radi maltene nonstop...
Nisam govorio za uključenu klimu, s klimom se pali u pravilu odmah.
Uostalom, ventilatori imaju više brzina, neki čak i visco, ali kako objasniti da na 6 auta i od toga jedan nov i nikad se na leru ne čuje kako puše ventilator u najjačoj brzini?
Juan je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2013., 12:18   #8764
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor Juan Pregled postova
Uostalom, ventilatori imaju više brzina, ali kako objasniti da na 6 auta i od toga jedan nov i nikad se na leru ne čuje kako puše ventilator u najjačoj brzini?
Zato jer je TDI i u leru jako malo realno grije.
Staro 06.12.2013., 12:29   #8765
Juan
Premium

Juan's Avatar

Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Zato jer je TDI i u leru jako malo realno grije.

That was the point. Net je pun upita zašto tdi sporo zagrije kabinu.
Staro 06.12.2013., 13:48   #8766
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Interesantna stvar za TDI motore - nikad neće upalit ventilator hladnjaka u leru ili nakon što ugasiš ugrijan auto, čak i nakon sat-dva vožnje po autocesti i visokih putnih brzina dok je vani 40 stupnjeva kad staneš na odmorište ventilator se ne pali.
Citiraj:
Uostalom, ventilatori imaju više brzina, neki čak i visco, ali kako objasniti da na 6 auta i od toga jedan nov i nikad se na leru ne čuje kako puše ventilator u najjačoj brzini?
Citiraj:
That was the point. Net je pun upita zašto tdi sporo zagrije kabinu.
Oprečan si. I to sam sebi.
Ajd sad pročitaj boldano
Nema tog Boga Božjeg da se voziš ac-om 150kmh 100km i da dođeš u kolonu, staneš i čekaš i da se ventilator na hladnjaku ne upali. Zakuhao bi auto u roku 60sec.
Ventilatori imaju brzine već ono, 30+ godina, to nije ništa novo, problem je u prvoj gore boldanoj izjavi. Visko je opet sasvim drugi sistem od kombinacije termoprekidača i klasik ventilatora koji se zna vrtit u onoliko brzina rada koliko mu termoprekidač zada; visko se vrti uvijek, što se brže vrti motor, brže se vrti i visko, a za ler ima bimetal unutra koji reagira na temperaturu, kad se poveća temperatura, a niski su okretaji, zavrtit će ga brže i tada. Inače redovna stvar na bmw-ima i mercedesima već desetljećima.
Voziti auto 'visokom putnom brzinom' na vanjsku temperaturu od 40°c, znači enormno zagrijavanje motora, što bez obzira na sam princip rada dizela, tj veću učinkovitost samog motora, nego kod benzinca, ali uzevši u obzir elemente zagrijavanja - turbina, kompresija dizela je 2x veća nego kod benzinca, veću masu tj teže komponente motora, traži kapacitetnije hlađenje, sa više tekućine/antifriza, te pojačan rad ventilatora. Zato su dizeli iznimno osjetljivi na 'ganjanje' i bitno im se smanjuje životni vijek ako ih se konstantno vozi pod visokim opterećenjem ('visokim putnim brzinama'), tu je uvijek benzinjara u prednosti. To što ti njega ne čuješ nije znak da ne radi
Sporo grijanje? Pa samo prouči princip rada dizelskog motora, bit će ti jasnije (gore navedena visoka efikasnost rada), tj ne ostane puno 'viška' energije iliti topline. Sve je to meni jasno i to da dizeli 'slabije' griju (na leru), stoji naravno, ali napisat ono gore prvo boldano, je cirkus. NHF.
Staro 06.12.2013., 14:19   #8767
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Aj gat a kveščn.

Poznam frajera iz Italije kojem je umro otac i ostavio mu Alfu 156 2.0 Selespeed, 125tkm, 10.2000 god, veli da je auto u vrlo dobrom stanju.
Frajer to nemre prodat, ne znam iz kojeg razloga, i odlučio mi je dati taj auto ako želim. E sad, pošto je autu istekla rega, ja nemam pojma koja je procedura i koji su troškovi da ja to dovezem sim tj jel se ta igra dovlačenja te Alfe u Hr uopće isplati? Pretpostavljam da je prvo potrebno izvaditi probne tablice+osiguranje, vjerojatno i platiti neke troškove državi, prije nego uopće krenem za Italiju.

Jer što je, cura ima Bravo 1.2 '99 koji se doslovce rasprada i piknul bi joj tu Alfu, bar za slijedećih par godina dok ne stanemo na noge i kupimo nekaj bolje i novije. No ako će me dovoz i papiri za taj auto koštati više od soma - soma i pol eura onda mi se ta igra ne isplati.

HP Obelisk Desktop PC - 875-0040ny
Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Palit GeForce RTX 3060 StormX 8GB
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

Lenovo Legion 5 17ACH6H 82JY007GSC
17,3 FHD IPS 144Hz
AMD Ryzen 7 5800H
16GB DDR4-3200 RAM
NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6
1TB PCIe NVMe SSD
Windows 11 Professional

Sony Playstation 5
Philips The One 75PUS8807/12 LED UHD 4K 120 hz
Logitech K400 wireless keyboard
Guls je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2013., 15:07   #8768
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Vrlo vjerojatno ju ne mozes regati u HR, jer vjerojatno ne udovoljava Euro3 normi. 114kW motor je valjda Euro2, 110kW bi trebao biti Euro3. A cak i ako je Euro3, porez na Co2 bi bio 18%, pa sa svim troskovima te vjerojatno ispadne preko 1000€.
Staro 06.12.2013., 15:14   #8769
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Većina automobila proizvedenih nakon 2000.g. ima Euro3, a neki i ranije od toga (neki modeli Astre, Audi,...).
Što se tiče dovlačenja ovamo, obzirom da nemaš prijavljen boravak u Italiji, moraš ga uvesti u HR da bi ga mogao voziti. Prvo probne tabice+osiguranje na par dana (obično 3-7) u ITA i onda uvoz. Postupak i sve ostalo je opisano bezbroj puta na netu. Pitanje je samo tko će ti prodati taj auto obzirom da je vlasnik umro, a njegov sin ne može (totalno nelogično)?
Staro 06.12.2013., 15:19   #8770
Guls
Premium
Moj komp

Guls's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Čudna neka igra, ja se prvi put susrećem s ovim, pa čisto informativno pitam, no koliko vidim bolje se ne petljati u to (čak ni za dijelove)...

HP Obelisk Desktop PC - 875-0040ny
Intel i7 9700F
32GB Hyper-X DDR4-2666
2TB 970Pro PCIe NVMe M.2
Palit GeForce RTX 3060 StormX 8GB
Windows 11 Professional

Periferija
2 x 27" Dell P2723D
Corsair SP2500 2.1
Logitech MK270

Lenovo Legion 5 17ACH6H 82JY007GSC
17,3 FHD IPS 144Hz
AMD Ryzen 7 5800H
16GB DDR4-3200 RAM
NVIDIA GeForce RTX 3060 6GB GDDR6
1TB PCIe NVMe SSD
Windows 11 Professional

Sony Playstation 5
Philips The One 75PUS8807/12 LED UHD 4K 120 hz
Logitech K400 wireless keyboard
Guls je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2013., 21:09   #8771
IcyTexx
Premium
Moj komp

IcyTexx's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor Old Iggy Pregled postova
Je li postoji koja dobra varijanta hlađenja sjedala?
Jedino da kresneš auto ranije. I pričekaš da klima malo proradi... Neki auti imaju propuhivanje ambijentalnog zraka, neki vade direktno iz "air ducta", neki imaju peltiera koji obavlja ili hlađenje ili grijanje ili oba, ne znam kako je složen.

Kod grijanih/hlađenih sjedala mi je super kaj te brzo posuše ak uđeš u auto sa kiše npr.
Al ak uključim samo hlađenje na max otpadnu mi leđa kad izađem iz auta, a imam samo dva desetljeća. Nakon što je dovoljno hladno i na jedinici se ukočim. Ne znam kak je vama ostalima...
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2013., 12:27   #8772
Juan
Premium

Juan's Avatar

Citiraj:
Autor IcyTexx Pregled postova
Jedino da kresneš auto ranije. I pričekaš da klima malo proradi... Neki auti imaju propuhivanje ambijentalnog zraka, neki vade direktno iz "air ducta", neki imaju peltiera koji obavlja ili hlađenje ili grijanje ili oba, ne znam kako je složen.

Kod grijanih/hlađenih sjedala mi je super kaj te brzo posuše ak uđeš u auto sa kiše npr.
Al ak uključim samo hlađenje na max otpadnu mi leđa kad izađem iz auta, a imam samo dva desetljeća. Nakon što je dovoljno hladno i na jedinici se ukočim. Ne znam kak je vama ostalima...
Kako imam, odnosno kako sys veli da imam fetiš na starudije, nisam se baš previše susretao s uzrocima hemeroidalnih tegoba - čitaj grijačima sjedala, no jako veliku pohvalu imam na sjedala od pliša koja su unatoč temperaturama uvijek prilično susretljiva, ljeti se toliko ne zgriju kao klasične tkanine koje se koriste u većini automobila, dok zimi daju subjektivan osjećaj topline.
Staro 08.12.2013., 11:02   #8773
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
imam pitanjce, a mozda se nade netko tko je upucen u tematiku.

jucer mi je frend bacio bubu da se moze napraviti tehnicki pregled vozila besplatno, gdje oni navedu sta ne valja ili ako se valja, ako je unutar 12 mjeseci registracije (tj, sam tehnicki jos uvijek vrijedi jer nije proslo 12 mjeseci).

stoga, da li je to istina? jer bi rado to iskoristio, taman sljedeci tjedan bi tako sto obavio, a onaj drugi i registraciju.........

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2013., 11:26   #8774
Juan
Premium

Juan's Avatar

Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
imam pitanjce, a mozda se nade netko tko je upucen u tematiku.

jucer mi je frend bacio bubu da se moze napraviti tehnicki pregled vozila besplatno, gdje oni navedu sta ne valja ili ako se valja, ako je unutar 12 mjeseci registracije (tj, sam tehnicki jos uvijek vrijedi jer nije proslo 12 mjeseci).

stoga, da li je to istina? jer bi rado to iskoristio, taman sljedeci tjedan bi tako sto obavio, a onaj drugi i registraciju.........
Vjerojatno je mislio na dane besplatnog tehničkog pregleda koji su bili nedavno ili možda još traju.
Poanta je da možeš tamo doći da ti pregledaju auto ali samo ako je auto redovno registriran, odnosno taj pregled je više informativne prirode da vidiš u kakvom stanju ti je auto i da li bi te srušili na regularnom.
Taj pregled se ne uvažava pri produljenju registracije, odnosno moraš platiti punu cijenu.
Po meni - trošenje vremena, jer i na redovnom tehničkom pregledu gledaju samo najosnovnije stvari.
Staro 08.12.2013., 11:36   #8775
esc
Lynnfield
Moj komp

Datum registracije: Sep 2012
Citiraj:
Vjerojatno je mislio na dane besplatnog tehničkog pregleda koji su bili nedavno ili možda još traju.
Poanta je da možeš tamo doći da ti pregledaju auto ali samo ako je auto redovno registriran, odnosno taj pregled je više informativne prirode da vidiš u kakvom stanju ti je auto i da li bi te srušili na regularnom.
Taj pregled se ne uvažava pri produljenju registracije, odnosno moraš platiti punu cijenu.
Po meni - trošenje vremena, jer i na redovnom tehničkom pregledu gledaju samo najosnovnije stvari.
ne traju više
esc je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2013., 12:05   #8776
Juan
Premium

Juan's Avatar

Citiraj:
Autor esc Pregled postova

A šta je s osiguranjem? Koje je na kraju najjeftinije?
Prema izračunima online, Allianz mi nudi istu policu za 1759 kuna, a Croatia za 2114?
Bliži mi se druga registracija a vidim da su osiguravatelji skroz podivljali.
Ugovorio u rujnu policu za drugi auto 2200 kuna i na polici piše 2200 kuna a naplatili mi 2000? Tko tu koga i kod koga je najisplativije?
Zvali me iz Jadranskog i rekli da im donesem najjeftiniju ponudu i da će mi dati ponudu jeftiniju od najjeftinije koju nađem.
Zašto mi onda odmah ne kažu koliko je polica kod njih?
Staro 08.12.2013., 12:10   #8777
MAGARAC
Premium
Moj komp

MAGARAC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Ovaj mi je kandidat za najgadniji auto godine.
MAGARAC je online   Reply With Quote
Staro 08.12.2013., 12:20   #8778
esc
Lynnfield
Moj komp

Datum registracije: Sep 2012
Citiraj:
Prema izračunima online, Allianz mi nudi istu policu za 1759 kuna, a Croatia za 2114?
Ugovorio u rujnu policu za drugi auto 2200 kuna i na polici piše 2200 kuna a naplatili mi 2000? Tko tu koga i kod koga je najisplativije?
Zvali me iz Jadranskog i rekli da im donesem najjeftiniju ponudu i da će mi dati ponudu jeftiniju od najjeftinije koju nađem.
neznam,nemam auto više i osiguranje,došao sam do nekih 15% posto popusta čini mi se
probaj generali,to brat ima,malo su mutavi sa slanjem uplatnica ali su valjda dosta povoljni i ok
neznam šta mi sad tata ima,mislim jadransko ali nisam siguran,ja sam bio u zagrebu,sada se zove basler zagreb
esc je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2013., 12:47   #8779
MuroF
Premium

MuroF's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
u igru je ušla i fiesta,2012,8k km,sva oprema,70k kn,više podataka ne znam,meni je lep autek,ćemo da vidimo (službeno vozilo auto kuće)
Staro 08.12.2013., 13:14   #8780
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor esc Pregled postova
zahvaljujem se .

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2013., 13:45   #8781
drz_nedaj
Axl Rose
Moj komp

drz_nedaj's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
jedno pitanjce..
uskoro kupujem auto, rabljeni.. pa se dvoumim izmedju mercedesa i ostalih marki auta.. recimo da su oba auta odrzavana i u dobrom stanju
jedan je megane, focus itd 2009-2011 godina, oko 120k km, a drugi mercedes e klasa 220cdi iz 2001-2003 sa oko 250k km.. dali bi izabrali "noviji" auto star 3-4 godine ili dobru staru e klasu staru 10-ak godina?
nemojte mi samo govorit to nije za usporedbu, bla, bla bla..
vase misljenje..

P.S. gledam aute do cca 9k eura..
drz_nedaj je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2013., 13:57   #8782
Speedbreaker
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Ja nebi ni u ludilu kupio starijeg mercedesa, koliko god on bio dobro održavan i mažen. Ne vjerujem da su ta godišta napravljena da idu po 300k km kao oni stari primjerci. Tu je brdo elektronike i raznih sustava koji samo čekaju dan kad će se krenut kvarit.
Speedbreaker je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2013., 14:02   #8783
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor drz_nedaj Pregled postova
jedno pitanjce..
uskoro kupujem auto, rabljeni.. pa se dvoumim izmedju mercedesa i ostalih marki auta.. recimo da su oba auta odrzavana i u dobrom stanju
jedan je megane, focus itd 2009-2011 godina, oko 120k km, a drugi mercedes e klasa 220cdi iz 2001-2003 sa oko 250k km.. dali bi izabrali "noviji" auto star 3-4 godine ili dobru staru e klasu staru 10-ak godina?
nemojte mi samo govorit to nije za usporedbu, bla, bla bla..
vase misljenje..

P.S. gledam aute do cca 9k eura..
Ja bi uvijek prije stariju visu klasu, nego noviju nizu, al to sam samo ja
Ako mislis na w210, 2001. je redizajn, mane su rjesene, nema nekih problema. Stvar je to sto je tesko nac dobrog, dizeli su vecinom izvozani i dobro su u vremenu velikih servisa jer obicno rade veliku kilometrazu. Posao bi bio naci neki od 1. ili 2. vlasnika koji prelazi na noviji/skuplji auto. Benzinac s plinom bi ti bio pun pogodak, vozit se za cijenu dizela i imat auto s manje km, manje stvari za pokvarit se i nesto jeftinije odrzavanje (mada skuplja rega).
w211 je predredizajn tog godista, do 9000 eura sigurno neces nac auto bez ulaganja, barem kod nas, ima djecjih bolesti s elektronikom...

Sad je pitanje koje su tvoje zelje, potrebe... dali si spreman izdvajat vece novce za vozit se u visoj srednjoj klasi, a da ne budes rob autu.
registriraj se na mercedesklub.net za vise iskustava i misljenja...

Citiraj:
Autor Speedbreaker Pregled postova
Ne vjerujem da su ta godišta napravljena da idu po 300k km kao oni stari primjerci.

To sto ti ne vjerujes to je jedna stvar, to sto oni bez problema gaze preko 500k km, to je druga stvar. A tih 300k za starije primjerke je smijurija, redovno odrzavan w123/124/201 500k prevali bez otvaranja motora.

Zadnje izmijenjeno od: zkljaja. 08.12.2013. u 14:16.
zkljaja je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2013., 14:18   #8784
Speedbreaker
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Citiraj:
Autor papčić Pregled postova
To sto ti ne vjerujes to je jedna stvar, to sto oni bez problema gaze preko 500k km, to je druga stvar. A tih 300k za starije primjerke je smijurija, redovno odrzavan w123/124/201 500k prevali bez otvaranja motora.
OK, u redu, vjerujem da ih ima koji gaze po 500 tisuća.
Ja sam više iznosio mišljenje o redizajnu, W211 jer sam ih nekoliko vidio i čuo po gradu u zadnjih dva tjedna i svakome je motor zvučao kao mlinac za kavu. Vjerojatno sam slučajno naletio na neodržavane primjerke.
Speedbreaker je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2013., 14:34   #8785
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Autor Speedbreaker Pregled postova
Ja nebi ni u ludilu kupio starijeg mercedesa, koliko god on bio dobro održavan i mažen. Ne vjerujem da su ta godišta napravljena da idu po 300k km kao oni stari primjerci. Tu je brdo elektronike i raznih sustava koji samo čekaju dan kad će se krenut kvarit.
Potpisujem. Za tu lovu čim novije, bezgrešnost Mercova je ostala tamo negdje u 90tima
lowrider je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2013., 14:47   #8786
jopis
gadget freak
Moj komp

jopis's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Citiraj:
Najjeftinija cijena zavisi jedino o tome koliko si spretan pregovarač, i to u 4 oka, nikakvi pozivi ni ludosti. I biraj osiguranja iz vrha u hr, da ne bi poslije bilo nismo znali, obzirom na svakojake p----ije koje se događaju svakodnevno u zadnjih pol godine (naplaćivanje uslužnih procjena koje su inače besplatne, otezanje sa pravno rješenim odštetnim zahtjevom, tj isplatom istog, itd.). Preko telefona ti nitko ne može reći najnižu cijenu jer se razgovori snimaju, a to može donijeti samo probleme. Put pod noge i obiđi 4-5 osiguranja i provjeri osobno što tko nudi.
Što se tiče toga da na polici piše 2200kn, a ti si platio 2000kn, to ti je tako, na polici mora pisati iznos police koliko ona košta sa porezom i svime, a to što sad većina pribavljača ima mogućnost spuštanja cijene dijeljenjem internih popusta odobrenih od uprava o.d.-a, to je nešto sasvim drugo i ne bi te trebalo zabrinjavati.
Ne znam kad ti istječe rega, ali ako je pred kraj mjeseca, sačekaj par dana, od 1.1. kreću zanimljive stvari po pitanju cijena osiguranja ao.
Staro 08.12.2013., 15:26   #8787
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Jopis, ti si u toj "igri", dajli ima svijetle buducnosti sto se tice LPG u autima? Ukidanje onog nameta od 550kn, eventualno neke olaksice na koristenje prihvatljivijeg goriva?
Staro 08.12.2013., 16:58   #8788
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Citiraj:
Autor papčić Pregled postova
a šta ako moraš otvarati getribu, far, kočiona kliješta etc?
syss je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2013., 17:06   #8789
zkljaja
Brat od Đon Vejna
Moj komp

zkljaja's Avatar

Onda ne uzimas takav auto, vozis se u konfekciji ili tramvajem, tak jasno
Staro 08.12.2013., 17:07   #8790
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
pa dobro čovjek pita konfekcija vs. merc... mislim pitam jer mi česti taxi vozač vozi e klasu i dijelovi su LOL skupi.
syss je offline   Reply With Quote
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na