Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.08.2013., 12:49   #1
mmmmm
Registered User

Datum registracije: Aug 2013
Ne mogu upaliti laptop

Pozdrav svima i unaprijed isprika na laičkom objašnjenju. Molim za pomoć jer imam veliki problem s laptopom, marka je HP. Donedavno mi ga je jedan prijatelj sređivao svakih pola godine, ali kako se preselio morala sam ga dati drugom serviseru koji mi je napravio neki disk sanitizer. Nakon toga je rekao da je zeznuo i da ga sada ne zna pokrenuti. Laptop mi stoji bezveze, a imam hrpu posla i obaveza koji se tiču faksa na njemu! Kako da ga upalim?
Neće ništa na njemu, pojavi se no hard disk found i to je to.
mmmmm je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2013., 12:57   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
No hard found? Treba prvo provjeriti ima li uopće harda u njemu. Otvori laptop (o kojem se točno modelu radi?) i ga pogledaj (treba odšarafiti nekoliko vijaka). Ako ima, možda nema dobar kontakt sa SATA konektorom pa bi se trebalo malo poigrati oko toga.
Ako nema harda, onda bi ga trebalo kupiti i staviti unutra.
Ukoliko ne znaš šta raditi ili ne želiš, vjerujem da bi ti netko od forumaša rado pomogao.
Oglas

Oglas
Staro 19.08.2013., 13:30   #3
mmmmm
Registered User

Pa unutra je, rekao je da nije ništa vadio nego da jednostavno nije znao šta dalje. Ubila bih ga najradije.
Jel postoji mogućnost da ga je nekako deinstalirao?
Staro 19.08.2013., 13:46   #4
hedgehog
Premium
Moj komp

hedgehog's Avatar

Datum registracije: Apr 2013
Disk sanitizer obriše cijeli hard disk, uključujući particije..ono što treba napraviti je samo instalirati nove windowse, po mogućnosti win7..ako imaš samo WinXP onda ćeš prvo morati skinuti SATA drivere, staviti ih na USB, prvo njih staviti i onda sve dalje..uglavnom, ako je taj "serviser" bio neki koji ima svoju radnju, a ne samo neki frend, onda danas stvarno svatko servisira kompove

EDIT: BTW, možeš se pozdravit sa svim važnim stvarima za faks koje si spomenula, a liku otkini glavu
hedgehog je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2013., 13:47   #5
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
daj laptop nekome tko se kuzi, pa ce ti reci vise...... tko zna sta je unutra sada, mozda je neispravan hard, mozda je maticna nesto u kvaru (kontroler), tko zna.........

mozda je cak i BIOS krivo namjesten .

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2013., 13:51   #6
hedgehog
Premium
Moj komp

hedgehog's Avatar

Ma ispravan je hard, frend je imao isti problem na HP-u...samo upišite disk sanitizer u google i vidit ćete 8000 ljudi sa istim problemom i da obična reinstalacija najčešće riješi problem..eventualno treba stavit drivere za SATA..
Staro 19.08.2013., 14:09   #7
mmmmm
Registered User

Citiraj:
Autor hedgehog Pregled postova
Disk sanitizer obriše cijeli hard disk, uključujući particije..ono što treba napraviti je samo instalirati nove windowse, po mogućnosti win7..ako imaš samo WinXP onda ćeš prvo morati skinuti SATA drivere, staviti ih na USB, prvo njih staviti i onda sve dalje..uglavnom, ako je taj "serviser" bio neki koji ima svoju radnju, a ne samo neki frend, onda danas stvarno svatko servisira kompove

EDIT: BTW, možeš se pozdravit sa svim važnim stvarima za faks koje si spomenula, a liku otkini glavu

MOLIM??
ajme meni, kako sam glupa. kome ja dajem laptop. jel postoji način na koji se to može vratit? tipa onaj system restore jednog dana kad ga uspijem pokrenut?
jel može neki opis u inbox kako instalirati i kako uopće nabaviti taj sata ili win 7?
Staro 19.08.2013., 14:33   #8
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Ovisi koliko su ti podaci bitni. Može se probat izvadit hard spojit u običan komp i proskenirat sa data recovery softwerom - ovisi kako taj sanitizer radi možda je ostalo šta od podataka iako su šanse male.

Šta se tiče same reinstalacije operativnog sustava.

Nisi napisala koji model HP.a imaš. Treba ti instalacijski medij sa kojega se pokreće instalacija.

Kakav je to frend koji ne zna instalirat OS? Čudno malo, mislio sam da danas svaka šuša zna instalirat OS barem .
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2013., 14:46   #9
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Ako su ti podaci na hardu bitni i ako ih misliš vraćati, poželjno je čim manje čačkati po tom hardu jer se onda smanjuju šanse za povratak podataka s njega. Zato je moj savjet da kupiš drugi hard za laptop i sve daš nekome tko se zaista kuži u materiju (instaliranje winsa na novi hard, povrat podataka sa staroga). Postoje i firme koje se bave povratom podataka, ali to nije baš jeftino. Ali, ako su podaci životno bitni, onda se ne gleda cijena.

Od sadašnjeg harda lako jednog dana napraviš externi disk tako da neće propasti.
Staro 19.08.2013., 14:57   #10
hedgehog
Premium
Moj komp

hedgehog's Avatar

Citat: The HP Disk Sanitizer is an application that erases all data on a hard drive. It works like an electronic paper shredder, so that deleted information on the computer cannot be retrieved through hacking or data recovery.

Znači, sa povratom informacija se ne moraš ni zamarati jer su izgubljene..daj laptop nekome tko zna o čemu se radi, ili koji barem zna neke osnove, jer uz pomoć gugla se može naći rješenje i barem osposobiti laptop da ga možeš koristiti..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.08.2013., 15:04   #11
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Krasno. Sada se možeš slobodno zahvaliti 'stručnjaku' koji ti je uništio sve što si imala na hardu tj. sav tvoj višemjesečni/višegodišnji rad. Kao zahvalnicu predlažem knock-out.
Staro 19.08.2013., 15:07   #12
Forace
Premium
Moj komp

Izabrao je dobar alat za popravak, nema šta. Stručnjak i po. Samo me čudi da nije prije napravio backup.
Staro 19.08.2013., 15:11   #13
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Čovječe. Ime programa je Disk Sanitizer. Logički je pomislio da će time popraviti/očistiti disk. U principu je i uspio u tome. Očistio je disk od svega.
Staro 19.08.2013., 16:29   #14
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
ne diraj disk i daj ga na recovery ako ti je toliko bitno, pozdraviti ćeš se sa nešto (možda mnogo) novaca za podatke ako imaš sreće.

u privatnom aranžmanu kod bilo koga trenutno možeš dobiti samo nove win bez starih podataka.
syss je offline   Reply With Quote
Staro 19.08.2013., 16:51   #15
hedgehog
Premium
Moj komp

hedgehog's Avatar

Ali disk sanitizer radi baš na način da se ništa ne može spasit, nekoliko puta prepiše preko starih podataka..to je alat koji ima bussines serija HP-a i služi baš za to da se više ne mogu naći podatci na HDD-u ako ih se moraš riješit ili prodat laptop a imao si nešto povjerljivo na njemu..podatcima nema spasa
Staro 19.08.2013., 16:58   #16
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

ma oke pitanje je da li baš ide full wipe sektor po sektor i vrajta baš svaki i koliko passova... baš sam neki dan bio u jednoj radnji za vraćanje podataka i vele da nekad i nakon dva možda čak i 3 passa mogu izvuć podatke tako da jedino pravac neka rescue radnja i hope for the best.

u kućnoj radinosti vjerujem da nitko od nas vamo ne bi mogao ništa izvuć u ovom stanju.
Staro 20.08.2013., 21:38   #17
mmmmm
Registered User

Ajme koja grozota, ne mogu vjerovat da je tako glup. A navodno je stručnjak! Tako mi i treba kad dam komp svakom debilu koji kaže da se razumije.

Nisu stvari na kompu od životne važnosti, većinom su skripte koje sam mukotrpno skupljala i 100 bookmarkiranih stranica, ali da se sve to uz par dana guglanja vratit. Znači sada nabavim cd i ubacim ga, neće dalje biti problema?
Staro 20.08.2013., 21:44   #18
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

nope... stavi recovery medij, digni ga na tvorničko stanje i to je to. jedino ako laptop ima recovery skrivenu particiju na kojoj su windowsi (ako je došao sa win) što hp voli prakticirati, onda ti je uništio i to isto.

naravno ako imaš licencu zalijepljenu na dupetu laptopa i to se da riješiti sa odgovarajućim medijem da si i dalje legalna, ali opet treba to dati nekome tko zna, ne sigurno dotičnom
Staro 20.08.2013., 21:45   #19
Forace
Premium
Moj komp

1. nabaviš instalacijski cd
2. ako je windows xp u pitanju potrebno ga je "pripremit" sa sata driverima, a ako je windows 7 onda se samo bootaš s njega
3. setup bi te trebao provest kroz instalaciju
4. nakon instalacije windowsa instaliraš drivere po potrebi

Ali lijepo ti je sys rekao daj to nekom tko se razumije da instalira gore windowse.
Staro 20.08.2013., 21:51   #20
mmmmm
Registered User

Trenutno sam na moru, u mjesto gdje je dotični jedini "serviser i lik koji se kuži" tako da ću morati sama uz neke upute za početnike. I debile.
Hvala svima
Staro 20.08.2013., 22:08   #21
Forace
Premium
Moj komp

Ajd bar napiši koji je laptop u pitanju (točan model) te da li imaš pristup računalu na kojemu možeš snimiti cd/dvd? Naravno poželjan je i flat pristup netu jer će ti ugrubo trebat oko par GB skidanja .
Staro 25.08.2013., 20:21   #22
mmmmm
Registered User

Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
Ajd bar napiši koji je laptop u pitanju (točan model) te da li imaš pristup računalu na kojemu možeš snimiti cd/dvd? Naravno poželjan je i flat pristup netu jer će ti ugrubo trebat oko par GB skidanja .
Imam HP Compaq 6720s

Imam sve, besplatan pristup cyber caffeu i pržilicama. Ali ne mogu nigdje naći ispravnu sedmicu
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno