|
![]() |
#1 |
Orthodox file manager
Datum registracije: Dec 2005
|
Umrežavanje prizemlja i 2. kata (skica)
Pozdrav, Moja situacija je slijedeća: Moram spojiti prizemlje i drugi kat kuće. Ideja je opisana u skici ispod: http://i.imgur.com/dbEevit.png Zaboravih spomenuti u skici da će duljina kabela koji spaja prizemlje i kat biti oko 15-20 metara (S/FTP). Na svim računalima i TV uređajima bih htio imati relativno brz pristup NAS-u (prebacivanje podataka, HD streamanje, itd.). Gigabit switch sam gore stavio radi brzine prijenosa sa NAS-a na gornji PC i TV (jer je SX763 10/100). Znam da ovaj router u prizemlju pretjeran, ali ga mogu dobiti dosta povoljno. U biti me zanima jel skica ok, trebam li što mijenjati, na što paziti i sl. Unaprijed hvala na savjetima, a ako sam nacrtao kakvu glupost, nemojte zamjeriti ![]() Zadnje izmijenjeno od: NortonCommander. 28.02.2013. u 11:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
OK zamišljeno. Razmisli o Cat6 kabelu (zapravo nužan za Gb lan), za dio koji je van zgrade provuci kroz armirano PVC crijevo da kabel bolje zaštitiš. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: May 2010
|
S/FTP ćeš teško zakrimpati, to jest, ugurati u utikač. Ako misliš kabel "upucati" u utičnice pa onda spajati uređaje, biti će sve ok. Ako griješim, neka me netko ispravi, ali 99% sam siguran da S/FTP ima debelu izolaciju i da ne ide lagano u standardni utikač. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Ako u kompletu sa Cat6 kabelom nabavi i Cat6 RJ-45 konektore sve će biti ok. http://www.optimum-online.hr/detalji...ine-cat-6.aspx |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Ne ide S/FTP u to. Mislim, može se nagurati, ali onda to nije to. Ionako je bolje/profesionalnije/lijepše/korisnije staviti utičnice i upucati kablove u njih. Ovako si ograničen dužinom kabla i uvijek imaš šlingu kraj zida, a ako napraviš točno u mjeru, onda zna faliti kabla. Utičnice+S/FTP na zidovima i obićni cat5e/6 patch kabeli za iz utičnice do laptopa/tv-a/switcha je, po meni, najbolje. Možda je to profesionalna deformacija da inzistiram na utičnicama ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
![]() |
#9 |
Moderator
|
Potpuno se slažem sa rješenjem zidne utičnice + patch kabel. Gore nisam ništa aludirao po tom pitanju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Orthodox file manager
|
S/FTP sam mislio staviti na tom dijelu radi bolje izolacije, ali ako mislite da je nepotrebno, ili da je nešto drugo bolje, slušam. U stanu u prizemlju ide utičnica u zid, samo za onaj drugi kraj nisam bio siguran, ali vjerovatno mi je i tu bolje, malo odštemati i strpati u zid. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
S/FTP verziju možeš staviti bez problema. Ne moraš ni štemati, postoje i nadžbukne verzije, samo malo više plastike, kutija se učvrsti sa 2 tipla na zid. Pogledaj malo šta ima u kategoriji Mreža - pasivna oprema prije linkane trgovine. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Orthodox file manager
|
Znam da ne mora ici u zid ali me kanalice i nadžbukne kutije malo bodu u oči. Da je za u firmu, bilo bi tako, ali doma mi je ipak draže da bude skriveno. A prizemlje se ionako renovira trenutno, pa mi nije problem štemalicu odnijeti na kat i napravit malo mjesta u zidu za sve to. Hvala svima na odgovorima i savjetima ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Provuci i unutra kabel kroz crijevo. Nikad ne znaš kad ćeš morati nešto mijenjati. Uzmi crijevo u koje stane barem 2-3 kabla. Ne će smetati u zidu, a možeš u budućnosti provući i neki drugi kabel, ako zatreba. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Orthodox file manager
|
Mogao bih i to, kad već radim, da napravim kako treba. Hvala na prijedlogu |
![]() |
![]() |
|
|