Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Intel
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.06.2005., 15:09   #1
perich
I hate mondays..........

perich's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
kupijo sam novi cooler i sad pitanje o temperaturama...

Elem, procesor koji trosim je P42,4C... nije clockan, dakle radi na nazivnoj brzini. Zamijenio sam njegov stock cooler sa AC Freezerom 4, ispolirao sam blok freezera i malkice zagladio heatspreader od proca i stavio neku silver grease pastu... posto nemam potenciometre, fan na freezeru se vrti na 2300 rpm. upogonio sam CPU-burner (ne znam jel to valja ista za ovakve testove), i nakon cca sat i pol kurenja pogledao sam logove i temp nijednom nije presla 45-46 stupnjeva, dok se u idle-u krece cca 37-39 stupnjeva, ovisno vjerojatno o temp zraka u sobi.

pitanje za vas: jesu'l te tenperature OK? trebam li uorabit kakav drugi software za zagrijavanje proca da bi dobio eventualno tocniju temperaturu kod 100% opterecenja?

hvala
perich je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2005., 15:15   #2
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Super su ti temperature,a možeš još probati s Primeom al trebalo bi biti isto.
Veki-os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.06.2005., 16:32   #3
ZED
a.k.a. LOPOV
Moj komp

ZED's Avatar

Datum registracije: Feb 2005
Temperaturi su ti a1
Staro 23.06.2005., 23:25   #4
nylaia
Premium

nylaia's Avatar

Kazes da 2.4c nije clockan???

Meni ga sa box coolerom na 2.4 GHz ne dize iznad 38 C (komp je u potkrovlju) na idle oko 30, a kada je clockan na 3 GHz ne prelazi 52 C (dual prime95) na idle 35, doduse na bocnoj stranici tocno iznad proca ubacio sam spire LED ventilator od 80 mm (ubodna pila i rezi) kojeg pomocu potenciometra drzim na 8 V (izmjereno) i sve radi Ok i nije glasno. I da box cooler se vrti na 2400 RPM-a
nylaia je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2005., 00:02   #5
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Citiraj:
Originally posted by nylaia
Kazes da 2.4c nije clockan???

Meni ga sa box coolerom na 2.4 GHz ne dize iznad 38 C (komp je u potkrovlju) na idle oko 30, a kada je clockan na 3 GHz ne prelazi 52 C (dual prime95) na idle 35, doduse na bocnoj stranici tocno iznad proca ubacio sam spire LED ventilator od 80 mm (ubodna pila i rezi) kojeg pomocu potenciometra drzim na 8 V (izmjereno) i sve radi Ok i nije glasno. I da box cooler se vrti na 2400 RPM-a
Budući da ja imam komp u potkrovlju, gdje je sobna temperatura 30-35C, mogu sa sigurnošću zaključiti da ti ploča laže. Zračnim hlađenjem je nemoguće dobiti takve temperature (dobro, osim s onim novim Zalmanom )
rendula je online   Reply With Quote
Staro 24.06.2005., 00:17   #6
nylaia
Premium

nylaia's Avatar

cooler na procu je na dodir topal(u peak-u, na idleu je po senzoru na 30), nije vrel kao primjerice na grafi tak da ipak vjerujem u senzor, a temeratura u sobi je prihvatljiva i to sigurno ispod 30-35 (izolacija kuce cini cuda, izmjerit cu pravu ovih dana), najhladnija komponenta na kompu mi je Seagate barracuda cija temp je 29, northbridge je na 32 (pasivnjak) , a Western Digital na 34 , ako svi senzori lazu, onda...

(oba diska na sebi imaju montiran cooler)
Staro 24.06.2005., 07:28   #7
gpremec
matroxfanatic

gpremec's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Prije nego se nylaia i rendula pochupaju u raspravi katastrofichnih razmjera:
Svi P4 procesori su imali vise razlicitih serija, tako da su se u pocetku vise grijali, a kako su se proizvodili dolazile su serije koje su se manje grijale. U kombinaciji sa senzorima temperature na ploci, temp procesora u radu zna se razlikovati i za 20-tak (pa i vise) °C.
Ovdje cak nema veze niti kada je tko kupio, jer znaju stajati procesori i ostala oprema po skladistima i preko godinu dana.

EDIT: npr. moje iskustvo je da su se svi P4 procesori vise grijali kada su se tek pojavili naspram serija proizvedenih 3 mjeseca kasnije. Po mom misljenju je i Prescott dosao na tako los glas jer su najlosije serije procesora dobili novinari koji su jedva docekali kakav "kiks" od Intela. Prescotti proizvedeni 3 i vise mjeseci nakon predstavljanja su se grijali 2-5°C vise nego Nortwoodi, a ne onakvih katastroficnih 10-25°C vise kakve su novinari imali u rukama. Npr. P4 775 3.0 BOX je pod punim opterecenjem na Supermicro MBO (najvise vjerujem njihovim senzorima, iako niti oni nisu bezgresni) se pod punim opterecenjem grijao na 45°C, sto je ista temp koju je "razvijao" i Nortwood 3.0 BOX (doduse ispod nesto manjeg BOX kulera).
U mom kompu se 2.8E naspram 2.4C grijao tek 2-4°C vise.
Staro 24.06.2005., 07:54   #8
4444josip4444
Premium

4444josip4444's Avatar

Datum registracije: Sep 2004
npr.... ja imam 2.4B@3.0.... u idleu trenutno ima 44, a pod loadom nekih 54-55C, voltaža je 1.6, a sada je 7.45h.... i nek se proc malo vise grije, ploča dodaje za koji stupanj, everest laže i eto temp više za kojih 5-10C, hladi ga zalman i na dodir baš i ne osjetim tih 55C pod loadom.... dok komp radi normalno bez ikakvih problema nije bitna temp.... samo nek radi
4444josip4444 je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2005., 08:36   #9
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Temperature su OK i tu nema priče. To bi valjda bio Northwood. Ako je Prescoot onda su fantastične. A Gigabyteu ne treba previše vjerovati. Metoda prstića je puno učinkovitija. Kada se preksiraš mjeriš bolje od laserskog termometra. E, da! I tu i tamo spališ prstiće.

nylaia! Ploča si SIGURNO laže ko pas. Asus i inače laže za temperature a AsusProbe je još lažlivije đubre, puno problema. Jedno je sigurno. Northbridge se ne grije na tu temperaturu. Grije se daleko više. Ono što mjeriš je okolina. Senzor je negdje između Northbridgea i memorije.

Jedino što dobro mjeri je hard. To je nrmalna tempertura za hlađene diskove, ali oni se mjere preko SMART-a.

Ja mjerim sa aetogateom. Nije najprecizniji na svijetu ali mi daje omjere i pokazuje kada se neka temperatura promijenila. Ako je normalno za northbridge da se grije na 40-45, onda je temperatura 50 za zabrinuti se. A to su vrijednosti na koje možeš računati.

gpremec! Serije svakako imaju veze ali ne i datum proizvodnje (e sada sam rekao glupost). Radi se o tome da je moj prescoot gorio, a nisam baš kupio prve primjerke. Ali sam zato naletio na jednog 3.0 koji je bio hladan ko led. Čak i hladniji od mog Northwooda. A taj je bio kupljen prije mog. A sve se to događalo oko početka godine. Svakako niti jedan nije bio prvi primjerak. Nikada takve ne kupujem. Dakle još se može naći hladan i kipuć primjerak.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 24.06.2005., 09:46   #10
nylaia
Premium

nylaia's Avatar

Proc je Northwood, a za chipset kontam vec dulje vrijeme da senzor ne radi jer je puno topliji od onoga na procu, a nazivno je 10-15 C hladniji, temerature mjerim preko speedfan-a, a za diskove su mjerene preko SMART-a
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno