Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.09.2013., 19:40   #1
kerim87
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Sep 2013
Podešavanje DLINK DIR 501 rutera

Pozdrav, imam problem sa podešavanjem dlink dir 501 rutera.

Problem se desio tako sto mi je grom udario u blizinu kuce i pokvario modem.Sestra to nije znala i pokusavajuci nesto da napravi restartuje ruter.Ja kad sam donio novi modem i prikopcao ruter vidim nece mi net, ni na kompu ni na na mobitelu/laptopu.Kad sam vidio da se ime mreze promjenilo u dlink skontao sam da ga je na onu malu "puljku" restartovala.

Ja ga ispravno prikopcam (kao na slici http://www.dlink.cc/wp-content/uploa...stallation.jpg) , otvorim postavke tako sto ukucam u web browser 192.168.0.1. vratim ime mreze kako je bilo, stavim sifru i kontam to je to ali ono opet neceeeeeeee
Kolko se sjecam zadnji put kad mi je jedan strucnjak to pravio da je nesto caprkao po advenced settings tamo, pa kopirao neke mac i ip adrese pa restartovo ruter pa ovo pa ono...ja se tog stvarno ne sjecam niti znam.
AKo ko umije neka pomaga sto prije, hitno jee

p.s. U pitanju je kablovski internet

HVALA!
kerim87 je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2013., 08:14   #2
Alister
Premium
Moj komp

Alister's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Da li sam ja tebe dobro skužio? Ti imaš modem na kojeg si spojio router, i sada si na routeru ponovo podesio wireless jer ga je seka resetirala na tvorničke postavke?

Da li imaš internet kada spojiš komp direktno u modem?
Da li se možeš spojiti na wireless?

Po meni treba podesiti da ti je router u dinamic modu i da radi routanje prometa, ili da on preko modem radi spajanje na internet, ovisi što tebi modem radi sada?
Alister je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.09.2013., 14:27   #3
kerim87
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
Da li sam ja tebe dobro skužio? Ti imaš modem na kojeg si spojio router, i sada si na routeru ponovo podesio wireless jer ga je seka resetirala na tvorničke postavke?

Da li imaš internet kada spojiš komp direktno u modem?
Da li se možeš spojiti na wireless?

Po meni treba podesiti da ti je router u dinamic modu i da radi routanje prometa, ili da on preko modem radi spajanje na internet, ovisi što tebi modem radi sada?

Imam net kad spojim komp direktno u modem.
Kada spojim ruter kao na gore navedenoj slici onda nemam net ni na kompu ni kad se konektujem sa mobitelom.Regularno on meni nadje moju mrezu, ukucam password i konektujem se, jacina signala bude odlicna, sve super ali na internet ne mogu.Cim idem preko rutera na modemo (motorola) ona zadnja lampica "pc activity" se ugasi...
Staro 17.09.2013., 14:55   #4
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
Stavi D-Link u razliciti subnet, jer mi se cini da su modem i router u istom. Dakle IP routera u npr, 192.168.2.1, postavke mrezne na kompu TCP/IPv4na "automatically" i onda probaj...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2013., 15:50   #5
Alister
Premium
Moj komp

Alister's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
Citiraj:
Autor kerim87 Pregled postova
Imam net kad spojim komp direktno u modem.
Kada spojim ruter kao na gore navedenoj slici onda nemam net ni na kompu ni kad se konektujem sa mobitelom.Regularno on meni nadje moju mrezu, ukucam password i konektujem se, jacina signala bude odlicna, sve super ali na internet ne mogu.Cim idem preko rutera na modemo (motorola) ona zadnja lampica "pc activity" se ugasi...

Moraš podesiti WAN postavke, kabel od modema si uključio u WAN port. Znaći stavi pod internet postavkama Dynamic IP i kao što je kolega već rekao stavi ga na drugi subnet i uključi DHCP ako već nije, i mora raditi.
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2013., 17:27   #6
kerim87
Registered User
Moj komp

a sta je subnet a sta DHCP ?

malo to jednsotavnije ljudi
Staro 17.09.2013., 18:59   #7
Prezime
Premium

Kako pristupas modemu, a kako routeru?

Moja slicna situacija: Modem ima IP adresu za pristup 192.168.1.1, a router ima IP za pristup 192.168.1.254. Sve radi, mreza i pristup na oba uredjaja bez problema, ali ni sa jednog kompa ne mogu na internet!
Promjenom IP adrese routera na 192.168.2.254 sve radi uredno i dalje i mogu sa svih kompova na net, jer se sad on nalazi u drugom subnetu.

DHCP je "program" u routeru koji dodjeljuje IP adrese na njega spojenim uredjajima. Ako je DHCP ukljucen i na modemu i na routeru obicno dolazi do kolizije i nemogucnosti dodjele IP adresa kompovima, bez koje oni ne mogu na internet. Samo jedan uredjaj treba imat ukljucen DHCP, a to je obicno prvi u lancu.
Staro 17.09.2013., 23:20   #8
kerim87
Registered User
Moj komp

Ne znam kako pristupam modemu, nisam mu jos nikad pristupao.
A ruteru putem gore napisane IP adrese
Staro 17.09.2013., 23:59   #9
Prezime
Premium

Koji modem imas? Cesto pomaze procitat upute

Inace probaj IP adrese 192.168.1.1 ili 192.168.1.254, pa ti se mozda posreci
Staro 18.09.2013., 15:09   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Za sada mu cab. modem nije toliko bitan dok odrađuje šta treba a to je kada komp direktno spoji na njega i dobije izlaz na internet.
Bilo bi dobro saznati o kojem se operateru radi i koji su mu DNS Serveri.

Kolege su ti već navele kako treba biti podešen WAN sekcija tvog routera (Internet connection type),
vidi kako ovdje izgleda > http://support.dlink.com/emulators/d...1/wan_dhcp.htm
zanemari šta se spominje drugi router, obrati pažnju da je odabrano: Dynamic IP (DHCP),
ako saznaš DNS servere svog operatera onda ih možeš unjeti pod Primary i Secondary,
eventualno možeš staviti Google DNS: 8.8.8.8.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno