Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.02.2013., 21:49   #1
dekky
Premium
Moj komp

dekky's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
(riješeno) Radeon 4890 temperatura problem

Pozdrav ljudi!

Znači neki dan sam vadio karticu Msi Cyclone 4890 na čišćenje...
vratim je unutra i poludi..
znači vent vrišti odmah pri paljenju kompa, temperature u idleu su oko 65c, a kad igram ode na oko 90 ili malo više. Naravno da i ne igram sad baš

Šta je pošlo krivo? Nisam ništa zdrmao sve izgleda okej, hladnjak stoji lijepo i sve, vadio sam je opet par puta ali bez rezultata.
Od kuda se čita temperatura Gpu-a?
Probao sam i drajvere mijenjat ali ništa, najbolje što sam mogao je da smanjim vrtnju ventilatora dok je komp u surf modu jer i onda je vent pirio
Ima neko ideju neku???
dekky je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2013., 22:52   #2
boingy
Registered User

Datum registracije: Feb 2013
pozdrav,
da nisi clockao grafičku možda?

ima postavke u ati catalistu opciju "fan control" ili tak nekak.
tam negde pri kraju, dolje. gdje se clocka graf.
pogledaj da nije fan speed na manual i skroz na najjače postavljena.
postavi ju na automatic i to bi trebalo samo korigirati brzinu ventilatora.
znači. tiho dok ne igraš i po potrebi se ubrzava dok igraš.

probaj isto tako napraviti si 2 profila.
1. za laganicu
2. za igranje
pa ih onda šaltaš. mislim da možeš i hotkey napraviti da ne šaltaš "ručno" jel?
restart - ponovo pokrenuti

boot - šta ja znam... Čizma??
boingy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.02.2013., 23:30   #3
dekky
Premium
Moj komp

dekky's Avatar

hvala na pokušaju ali nisam tolika tuka...
nije to naravno...
Staro 19.02.2013., 23:52   #4
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Pod čiščenjem misliš kaj točno? Samo ispuhavanje i brisanje, ili si koristio neku tekučinu i neke grublje krpe?
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2013., 06:58   #5
dekky
Premium
Moj komp

dekky's Avatar

Kistom sam pokupio prasinu malo i to je to...

Isto me zanima di se nalaze ti senzori za citanje temp.?
Staro 20.02.2013., 09:34   #6
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008

to je ciscenje, ali daleko od onoga sto si trebao odmah napraviti. serafciger u ruke i maknuti cijeli hladnjak. sa VRM-a ostaviti (iako mislim da ta MSI nema nista), pa maknuti pastu sa cipa i sa hladnjaka, pa ispuhvati propisno hladnjak, pa staviti novu pastu na cip i sve lijepo ukrug zavrnuti nazad. naravno, mora biti jednolicno uvrnuto, zato sam rekao ukrug (tipa jedan vijak zavrnes 5 puta, pa sljedeci 5 itd dok ne dodes do jednolicnog otpora u svakom vijeku).

i onda vidjeti kakve su temperature.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2013., 10:11   #7
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
ma nema potrebe skidati taj hladnjak, samo ce jos vise stete napraviti. eventualno ispuhati kompresorom i staviti sve nazad u komp. Mozda je senzor za temp pobenavio, nikad ne znas. Jest da je to rijetko ali ako nije kolega nista drugo dirao, moguce je i to...
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2013., 10:14   #8
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Ja sam gotovo siguran da je nekaj s senzorom se desilo prilikom vađenja/čiščenja....
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2013., 10:23   #9
suedamA obmaR
Game, PC ,motobikes, bike
Moj komp

suedamA obmaR's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Meni se slična stvar desila s XFX 4890, posli skidanja hladnjaka i stavljene nove paste temperature ošle priko 100 stupnjeva, pokušava sam nekih desetak puta ponovo novu pastu i pažljivo cooler nazat ali nije bilo pomoći, ko da se PCB iskrivija. Radila je skoro godinu dana tako na oko 120 stupnjeva dok nije crkla.
suedamA obmaR je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2013., 10:24   #10
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

koliko iskreno puta vam se dogodilo da je senzor na grafickoj poblesavio? razumijem za CPU, pogotovo AMD, no za grafe mi nije bas cest slucaj.

kako god, sta se ima strgati prilikom mjenjanja paste na GPU ako se radi lijepo i mirno? ova originalna pasta je garant kamen, mozda je pomaknuo GPU i sada nema nikakvog spoja (sto je bio barem kamen). no ne znam, znam sta bi napravio ja, to sam i napisao..........

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.02.2013., 10:56   #11
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Kolega, nije problem kad to radi netko tko su kuži u to, kad napravi pažljivo i stručno. Problem nastaje kad neiskusni ljudi uzmu odvijač u ruke i idu skidati jer su negdje pročitali kako se to radi. Tad nastaju problemi, kužiš? I ovo za senzore sam čuo već 2-3 puta, kao da senzor pobenavi. Da li je to ovdje slučaj ne znam. A i kruta pasta provodi temperaturu, max razlika može biti 5-10 stupnjeva ali ne i 40-50, kako god da kruta i stara bila...

EDIT: @ZOX: uči se na neispravnim stvarima (ili stvarima koje ti nisu vitalne za rad računala), kako promjeniti pastu, odvrnuti i zategnuti sarafiće coolera itd... Radim u servisu i nemali broj puta sam vidio kako su korisnici "učili" i slične stvari radili. Ukratko - katastrofa. I onda tuga i jad, pa nismo htjeli, pa ovo - ono, dajte samo složite da radi. I ako je moguce složimo ali bilo je slučajeva kad nismo mogli pomoći (jezgra otkrhnuta na rubu itd...)
Nemoguće da si dobio 20 stupnjeva samo micanjem paste. Jedino ako si i cooler propuhao, očistio ili nešto slično. Samo pasta nemoguće...

Zadnje izmijenjeno od: alengrosevic. 20.02.2013. u 11:40.
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2013., 11:13   #12
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor alengrosevic Pregled postova
Kolega, nije problem kad to radi netko tko su kuži u to, kad napravi pažljivo i stručno. Problem nastaje kad neiskusni ljudi uzmu odvijač u ruke i idu skidati jer su negdje pročitali kako se to radi. Tad nastaju problemi, kužiš? I ovo za senzore sam čuo već 2-3 puta, kao da senzor pobenavi. Da li je to ovdje slučaj ne znam. A i kruta pasta provodi temperaturu, max razlika može biti 5-10 stupnjeva ali ne i 40-50, kako god da kruta i stara bila...
A kak da ljudi nauče nego da probaju?

Što se tiče temp, makivanjem tvorničkog kamena i stavljanjem AS5 3870 je izgubila 20C na idle (load nisam probal).

Odokativno bi rekel pasta. Zamijeni pa javi.
Se vrti vent u Win?
ZOX je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2013., 11:39   #13
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp

Ivo_Strojnica's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Citiraj:
Autor ZOX Pregled postova
A kak da ljudi nauče nego da probaju?

Što se tiče temp, makivanjem tvorničkog kamena i stavljanjem AS5 3870 je izgubila 20C na idle (load nisam probal).

Odokativno bi rekel pasta. Zamijeni pa javi.
Se vrti vent u Win?
Meni također ista stvar bila sa safirkom 4890. Nakon mijenjanja paste, riješena stvar.
Staro 20.02.2013., 11:42   #14
dekky
Premium
Moj komp

dekky's Avatar

Ventilator se vrti i mogu ga korigirati u nekom softweru...mogu micati od 20 do 100%..

Dok je kartica radila prilikom boota wina ventilator se samo nakratko upalio na ful i odna se spustio...sad vristi odmah u startu na bootu dok se ne loadaju windowsi i onda se spusti jer sam ja manualno smanjio. Isto tako cini mi se da kad udjem u bios da se vent jos pojaca...nisam siguran.

Gdje se nalazi taj senzor temp.

Probat cu jos koji put skinuti karticu i ispuhat je...pa ako ne ide...budem probao i skinut hladnjak...jbg vidjet cemo???
Staro 20.02.2013., 12:04   #15
MMI
Premium

MMI's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
meni se čini da si ti nekako "zajebo" jedan od pajpova i da je iscurio plin koji odvodi toplinu do bakrenih pločica
MMI je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2013., 12:13   #16
xtreme96
OC addict
Moj komp

xtreme96's Avatar

Datum registracije: Apr 2009
Jesi ti uopce provjerio "prst metodom" te temperature ili ti samo citas vrijednosti koje ti senzori daju?
Staro 20.02.2013., 12:48   #17
dekky
Premium
Moj komp

dekky's Avatar

Citiraj:
Autor xtreme96 Pregled postova
Jesi ti uopce provjerio "prst metodom" te temperature ili ti samo citas vrijednosti koje ti senzori daju?
Nisam provjeravao prst metodom, samo senzore gledam...
Budem probao i to kad dodjem doma...
Pipnem po gornjem pcbu jel?
Staro 20.02.2013., 13:00   #18
MMI
Premium

MMI's Avatar

da, po pcb-u gdje je čip pa onda po hladnjaku gdje nasjeda na čip, cijevi moraju biti vruće pri dnu i tople pri kraju. ako je koja hladna skroz imaš problem sa hladnjakom. u leeru bi morao moć držat prst na pcb-u bez da te opeče da moraš maknut ruku
Staro 20.02.2013., 13:39   #19
dekky
Premium
Moj komp

dekky's Avatar

Citiraj:
Autor MMI Pregled postova
da, po pcb-u gdje je čip pa onda po hladnjaku gdje nasjeda na čip, cijevi moraju biti vruće pri dnu i tople pri kraju. ako je koja hladna skroz imaš problem sa hladnjakom. u leeru bi morao moć držat prst na pcb-u bez da te opeče da moraš maknut ruku

Ajde de...bas cu probat prst metodu doma kad dodjem.
Nego, nitko mi nije odgovorio...gdje su ti senzori sto mjere temperaturu...
Jesu oni na pcb u ili negdje na cipu?
Staro 20.02.2013., 14:11   #20
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
U čipu.
Veki-os je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2013., 20:46   #21
dekky
Premium
Moj komp

dekky's Avatar

evo update:

Igleda da se hladnjak malo odspojio ili se pcb iskrivila...jer...
skinuo ja karticu...stisnuo malo kao hladnjak i vratio unutra dok je komp vio u horizontali...
i gle čuda temperatura je normalna...reko super
zavidam grafu , vratim komp na mjesto i paf...opet poludi...
onda idem malo gledat i probam je lagano mrdat dok radi i vent se stišava....
bootam u win i pratim temperaturu...čim malo stisnem ...odnosno gurnem cijev hladnjaka prema čipu temp odmah padne za 10c....

Znači...nešto se iskrivilo pas mtr....
Šta sad...neznam baš hoće li mi nova pasta pomoći ali svakako ću pokušat skinut hladnjak i vratit na na novo...možda uspije..
sutra , prekosutra...
ako imate sugestije još kakve slobodno napišite...isto i vezane za skidanje hladnjaka...
hvala svima...
Staro 20.02.2013., 21:38   #22
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

ili ti ili daj nekome tko se kuzi da ti sve raskopa i vidi u cemu je stvar. ocito sam hladnjak onda je sjeda kako treba.....

Staro 20.02.2013., 22:18   #23
dekky
Premium
Moj komp

dekky's Avatar

Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
ili ti ili daj nekome tko se kuzi da ti sve raskopa i vidi u cemu je stvar. ocito sam hladnjak onda je sjeda kako treba.....
Je..hladnjak je tezak sam po sebi i ocito se nesto izvitoperilo prilikom stavljanja...skidanja...
Skinut cu ja to...barem cu naucit nesto
Staro 21.02.2013., 13:48   #24
MMI
Premium

MMI's Avatar

nisu li na tom hladnjaku pajpovi/cijevi uglavljene između dvije pločice koje se onda montiraju na grafulju, bit će da se "pasta" koja radi kontakt izeđu cijevi/pločica u prašinu pretvorila.
vidiš ova 4 križna vijka? pritegni i njih malo
http://www.ixbt.com/video3/images/rv...90-cooler2.jpg

stavi novu pastu i vrati hladnjak na grafulju
Staro 21.02.2013., 14:13   #25
klem
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2007
Ej imao sam tu karticu pa sam poprilično upoznat s njezinim hlađenjem. Ne znam dal si primjetio da na pcbu kartice iza same jezgre imaš nekakav čipić koje druge hd 4890 nemaju. Kolko sam skužio to je jedan VRM i zbog njega hladnjak ima poveće heatpipeove. Zato ćeš primjetit da se ostali VRM ne griju . Jedino ovaj mali radi probleme i moš zaboravit na mjenjanje hladnjak. Probao sam na nju stavit Musashija i accelero ali rezultati su komatozni ( grafa samo tako ode na 100C ) i to možeš osjetit tak da probaš stavit prst na mali VRM na jezgri iza kartice.
To ti je jedina komponenta na kartici koja se grije tako da će te metoda prst uvjerit u ispravno stanje . TO malo sranje iza kartice se abnormalno zagrijava i jedino ga cyclone može držat na 60-70C.

Pokreni gpuz i očitat će ti sve temp, ak se sjećam prva je gpu core ili tako nešto i to ti je temp od tog malog pizdeka iza jezgre .

Cyclone se lagano skida i stavlja tako da nemaš grede da ćeš nešto zeznut ( skido sam ga 20 puta valjda ). Pogledaj da se pasta nije skorila i samo nju zamjeni.

Inače cyclone mi je najbolja hd4890 od svih. Najhladnija i najdugovječnija, najbolje komponente od svih hd 4890 kartica i dizajn ima. Jedino što je sranje što zna riknut ventilator na cyclone pa hebeš ježa jer aftermarket hladnjaci su koma na njoj zbog to VRM-a . ali lako zavežeš neki 120mm na postolje.
Staro 21.02.2013., 21:06   #26
dekky
Premium
Moj komp

dekky's Avatar

hvala ljudi ma savjetima...
upejtam čim to skinem i pritegnem

Inače...kartica je odlična ...vozi već 2 godine i evo sad sranja ali ajde

@klem
šta ti si stavljao drugi vent gore...kako???
Staro 21.02.2013., 22:40   #27
ZOX
Premium
Moj komp

ZOX's Avatar

Datum registracije: May 2007
Citiraj:
Autor alengrosevic Pregled postova
EDIT: @ZOX: uči se na neispravnim stvarima (ili stvarima koje ti nisu vitalne za rad računala), kako promjeniti pastu, odvrnuti i zategnuti sarafiće coolera itd... Radim u servisu i nemali broj puta sam vidio kako su korisnici "učili" i slične stvari radili. Ukratko - katastrofa. I onda tuga i jad, pa nismo htjeli, pa ovo - ono, dajte samo složite da radi. I ako je moguce složimo ali bilo je slučajeva kad nismo mogli pomoći (jezgra otkrhnuta na rubu itd...)
Nemoguće da si dobio 20 stupnjeva samo micanjem paste. Jedino ako si i cooler propuhao, očistio ili nešto slično. Samo pasta nemoguće...
Onda sam ja iznimka jer sam uvijek učil na ispravnim stvarima

Ozbiljno, 20C. Očišćena od prašine ranije.
Prije zamjene paste idle je bio oko 60 posle 38-40.
Na referentnoj GB 3870 DDR4 vent se nije palio bez opterećenja na čipu.
ZOX je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2013., 23:00   #28
klem
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor dekky Pregled postova
hvala ljudi ma savjetima...
upejtam čim to skinem i pritegnem

Inače...kartica je odlična ...vozi već 2 godine i evo sad sranja ali ajde

@klem
šta ti si stavljao drugi vent gore...kako???

uf ne pitaj ....kupio sam preko ebaya vent od istog proizvođača ali malo slabiji ( jedan jedini sam uspio nać ), pa onda kombinirao...2 dana sam se zahebava , jer je original ball bearing a ovaj koji sam naručio s ebaya nije bio . Ma muke i pol . Da ne velim da sam vent platio 80kn . Ali jebiga morao sam kad mi je puko jedan fan blade na cycloneu, a musachi i accelero ju ne mogu ohladit zbog onog vrma iza
Staro 21.02.2013., 23:14   #29
dekky
Premium
Moj komp

dekky's Avatar

Citiraj:
Autor klem Pregled postova
uf ne pitaj ....kupio sam preko ebaya vent od istog proizvođača ali malo slabiji ( jedan jedini sam uspio nać ), pa onda kombinirao...2 dana sam se zahebava , jer je original ball bearing a ovaj koji sam naručio s ebaya nije bio . Ma muke i pol . Da ne velim da sam vent platio 80kn . Ali jebiga morao sam kad mi je puko jedan fan blade na cycloneu, a musachi i accelero ju ne mogu ohladit zbog onog vrma iza
hehehe...samo da ti kažem da je i meni puko blade prije nekih 6mjeseci ...ja ga zaljepio i još je tamo
ali mislio sam da si jednostavnije zamijenio vent...vidim nisi
Staro 21.02.2013., 23:20   #30
klem
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor dekky Pregled postova
hehehe...samo da ti kažem da je i meni puko blade prije nekih 6mjeseci ...ja ga zaljepio i još je tamo
ali mislio sam da si jednostavnije zamijenio vent...vidim nisi

ja sam ga zalijepio na prvu isto ...ali kako sam uvijek imao vent u igrama na nekih 80% ...fan blade nije izdržo ( pače dobro da nisam bio blizu kad je ljepilo popustilo...izletio je brzinom metka ). Tako da sam zavezao 120mm ventilator dok mi nije stigo ovaj s ebaya .

Samo promjeni pastu i prati gpuz...ako su i dalje temp visoke stavi prst na onaj vrm iza kartice da provjeriš jel istina . Vjeruj mi na 90C me opeko do zla boga

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na