|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
(riješeno) Kako analizirati koji dio hardwarea radi probleme?
Moj problem je da mi se računalo samo od sebe ugasi, ili zamrzne (sa tim da nestane slike) ili zablokira, ugasi ekran i počme ludo pištati (rijeđe). Pokušao sam nekim alatima saznati koji je dio u kvaru, ali nisam ništa uspio. Kako najlakše saznati koji je dio u kvaru? Kako provjeriti da li je matična problem? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
eliminacijom komponente po komponentu, posudi negdje ram, proc, vga, psu |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
aka Striko
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Je naravno. Osim što moram prvo naći sve te komponente, a onda i šarafati, ljepiti itd. Nebi ja ruke prljao. ![]() Šala, mislio sam više na programe kojima testirate ispravnost komponenti. Nisam primjetio neki uzorak, ali jučer mi se npr 2 puta srušio comp nakon što sam ga hladnog upalio, otvorio firefox, otišao na youtube i pustio crtić kćerci. Nakon 5-10min se kompjuter srušio (bio je full screen crtić). Poslije toga sam ga ponovno upalio, učitao isti crtić, ovaj puta bez full screena, i nakon 5 min je ponovno riknuo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
jel to ovaj komp pod moj komp? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Yes very much. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Doomster
Datum registracije: Mar 2008
|
Jesi provjerio hladnjake i paste na procesoru i grafičkoj? Jel nešto mijenjano u BIOS-u? Probaj pokrenuti komp sa integirranom grafičkom. Napravi bootabilni stick i pokreni memtest. Pošto je SSD i disk u igri vjerojatno nije do toga, ali pogledaj SMART podatke diskova preko HD Tunea.
![]() |
#8 | ||
Premium
|
Nisam, ali sam pokrenuo prime test za cpu i ostavio ga oko 2 sata. Mislim da bi riknuo ukoliko je CPU. Za GPU sam skinuo neki FurMark program i stavio maksimalne postavke. Digao je GPU na 100%, temperatura na 80-81C je bila, ali je grafička bez problema oko 10 minuta vrtila to. Možda sam mogao još ostaviti, ali mi se činilo da nije potrebno. Ukoliko misliš da je, mogu ga ponovno pustiti da vrti 1h ili koliko već treba. Citiraj:
Citiraj:
Testirao sa memoriju sa ovim windows programom (negdje sam pročitao preporuku) i prošao je provjeru. http://windows.microsoft.com/en-us/w...-your-computer SSD: ![]() Prijavljuje jednu grešku ovdje, nisam siguran šta to znači. Kada idem na error scan, ne pronađe ništa. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
Posudi od nekog drugi proc, ak nije on > Matična ploča ti je geckrt. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Doomster
Datum registracije: Mar 2008
|
Citiraj:
Iz mog osobnog iskustva, procesor je zadnja stvar koja rikava (nisam to nikad doživio, a mučio sam ih na razne načine u svojim OC danima). U kakvom je stanju drugi disk? Meni se komp znao zblesirati i kad je u kompu bio neispravan disk na kojem nisu winsi. I prije nego što isključiš matičnu (to ćeš morati posuditi jer baš i nema načina da se ona testira), mogao bi čisto za probu reinstalirati winse i staviti friške drivere, čisto da isključimo bilo kakve softverske probleme.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Probao sam ponovno zavrtiti grafičku, i bez problema podnosi. Drži se na 81C i radi na 100%. Win sa reinstalirao prije manje od mjesec dana, zato što mi se comp tako dobro srušio, da je povukao i win sa sobom. Više ih nisam mogao niti popraviti pa je jedino preostalo bili ponovno instalirati win. Uglavnom, vjerovatno je onda matična. Možda se pregrijava (ima mali pasivac) ili nije dobro sjeo na chipset ili nešto rikava. Evo sada mi cijeli dan se nije niti jednom smrzao / srušio. To je dobar dan. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
fx
Datum registracije: Sep 2007
|
- vizualno provjeri kondenzatore na ploči, grafičkoj itd., znači ne smiju biti napuhani, vidi sliku http://ww2.justanswer.com/uploads/Be...apacitor-1.gif - izvaditi sve moguće komponente osim najbitnijih - upogoniti memtest preko noći - staviti neko ispravno napajanje/grafičku - nekada zna biti memorija tj. slotovi problem, izvadi, počisti i stavi u druge slotove - probaj drugu memoriju sretno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Nemojte vi meni pljuvati po FF! ![]() Uglavnom, nije se više rušio od zadnje poruke. Otvorio sam ga, usisao, ispuhao fenom (na hladno), seljački/momački pritisnuo pasivac od čipseta nekoliko puta, još jednom sve ponovio i evo, radi. Ništa bez čvrste ruke. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|