|
![]() |
#1 |
Mother Russia
Datum registracije: Mar 2013
|
(riješeno) Računalo se ruši kada radim nešto zahtjevno
Kako kaže naslov čim krenem radit nešto zahtjevno (igranje igri ili kopiranje datoteka sa HDD-a na usb ili obrnuto) komp se samo reboot-a i dođe plavi ekran i poruka na njemu - Blue screen Jutros mi čak i nije htio u windows ući nego se odmah to pojavilo. Odradio sam test za ram i nije dalo nikakvih problema.. Sumljam na HDD jer sve što pokušam direkt s njega radit odmah se gasi. Pa molim ako mi netko može pomoći bio bi mu zahvalan jer je ovo postalo užasno. Konfa je - mbo - Asus P5B ram - 2Gb (neznam marku) proc - Intel Core 2 Duo e4600 vga - Nvidia Geforce 8600 1gb ddr2 HDD - WD 500Gb psu - Antec 250W Zadnje izmijenjeno od: Toorop. 21.04.2013. u 14:43. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
S čim si odradio test rama? U pravilu se ide redom: hiren's boot cd i onda memtest86 za ram te od proizvođača diska test kratki i dugi hdd.a. Nakon toga ako to radi u windowse pa onda recimo OCCT i hwinfo za temperature .... Al to sve piše tu negdtje u vrlo sličnim topicima ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Mother Russia
|
Citao sam trazio sam! Odvrtio sam memtest86. A moze li to biti zbog toga sto su komponente starije màlo, i kuciste puno prasine i zato sto bi trebao promijeni pastu na procesoru i instalirati nove drivere? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Mother Russia
|
radilo je prije i svako toliko (1tjedno) bi se to desilo a sada nema kad ne padne sve.. joj e budem poslikao da vidite kako sam divno to izgleda xD |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Control Panel, Administrative Tools > Event Viewer i pod custom views administrative events, drugo u C:/minidump imaš bsod fileove, moš ih poslat pa cu ih pogledat, ako znas mozes i sam, imas program Bluescreen view |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Mother Russia
|
Citiraj:
EDIT: uspio sam cijeli folder prebacit. Kako da ti ih pošaljem? Zadnje izmijenjeno od: Toorop. 17.04.2013. u 08:20. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Mother Russia
|
Citiraj:
Promijenio sam sata kabel i ram premjestio. Znači nije mi još došao taj plavi ekran, ali mi se igre čudne, sve šteka, onako preskače ?.. skinuo sam neki program HDD Health i kaže da mi je health na 98% o.O http://www.mediafire.com/?akegrvf7dc2mv evo ga, to su svi file-ovi koji su bili u folderu ![]() Zadnje izmijenjeno od: nino. 17.04.2013. u 20:46. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
|
Citiraj:
2. da li si testirao hard disk (short i long DST) sa alatom od proizvođača diska (nalazi se na hiren's boot cd.u? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Mother Russia
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
dva najnovija su 24.2.2013 i 4.3.2013, šta znači da nisu baš novi ,u njima su bili reporti problema : ntoskrnl.exe(f4) koji daje grešku i aswSnx.SYS što je proces Avast antivirusa, pa ti preporučam da probaš napravit clean boot:Uđeš u safe mode (u safe mode udjes pritiskanjem tipke F8 prije paljenje windowsa), u start>run upišeš MSCONFIG, staviš kružić na selective startup i makneš kvačice sa obje opcije, te restartiraš računalo Ukoliko se komp popravi, ideš eliminacijski prvo uključiš samo gornju opciju u msconfig, ako radi samo dojnju, i na tabu "Startup" aktiviraš 4 po četri programa iako ovaj error često zna biti I/O error, što opet znači da je moguće da je hdd Drugi bluescreen kaže da je problem u atapi.sys što je driver kontrolera ata portova (za cd romi i/ili možda i za HD) ali prije svega očisti prašinu!! nisi niti svjestan koliko problema ona može uzrokovat Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 17.04.2013. u 16:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Mother Russia
|
Očistio sam svu prašinu i kada sam išao raditi HDD Scan(extended) sa programom od WD-a mi je došla ova slike - Kernel_data_inpage_error a koliko sam skužio to je nešto u vezi harda? EDIT: dok sam rebootao windows ušao sam u onaj recovery mode i sada sve instalira na novo.. Hoće li to šta pomoći? Zadnje izmijenjeno od: Toorop. 18.04.2013. u 11:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Znači idemo iz početka: 1. skenoiranje memorije i hard diska se NE RADI iz windowsa upravo iz gore navedenog razloga iako ima programa koji i pod windowsima mogu skenirat Svodi se na to da ako nešto i nije u redu i sami windowsi su u memoriji/hardu pa samim time vrisnu upravljački programi što uzrokuje exception odnosno plavi ekran sa nekom porukom. 2. hiren boot cd - je prekrasan cd koji se skine sa interneta i sprži te se nakon toga računalo pokrene S NJEGA. Znači ne pokreću se windowsi itd. nego se računalo boota sa Hirena. 3. na hirenu se ne ide u mini windows xp nego se koriste DOS ALATI i tamo pod njima postoji proizvođačev DOS program za skeniranje HDD.a 4. S tim programom se skenira HDD i ako on izbaci grešku onda se to uslika i ako je disk pod garancijom s tim i garantnim listom se šalje na garanciju Procedura više nego jednostavna. E sad rezultat long skena može biti: bez grešaka, sa popravljivom greškom ili sa nepopravljivom greškom ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Mother Russia
|
A što ako disk nije pod garancijom? kupujem novi? a kada skinem s neta taj hirens boot cd mogu ga pržit na obični dvd-r/dvd+r ili mora biti neki drugi dvd? Zadnje izmijenjeno od: nino. 18.04.2013. u 15:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Ako si u mogucnosti probaj i sa drugim napajanjem, tek sam sad vidio da ima 250w a po minidumpoima komp tije star bar 5 godina, a napajanja gube snagu nakon godina, a hirena mos i na usb instalirat, googlaj upute, a da ako je hdd onda moras novi |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Dec 2002
|
C2D E8400 4 GB RAMa GTX 560Ti 3 HDD ASUS P5K SE Povuče oko na full loadu 285 sa peekovima do 315W (mjerio sa uređajem) dakle možda je ovih tvojih 250W dugo radilo na maximumu i sada im je dosta ... pogledaj kondiće u napajanju usput.
![]() |
#20 |
Mother Russia
|
Evo odradio sam memtest86(1h) i hdd scan(quick i extended) preko hirens boot cd-a, i kažu da problema nema sa hddom i ramom.. odradio sam i cpu stres test i za grafičku i još za hdd i sve radi savršeno. Jedino šta nisam testirao je PSU.. Prema svemu je onda otišlo napajanje.. a može li taj plavi ekran doći i od pregrijavanja procesora ili grafe jer još nisam stigao promijeniti pastu a kad im gledam temp. na idle je grafa 51°C a procesor isto tu negdje oko 50°C dok na full load grafa dođe do 70 a prcesor 80/3°C |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Premium
|
Skini si OCCT i nepto za nadzor temp. recimo hwinfo 32 jer u njemu možeš postavit da ti sorema očitanja u fajl. Pokreni OCCT i pusti ga nekih 3h ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Mother Russia
|
sad sam friško instalirao win7 i stavio core temp gore i očitava mi na full loadu cpu oko 83°C a max je 85 dok mi gpu na full ide do 61 i preko ne.. brijem da je pregrijavanje problem, jer do sada dok sam testirao igre mi još nije došao plavi ekran, a nisam komp dirao od kad sam ga očistio Zadnje izmijenjeno od: Toorop. 20.04.2013. u 17:56. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Mother Russia
|
Evo ga ljudi, hvala svima na pomoći! Nadam se da nisam bio dosadan ![]() sada skupit novac za Jači psu i još koji keks rama ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|