|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2011
|
Komp se gasi i ne reagira
U zadnjih par mjeseci komp se nekoliko puta samo odjednom ugasi i nakon toga ne reagira opce, kao da je napajanje umrlo. ALi onda nakon nekog vremena 30min+ ga se normalno moze upaliti kao da nista nije bilo, medjutim odmah pri bootanju javi i grešku u biosu i nudi recovery last good one. To poštelam i normalno diže windowse... do sljedeceg rikavanja. Svaki savjet je dobrodošao. Pozdrav i hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Na poslu sam sad pa se bas nemogu sjetit svih detalja gigabyte h55m-usb3 i3 540 sapphire ati radeon 5770 2x2gb ddr3 chieftec 450w (mislim) Mislim da je nekad davno i RAM izbacio grešku na memtestu (4 ili 5 pass, znam da je trajalo), ali me buni što je komp totalno mrtav kad se ugasi, a onda ga nakon nekog vremena normalno palim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Smrdi na pregrijavanje. 1. stavi najnoviji BIOS 2. udri MemTest (bar 2 passa) 3. udri OCCT (bar 1h)
![]() |
#6 |
Silence
Datum registracije: Jul 2011
|
Zvuči kao klasično pregrijavanje. Usput spominješ i "par mjeseci" pa bi rekao da nitko nikada nije otvorio taj komp i pogledao jeli se nahvatao "tepih" na hladnjak od procesora. Svakako otvoriti, pregledati komponente a onda ćemo dalje tražiti. EDIT: I još jedna stvar, prije nego budeš otvarao komp, isključi kabel od napajanja i stisni tipku za paljenje kompa da izbaciš sav elektricitet iz njega. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
hvala na savjetima evo jutros sam raskopao komp i dobro pocistio sve. Cpu cooler je bio skroz ok, ali je na hladnjaku od graficke bio tepih od prasine. To sam sve ocistio i raspuhao. Ali evo malo prije mi se i opet ugasilo. Kako sam bio posumnjao na pregrijavanje graficke, pokrenuo sam onaj GPU test u occt. Uglavnom, temperatura graficke je lagano rasla s pocetnih 50-60, da bi se ustalila na kakvih 75stupnjeva i onda se nakon 3 minute testa komp jednostavno ugasio. Cekam sad tih cca 15tak minuta da ga mopgnem upaliti i krenem dalje pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Silence
|
Temperature su oke i za procesor i za grafiku, kod mene GPU čak ide do 85°C kad ju opteretim na 100%. Moguće da je napajanje dotrajalo i da ga zaštita gasi (zato i moraš čekati 15-20 min dok se ohladi). Probaj s drugim napajanjem pa javi rezultat. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
znači u shopping ![]() Imate možda kakvu preporuku za napajanje? Ubacio sam komponente u "moj komp" uz napomenu da mozda u buducnosti dodam jos 2x2gb ram-a. Naravno neki best buy je poželjan. Malo sam googlao pa sam se zagledao u corsair modele vs450 ili cx430. tnx |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Silence
|
Kažu ljudi da je Seasonic dobar, ja imam XFX Pro 550W što nije ništa drugo neko rebrandirani Seasonic i nemogu se požaliti. http://www.gpu.com.hr/xfx-coreedition-80-450w.html Nečujno je, komp radi bez ikakvih problema, izgled također nije loš. Zadnje izmijenjeno od: osspaljeni. 17.06.2013. u 14:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Banned
Datum registracije: Nov 2011
|
:s zasto pisete covjeku da trosi novce na napajanje kada postoji jos 10000 stvari koje mogu davati isti problem? prvo ne kupuj nista,posudi necije napajanje pa vidi,....stvari se kupuju kada si 100 posto siguran u neki problem ne na blef,...mozda i je napajanje, iz tvog opisa moze biti doslovno sve,...meni je isti problem recimo bio hladenje cipova na maticnoj... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Silence
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
ma naravno, nisam ja ni shvatio postove kao "idi kupi novo napajanje", nego kao mogucnost uzroka problema. Automatski odgovorio, jer ako ne nadjem za posudit morat cu u shopping, pa odmah prikupljam i savjete za to. hvala svima |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Registered User
|
update evo danas sam malo eksperimentirao. Otvorio sam kuciste, u njega uperio sobni ventilator i pokrenuo gpu test u occt. 5 minuta je odvrtio i sve ok. Evo i screenshot vrijednosti pred kraj. Nakon toga sam zatvorio kuciste, opet pokrenuo test i komp se ugasio nakon cca 3 minute. Nazalost nemam fotku od tada, ali temperature niti procesora niti graficke u tom trenutku nisu bile puno vise (mozda 5 stupnjeva u odnosu na prvi test). Dodatno, zaboravio sam napomenuti prije da se komp gasi jedino kad igram world of warcraft i naravno kad radim occt test. pozdrav ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Malo long shot ali kakva je temperatura matične? Probaj prst metodu (pazi da se ne opećeš). Meni smrdi na napajanje, probaj uhvatit nekoga da ti posudi napajanje na 2-3 sata da vidiš. EDIT: sad vidim da se southbridge uopće ne zagrijava pa vjerojatno nije do matične. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Silence
|
Aj ti lijepo užicaj napajanje od nekoga, uštekaj u komp, vidi hoće raditi kako spada pa da tražimo dalje... Ovako možemo samo nagađati, a napajanje je prvi sumnjivac. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Registered User
|
evo da malo oživim topic. Problem je još uvijek prisutan, ali sam uvjeren sad da je riječ o matičnoj ploči. Komp sve češće ne reagira, ponekad se čak neda upaliti nakon što ga ja ugasim... i uvijek se nakon toga resetira i bios (jednom čak nije htio prepoznati 1hdd i dvd rom). Našao sam po stranim forumima da se ljudima s istom pločom događala ista stvar. Nakon godinu dana ili više normalnog rada pojavi se taj problem. Najvjerojatnije pregrijavanje chipseta ili tako nešto. Uglavnom, dosta mi je svega, ide ploča u smeće. E sad, kako mi ne treba jači komp, volio bih zadržati sve ostalo, ali je jako teško pronaći ikakvu, a pogotovo neku pouzdanu i povoljnu 1156 ploču. Pa ako imate nekih savjeta ili možda čak prodajete tako nešto, bit ću zahvalan ako se javite. pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
...hm, po ovom što sam čitao smrdi na pregrijavanje, ja ne bi još kupovao ploču. Pogotovo nakon što si sa ventilatorom uspio dobiti stabilnost računala. Skini sve coolere / radijatore, očisti staru pastu, stavi novu, možda kupi neki veći pasivni hladnjak za sjeverni most ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Registered User
|
hvala na savjatu, pokušao, ista stvar. Izvadio sam matičnu, skinuo cooler sa chipseta, očistio, stavio novu pastu. Sve ostalo očistio i propuhao. Posložio i pokrenuo occt, gpu test i naravno komp se ugasio nakon cca 150 sekundi testa. Temperature u tom trenutku su bile cpu oko 50, gpu oko 75, chipset oko 40-45 (makar kad sam posle stavio ruku na cooler od chipseta on mi se činio dosta topliji od 45 stupnjeva, jel moguće da krivo očitava?) Zanimljivo, ali čini se da se u occt komp uvijek ruši u određenom trenutku, upravo tu negdje nakon 150 sekundi testa, a ne ovisno o temperaturama. Dodatno, nekad se znao zblesirat i samo dok sam prckao po biosu, a sumnjam da se tada išta može pregrijat. Neznam. Tnx anyway ![]() pozdrav |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|