Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.07.2013., 16:51   #1
black35
Semper Fi
Moj komp

black35's Avatar

Datum registracije: May 2006
(riješeno) Spaljeno napajanje

Smotan kakav jesam, jučer ujutro sam istresao kavu po računalu, i krepalo je napajanje jer je sva kava uredno uletjela u njega (pas mater neznam kako se to dogodilo jer je kućište zatvoreno a kavu sam istresao sa prednje strane). Cijelo računalo je rastavljeno, sve očišćeno, i kave nije bilo po matičnoj i ostalim komponentama. Moj problem je slijedeći.... tester pokazuje da je staro napajanje krepalo i to je riješeno, uzeo sam drugo koje sam imao pri ruci, ali to napajanje nema 8 pinski priključak koji se spaja na ploču kod procesora. ima 24 pinski, ima 1 za grafičku, ali ima 4 pinski a ne 8 pinski kakav bi trebao ići na ploču. Kada sam priključio novo napajanje računalo ne daje znakove života. Sad mene zanima dali ima kakvog utjecaja što napajanje ima 4 pinski, a ne 8 pinski kakvog zahtjeva moja ploča. Ova ploča je u pitanju
Konfa je iz siga, a ovo drugo napajanje je neki noname šrotex.
Staro 21.07.2013., 17:01   #2
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor black35 Pregled postova
Smotan kakav jesam, jučer ujutro sam istresao kavu po računalu, i krepalo je napajanje jer je sva kava uredno uletjela u njega (pas mater neznam kako se to dogodilo jer je kućište zatvoreno a kavu sam istresao sa prednje strane). Cijelo računalo je rastavljeno, sve očišćeno, i kave nije bilo po matičnoj i ostalim komponentama. Moj problem je slijedeći.... tester pokazuje da je staro napajanje krepalo i to je riješeno, uzeo sam drugo koje sam imao pri ruci, ali to napajanje nema 8 pinski priključak koji se spaja na ploču kod procesora. ima 24 pinski, ima 1 za grafičku, ali ima 4 pinski a ne 8 pinski kakav bi trebao ići na ploču. Kada sam priključio novo napajanje računalo ne daje znakove života. Sad mene zanima dali ima kakvog utjecaja što napajanje ima 4 pinski, a ne 8 pinski kakvog zahtjeva moja ploča. Ova ploča je u pitanju

Pa ajde logično zaključi sam

Naravno da ima utjecaja

srale7 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.07.2013., 17:08   #3
black35
Semper Fi
Moj komp

black35's Avatar

Citiraj:
Autor srale7 Pregled postova
Pa ajde logično zaključi sam

Naravno da ima utjecaja
Pretpostavio sam to i sam, ali reko da pitam. Hvala na odgovoru.
Staro 21.07.2013., 17:20   #4
Thorax
Doomster
Moj komp

Thorax's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
Ne bih se nužno složio. Ja sam na dosta ploča koje imaju 8-pinski EPS stavljao 4-pinski konektor i to je uredno radilo. Ja bih prije gledao na onaj dio da je drugo napajanje šrotex i da vjerojatno ne može isporučiti dosta snage.

CPU: AMD Athlon 640 under TX3
MBO: Asrock 870 Extreme3
RAM: 8 GB DDR3 Mushkin @ 1333, CL8
VGA: XFX HD4830
HDD: WD 6400AAKS
Monitor: Samsung 2470H
PSU: Fortron PNF 400W
Net: 12 Mbit/1,25 Mbit
Sound: Logitech X-530

CPU: Intel Celeron T3100
MBO: HP 1526
RAM: 2 GB DDR3
VGA: GMA 4500MHD
HDD: WD3200BEVT
Monitor: 15,6“ LCD
PSU: HP 65 W
Sound: Arctic Sound P281

CPU: AMD Athlon M320 undervolt @ 0.975 V
MBO: AMD 785
RAM: 2 GB DDR2 800
VGA: Integrated HD4200
HDD: Hitachi 250 GB
Monitor: LCD 15,6“
PSU: Delta Electronics 65 W
Net: 8 Mbit/768 kbit
Sound: integrated

Zadnje izmijenjeno od: Thorax. 21.07.2013. u 17:35.
Thorax je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2013., 17:21   #5
Albert Wesker
Premium
Moj komp

Albert Wesker's Avatar

Datum registracije: May 2010
ja sam prikljucivao 4 pinski prikljucak na 8 pinski utor i uredno je radio komp...

EDIT:

preduhitrio me Thorax.meni to smrdi na maticnu plocu...isti takav slucaj je imao moj frend i ispostavilo se da je maticna krepala.
Staro 21.07.2013., 17:48   #6
black35
Semper Fi
Moj komp

black35's Avatar

Zamjensko napajanje je novo, ali je stvarno šrotex nad šrotexima. Na starom napajanju tester pokazuje da nešto nije u redu sa 5v strujom. Kako nemam adekvatno napajanje ne mogu isključiti niti njersa sa matičnom, mada na istoj nije bilo niti kap tekućine.
Staro 21.07.2013., 21:27   #7
black35
Semper Fi
Moj komp

black35's Avatar

Slučaj riješen pacijent umro. Krepalo je napajanje, matična i 1 memorijski modul.

ako može preporuka cijenjenih članova koje napajanje i matičnu da uzmem, a da ne potrošim previše novaca kojih nemam. Ostatak konfe je u sigu, pa se prema tome možete ravnati, komp služi isključivo za igranje.

Hvala svima na odgovorima.
Staro 22.07.2013., 09:00   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Jesi li 101% siguran da je cpu preživio ?
Samo ako je isplati se i dalje gurat AMD platformu.
Mobo šta je crkla je opremljena ali i masno košta > http://www.adm.hr/product_info.php?c...ducts_id=11126
možda bi se zadovoljio sa > Asrock 970 Pro3 R2.0 AMD 970 http://www.adm.hr/product_info.php?c...ducts_id=11837
540 Kn
+
ram > DDR3 1600MHz 4GB (2x2GB) Corsair Vengeance http://www.optimum-online.hr/detalji...m2a1600c9.aspx
369 Kn ili ako ne može stati
onda > DDR3 1600MHz 4GB (2x2GB) Corsair http://www.optimum-online.hr/detalji...m2a1600c9.aspx
359 Kn
+
napajanje > XFX Core Edition 80+ 550W http://www.adm.hr/product_info.php?c...oducts_id=9848
485 Kn
ili > OCZ 600W ModXStream PRO http://www.adm.hr/product_info.php?c...ducts_id=11017
530 Kn
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2013., 10:36   #9
Dr_faca
Premium
Moj komp

Dr_faca's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Citiraj:
Autor black35 Pregled postova
Sorry na off-u

Mo'š objasnit ovo "tester",tester kao ti si osobno izvadio komponentu,stavio drugu i sad radi ili imaš neki uređaj tester?
Dr_faca je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2013., 10:45   #10
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Oglas

Oglas
Staro 24.07.2013., 11:13   #11
zupy
Premium

zupy's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Imam ja ovaj tester i isti može poslužiti ali na njemu se mogu viditi samo naponski nivoi odnosno izlazi - dok strujno yok (znači po meni samo neki okvirni test mislim).
zupy je offline   Reply With Quote
Staro 24.07.2013., 17:22   #12
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor zupy Pregled postova
Imam ja ovaj tester i isti može poslužiti ali na njemu se mogu viditi samo naponski nivoi odnosno izlazi - dok strujno yok (znači po meni samo neki okvirni test mislim).

Napon je razlika potencijala između dvije točke, a struja tok elektrona između te dvije točke. Dovoljno okvirno da znaš da li barataš ispravnim ili neispravnim PSU-om.
Tamo gdje nema napona, neće biti ni struje (a neću ni spominjati da bez trošila nema smisla mjeriti struju).

Inače, tko nije u posjedu testera, izmjeri to multimetrom.
Staro 24.07.2013., 18:33   #13
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Da ali usprkos testeru/multimetru ne moš ništa napajanju koje mjenja karakteristike pod opterećenjem tipa komp radi prvih sat vremena nakon toga se blesira. Rezultat: napajanje vruće na dodir (vent radi) ... ali uredno prošlo testiranje.

Sad ne znam da li sam na ovom forumu čito ili na nekom drugom gdje si je jedan napravio pravi tester sa potrošačima (žarulje mislim da su bile) baš za testiranje napajanja.
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 25.07.2013., 07:25   #14
zupy
Premium

zupy's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Upravo na to sam i mislio..
zupy je offline   Reply With Quote
Staro 25.07.2013., 15:53   #15
Dr_faca
Premium
Moj komp

Dr_faca's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova

I mislio sam da je tak neš,samo sam htio provjerit,vidio sam one neke testere kaj se piknu u matičnu i izbace npr kod i prema kodu gledaš koji je kvar na kompu...
Dr_faca je offline   Reply With Quote
Staro 25.07.2013., 16:05   #16
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
To su testeri na matične tj. za dijagnostiku kvara, a ne za napajanje.
Staro 25.07.2013., 16:38   #17
Street_Racer
Ulični trkač
Moj komp

Street_Racer's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor '[GOW
...
Tamo gdje nema napona, neće biti ni struje (a neću ni spominjati da bez trošila nema smisla mjeriti struju).
Upravo to, tamo gdje nema napona, neće biti ni struje, ali ni ako ako ima napona ne znači da će davati dovoljno ili uopće struje.
Tester može potvrditi da je napajanje neispravno (ako napona nema ili je krivi), ali ako su naponi ispravni tester nije dovoljan da možeš tvrdit da je i napajanje ispravno.

Poštene trgovine: #1 #2 #3 #4
Street_Racer je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno