|
![]() |
#8461 |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
![]() |
#8462 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
Citiraj:
Tako da, nije istina ako se megija tetoši. Ovo ostalo ulazi u domenu osobnih preferencija. Ja sam luc za coupe-ima, tak da ono. Ili hot hatchback-ovima ako želite ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8463 |
Yugokiller
Datum registracije: Jun 2006
|
![]() |
#8464 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8465 |
Brat od Đon Vejna
Datum registracije: Nov 2007
|
![]() |
#8466 |
gadget freak
|
Pa mjenjač regulira količinu isporučenog momenta na kotače. Kraći mjenjač će ti dati bolje ubrzanje ali manju krajnju brzinu, duži mjenjač sporije ubrzanje ali višu krajnju. Ili probaj stavit od dizela getribu na benzinca, da vidiš veselja, čupa ko lud, a krajnja manja za 40kmh ![]()
![]() |
#8467 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Krace brzine su bolja meduubrzanja a dulje su bolja ubrzanja s mjesta ali i slabija meduubrzanja i perf pod opterecenjem jer ceto okretaji padaju previse ispod momenta.. Tesko je to generalizirat jer ovisi o previse toga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8468 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8469 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
"Sve je relativno."- reče netko i napravi paradoks ![]() Ja imam slab auto do 4,5k rpm, a nakon toga postaje mala zvjer. Jučer baš isprobano. Trebalo obići dva kamiona, a to je meni problem. Budući da imam slab auto, ja moram dobro procjeniti udaljenosti, brzine, uvjete na cesti, položaj zvijezda... da bi obišao nekoga jer sam imao 4 osobe u autu. U tom scenariju niti ide niti staje kako treba. Uglavnom, preko 4,5k rpm, išao je k'o metak. Naravno, na ravnom u Slavoniji. Činjenica je da sam morao čak u treću prebaciti, ali ide. Ja, za razliku od nekih, uživam u zvuku motora i često mi je radio stišan/ugašen. Druga je stvar/doživljaj kad vozim alteu 2.0 tdi, kumov golf 5 ili strikinu Mantu. Tada nema razmišljanja. Izbacim se lijevo, provjerim jel ima koga i idem. Samo po gasu. Poanta, barem meni, je da svaki auto ima režim/način/preferencu načina vožnje i tako se treba ponašati prema njemu. Uopće me nije strah, niti osjetim, kad idem 150 km/h po OS obilaznici u altei, jer staje k'o ukopana. To mi je jedan od težih auta u životu, što sam vozio, a staje bolje nego moj clio. Druga strana medalje je da je skuplja 7 puta od mog malog clia ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8470 |
Yugokiller
|
![]() |
#8471 | |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8472 |
Yugokiller
|
Bitan je moment na KOTAČIMA. Zato se može desit da isti auto s 2 različita mjenjača ponaša dosta različito. A tko izvuče deblji kraj, dalo bi se raspravljat. Ima dizla koji će poderat benzinjaru i obrnuto, govorimo o sličnim snagama/težinama auta. Zato je jedno maksimalna snaga i moment, a drugo relativna, tj. ovisi kakva je raspodjela momenta kroz okretaje, i koliko on traje prije izmjene brzine.
![]() |
#8473 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Premda se čini, i svi misle da je ta latencija malena, ali da bi turbina postigla željeni tlak treba malo više vremena te se rijetko kad i ostvari u prve dvije brzine. Npr. ECU je zadao 2,2 bara, motor diže okretaje i vrteći turbinu nabija tlak u usisu, ali istovremeno i troši taj isti zrak - nemoguće da se ostvari željni tlak a da ne postoji latencija. U prvoj ne stigne nadrukat niti 1,5 a motor je već spreman za drugu, u drugoj ista situacija. Tek u četvrtoj i petoj je otpor zraka tako velik da je razvlačenje brzine dovoljno dugo da se postigne željeni tlak. I to je upravo razlog zašto začađene turbine bacaju u safe mod pri 110-120 km/h, jer se tek pri 120km/h td motori potpuno opterete: rade pod zadanim tlakom a ne da ubrzavaju pokušavajući ostvariti taj tlak. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8475 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8477 |
Premium
|
Kako od čega. Ako je protok ispušnih plinova stalno otvoren, turbina se vrti i cijelo vrijeme nabija tlak - do onog trenutka kad je zadani tlak i ostvaren. Da ju ništa ne regulira, tlak bi prelazio zadane vrijednosti, što je opterećenje i za motor i za turbinu - razletila bi se. Tlakovi od 1,5-2,4 kod modernih dizela, temperature ispušnih plinova od 300-900 stupnjeva a jedino čime se osovina hladi je ulje koje ima temperaturu od 80-110 stupnjeva. Radna temperatura katalizatora koji je još pola metra iza je 400-900 stupnjeva. Zadnje izmijenjeno od: Juan. 27.11.2013. u 21:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8478 |
Into my head it goes
Datum registracije: Feb 2004
|
Po tome ispada da vejstgate uopće ne radi do 4. ili 5. brzine kako si gore napisao.Da turbina nemože napumpati tlak.Djeluje mi nestvarno...
![]() |
#8480 | |
Premium
|
Citiraj:
Garret VNT15 - deklarirano ide do 235 000 rpm, u praksi se zavrti do 150 000-160 000. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8481 |
gadget freak
|
![]() |
#8482 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Mislim da mag. prica o rpm motora, a ti o brzini turbine. I btw turbine su obicno na serijskim autima dobro dimenziornirane, stvar je u tome da 1,2,3 brzina obicno dodje do 90% opterecenja s razlogom. Takav je odnos u brzinama, tj. motor i turbina nisu dovoljno optereceni pa nece biti ni najjaceg pritiska. Tek u 5 brzini je najvece opterecenje. Sad zasto je to tako namjerno je druga prica. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8483 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
![]() |
#8484 |
Premium
|
Negdje auto godine, a negdje jednostavno samo auto ![]() ![]() A godinama se već zna da se japanke lože na golfove ko koks u željezari: http://www.pohrani.com/f/1K/Sc/4oaoeDMu/f20l.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#8486 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
koja fotka ,lool, ![]() ok,jucer vidio sedmicu,alu felge,18" brijem,srebrni,čist ko suza,xenon..neka slovenka basš kretala..fakat dobro izgleda..
![]() |
#8487 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
Ona il' auto? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8488 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Jutros sam isao od Stubice do Cakovca i nazad sve lokalnim cestama, 180km i 4.4l s tim da sam nazad isao brzo jer mi se zurilo. Bilo je -3 i jos na novim zimskim gumama. Onda od Stubice do Zapresica ekspresno sa 180, nazad do Stubice normalno i diglo se do 4.9 i na kraju do Zg i ostalo na 4.9. 350km vozikanja i svaka rampa za vlak mi je bila spustena a ima ih pun k.. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|