Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.03.2013., 19:04   #1
180power
Premium

Datum registracije: Jan 2010
(riješeno) Laptop se smrzava i restartira

U pitanju je Acer 8920g

Intel® Core™2 Duo processor T7500 2.2Ghz
3GB DDR2 667Mhz ram
Ati HD3650 512MB
Windows 7 ultimate

Uglavnom laptop se jednostavno zamrzne nakon nekog kraćeg vremena rada ili se restartira i ne javlja nikakve greške. Očišćen je od prašine i temperature su normalne. Stavljen i novi windows i opet sve isto.

Počelo se prvo događati samo dok je na punjaču, no sada se to događa i kad radi na bateriji. Ima li netko kakvih saznanja što bi moglo biti u pitanju?
180power je offline   Reply With Quote
Staro 29.03.2013., 19:21   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Istestiraj memoriju, pa hard i procesor.
Oglas

Oglas
Staro 30.03.2013., 13:36   #3
180power
Premium

istestirano sve to preko hirensa i ne baca nikakve greške. zaboravio sam napomenut da se puno češće to događa dok je na punjaču
Staro 30.03.2013., 19:08   #4
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Event viewer, sta kaze?

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2013., 15:21   #5
180power
Premium

Citiraj:
Autor nino Pregled postova
Event viewer, sta kaze?
nema nikakvih fileova o crushevima

dok je bio pod garancijom također se bio gasio dok je bio na punjaču jer je gubio kontakt u utoru za punjenje. zanima me može li bit da je opet neš s time jer mi je čudno ako je do toga, zašto se onda i na bateriji gasi?
Staro 31.03.2013., 16:13   #6
MMI
Premium

MMI's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
taj "utor" je čudno oblikovan i često se žice odleme. imaš divije + i dvije -, možda su u šlusu. treba raskopat i vidjeti kakvo je stanje. prije dva-tri tjedna popravljao sam takav i sad radi normalno al konektor stoji malo u "koso" jer je jako tijesno za polemit a onda sam još pištoljem na plastiku dodatno pojačao
MMI je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2013., 21:47   #7
180power
Premium

Citiraj:
Autor MMI Pregled postova
taj "utor" je čudno oblikovan i često se žice odleme. imaš divije + i dvije -, možda su u šlusu. treba raskopat i vidjeti kakvo je stanje. prije dva-tri tjedna popravljao sam takav i sad radi normalno al konektor stoji malo u "koso" jer je jako tijesno za polemit a onda sam još pištoljem na plastiku dodatno pojačao
Code:
http://www.ebay.com/itm/NEW-ACER-ASPIRE-8920-8930-Series-DC-POWER-JACK-CABLE-50-AP50N-007-HARNESS-WIRE-/140754926131?pt=Laptop_Adapters_Chargers&hash=item20c5a5ba33
jel to to? baš ima retardirano napravljenu tu tubu koja se vrti svaki put kad se ekran poklopi, nije ni čudo da to odlazi
Staro 31.03.2013., 22:35   #8
MMI
Premium

MMI's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
da, to je to, samo ja sam krpao lemove na konektoru. ako ćeš naručivati ovo sa ebaya kad ti stigne usporedi konektor što ide u matičnu sa starim i vidi jesu li žice isto poredane, ako nisu uzmi iglu i posloži ih jer ćeš skurit mbo ( čuo sam da kinezi fulaju u rasporedu)
MMI je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2013., 23:40   #9
180power
Premium

Citiraj:
Autor MMI Pregled postova
da, to je to, samo ja sam krpao lemove na konektoru. ako ćeš naručivati ovo sa ebaya kad ti stigne usporedi konektor što ide u matičnu sa starim i vidi jesu li žice isto poredane, ako nisu uzmi iglu i posloži ih jer ćeš skurit mbo ( čuo sam da kinezi fulaju u rasporedu)
hvala na upozorenju, budem prvo probao raskopat laptop i doć do tog i onda vidjet jel se sa starim dijelom da šta napravit najgore mi je to čekanje dok dođe al budemo vidjeli. hvala puno na odgovorima
Staro 26.06.2013., 13:37   #10
180power
Premium

eto da dam update, promjenio taj kabel koji vodi do matične, i dalje se isto događa... jel ima tko ideju što bi moglo bit? matična?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.06.2013., 16:48   #11
Zellenny
Premium
Moj komp

Zellenny's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Koliko vidim slike po netu tvoja matična ploča ima NEC/TOKIN kondenzator kod procesora, a on je znao raditi probleme na nekim serijama toshibinih laptopa. Ne kažem da je to 100%, ali mogućnost je dosta velika:

http://www.ifixit.com/Answers/View/7...+AC+plugged+in

Idi u Control panel -> Hardware and Sound -> Power options i tamo stavi na Power saver. Ako će se tada ponašati normalno ili barem bolje onda je vjerojatno taj kondezator u pitanju.

Ako se ispostavi da je tako, to se može zamijeniti novim NEC/TOKIN kondenzatorom ili recimo kombinacijom 4 kondezatora od tantala (to je bolja solucija).

PS. iz privatnih razloga prezirem točno taj model laptopa, imam velike psihičke posljedice zbog njega
Zellenny je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2013., 20:15   #12
180power
Premium

evo otkad sam to stavio laptop radi normalno na punjaču sat i pol, tako da mi je sad to naijzgledniji kandidat jel ima negdje kod nas kupit tih kondenzatora ili da naručim sa ebaya za par dolara? kakva je ta kombinacija od tantala koju spominješ
Staro 26.06.2013., 22:08   #13
Zellenny
Premium
Moj komp

Zellenny's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
To bi onda lako moglo biti to

Nemaš toga za kupiti kod nas, moraš naručiti sa jebaja.

To ti je malo veći crni kondenzator, na njemu piše NEC/TOKIN i nalazi se ispod procesora, sa druge strane ploče:

http://www.pcworkman.com/blog/data/upfile/135-1.jpg

Možeš ga zamijeniti istim sa ebay-a, no možeš i staviti kombinaciju tantal kondenzatora, pa to izgleda ovako:

https://lh3.googleusercontent.com/-n...00/toshiba.jpg

Imaš za kupiti gotov kit:

http://www.ebay.co.uk/itm/4x-SMD-Tan...-/330887939360

Probaj malo ogluglati o toj temi, ima dosta informacija. Uglavnom ćeš nalaziti o Toshibi, ali proces je isti.

Sretno, nemoj ga pokopati do kraja
Zellenny je offline   Reply With Quote
Staro 30.06.2013., 22:13   #14
Alvin
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2007
Ma, nema smisla stavljati nec/tokin opet će imati problema prije ili poslije.
Poželjno je staviti low esr kondenzatore, gore link na ebay ne daje specifikacije kondenzatora pa sam malo skeptičan. Low esr je relativna stvar.
Koristim i preporučam panasonikove kondenzatore esr 3mohm
EEFGX0D331R
http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...FGX0D331R.html
http://www.ebay.com/itm/CAPACITOR-SP...item3f265fba2c
Alvin je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore