|
![]() |
#1 |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Enkom + SX763 kao repeater
Dakle od iskona sam dobio Enkom A1521, a od T-coma mi je ostao Siemens SX763. Pošto nemam signala u drugoj prostoriji, htio bi taj SX763 iskoristiti kao repeater. Je li to moguće? Na Enkomu sam stavio da nema wlan šifre (Open bez WEP-a), te sam ga postavio na prvi kanal. Na Siemensu sam isključio internet, Local Network postavke stavio da mu je IP 192.168.5.2 (Enkom je 192.168.5.1), podesio DHCP i u default gateway sam stavio adresu od Enkoma. Također sam podesio da nema šifre, kanal 1 te proskenirao Wlanove u Wireless Repeater (WDS) i postavio da širi dalje wlan od Enkoma. Piše da je Active ali kada se spojim na Siemensa i dalje nemam interneta. Što bi još trebao napraviti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Moraš aktivirati WDS i u Enkom - u ako postoji opcija jer bez toga željeno neće raditi. Koliko znam kod SX - a u web konfigu ne postoji definiranje Gateway - a, šta i je problem kod ovakvih kombinacija. Pogledaj onu temu o povezivanju dva SX - a ili SX763 + SE555 preko wds - a pa probaj dane savjete. Opcija je da taj SX prodaš i nabaviš EW-7228APn, podesiš u Universal Repeter mod rada a wireless zaštita tada može biti WPA2 tipa. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Moderator
|
Odradi drugu opciju a i dobiješ bolje rješenje u odnosu na wds. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2013
|
Pozdrav. Imam isti problem. Posjedujem Enkom A1521 od iskona i sx763 od t-coma. Zanima me da li je moguca ova opcija: 1. Enkom A1521 je spojen na internet i ukljucen wifi. 2. S sx763 se ja spojim na enkoma preko wifia. 3. Na sx763 spojim jedan router preko wan i on mi odasilje wlan? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Pa jel ti čitaš sa razumijevanjem ? Poviše fino piše da ne funkcionira WDS link između Enkom A1521 i SX763. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Koliko sam ja gleda WDS je nesto drugo. Ako sam dobro shvatia meni treba ovo: http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/relayclient Al mozda sam i ja nesto krivo shvatia jer prvi put cujem za te pojmove... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
U osnovi to je ista stvar (mod rada) kao i WDS samo kompliciranija a tebi u kućnoj mreži to ne treba. Ti želiš sa drugim ap - om / router - om proširiti područje pokriveno wireless signalom, za to se koristi WDS mod rada ili Wireless Bridge ili Universal Repeter ovisno šta pojedini uređaji podržavaju. Kod WDS - a je potrebno da ga oba uređaja podržavaju, u oba mora biti uključena ta opcija, da se uređaji međusobno "vide" tj. da nema definiranog ograničenja (npr. nekad se "vide" samo uređaji istog proizvođača). Osim toga mana WDS - a je manja propusnost i šta zaštita može biti max. WEP tipa. Universal Repeter mod rada je "zgodan" jer ne traži nikakve promjene glavnog (1.) ap / router - a jer se na njega spaja kao i svaki drugi klijent. Zbog toga i wireless zaštita može biti (boljeg) WPA/WPA2 tipa. U konačnici, odradi šta ti gore već piše: "taj SX prodaš, nabaviš EW-7228APn, podesiš u Universal Repeter mod rada". |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Evo upute kako sam ja uspia napravit da mi sve radi. Trebalo mi je 5 dana da sve skontam ![]() Prvo ubacit DD-WRT firmware pomocu uputa od .Delboy Izbrisati postavke za IP, geatway, itd... sto je trebalo podesit. Otvorit stranicu 192.168.1.1 u browseru. Nakon toga podesite zeljeno korisnicko ime i sifru za postavke routera. ![]() Nakon sto smo podesili sifru idemo na "Setup". Unesemo odabrano korisnicko ime i sifru i otvorit ce nam se stranica ![]() U njoj podesimo slijedece postavke (postavke koje vidite su za Iskon korisnike koji imaju ENKOM A1521-I router) (samo postavke unutar plavog okvira su promijenjene. ostalo je sve ostavljeno na default postavkama) ![]() Kada smo to podesili onda idemo prvo "Apply Settings" pa nakon toga "Save" Nakon toga ce nam se izgubit veza s routerom. Ugasimo router i opet upalimo da racunalo povuce nove postavke iz routera. Kada se router ponovno boota u browseru odemo sada na adresu 192.168.5.2 Nakon sto smo ponovno usli u postavke idemo na Wireless i dobivamo ovo: ![]() I tamo je potrebno podesiti slijedece postavke: ![]() 1. Wireless mode -> Client Bridge (Routed) 2. Wireless Network Name (SSID) -> Ovdje ide ime vase wifi mreze od glavnog routera 3. Advanced Settings -> Stavite kvacicu 4. Regulatory Domain -> CROATIA 5. Virtual Interfaces -> Add 6. Wireless Network Name (SSID) -> Ovdje ide ime mreze koju ce emitirat SX763. Da li moze bit isto kao i glavni router? Neznam. Pokusajte pa javite ![]() 7. Apply settings 8. Save Nakon sto smo to podesili onda odemo na "Wireless Security" ![]() Tamo podesimo slijedece postavke: ![]() Physical Interface ath0 SSID [Ime_Vase_Wifi_Mreze] 1. Security Mode -> Vrsta zastite vase mreze 2. WPA Algorithms -> Vrsta zastite vase mreze 3. WPA Shared Key -> Sifra vase wifi mreze Virtual Interfaces ath0.1 SSID [Ime_Virtualne_Mreze] 4. Security Mode -> Vrsta zastite virtualne mreze 5. WPA Algorithms -> Vrsta zastite virtualne mreze 6. WPA Shared Key -> Sifra vase virtualne wifi mreze 7. Appley Settings 8. Save Ista vrsta zastite vjerojatno netriba bit, ali eto ja sam stavia istu vrstu zastite. Neznam koja je najsigurnija pa zato koristim iste postavke ![]() Ako odete u Status pa Wireless tu ce te nac informacije o mrezi. Pod "Interface" imate "ath0" i "ath0.1" pa mozete vidjet postavke za oboje... U slucaju da vam odmah neradi (kao meni) ugasite router i opet upalite. Kada se router ponovno boota sve ce radi. Bar je to bia problem u mom slucaju. Speedtest preko Lan: ![]() Speedtest preko Wifi: ![]() Sve radi bez problema, ali ja imam par pitanja za strucnjake na ovom forumu. 1. Zasto mi router unutar dd-wrt javlja da je jacina signala 43% iako su routeri udaljeni 3m jedan od drugoga? 2. Cemu sluzi "Channel width" na trecoj slici? 3. Da li treba jos koje postavke postavljat da nebi bilo problema s dodjeljivanjem ip adresa kada si vise uredjaja spoji na wifi? Zadnje izmijenjeno od: frunc. 07.02.2013. u 18:05. Razlog: Kompletne upute |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Moderator
|
E SX763 sa DD-WRT je druga priča. To šta si složio je zapravo wireless Universal Repeter. Odgovori: 1 - Treba testirati na više lokacija i udaljenosti među uređajima, u nekim situacijama dobiješ lošije parametre baš zato šta su uređaji preblizu 2 - informiraj se, pogledaj wiki, parametat bitan jedino kod wirelessa po 802.11n standardu, kako ga oba tvoja uređaja ne podžavaju ostavi kako je 3 - ako u 1. uređaju (Encom) radi DHCP Server (a vjerojatno i je) onda bi u 2. (SX) trebao biti ugašen i to je po nekom pravilu da je samo jedan aktivan za pojedini segment mreže, opcionalno ako klijenti imaju problema sa dobivanjem mrežnih parametara ili pristupu internetu onda ga upali u 2. uređaju ali podesi tako da se pool adresa ne preklapa, dakle u 1. postavi 192.168.1.50 - 192.168.1.100 a u 2. 192.168.1.101 - 192.168.1.151. That's All |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Mar 2007
|
@Nikky Upravo se meni javlja taj problem sa dodjeljivanjem IP adresa. Situacija je slijedeća, ima siemensa ugašenog priko noći. Ujutro ga upalim, ali imam problem sa dodjeljivanjem IP adresa. Znaci limited connectivity (dodjeli IP adresu 169.254.xx.x, a stavljena mu je 192.168.2.2) (samo wireless). Ugasim siemensa i ponovo ga upalim, spojim ga mrežnim kabelom na PC i onda sve proradi. Dodjeli IP adrese normalno i za LAN i za WLAN. Zašto? Kod mene je situacija b.net modem thomsom-tp-link 741-sx763. Idem probat sa izgašenim DHCP na siemensu. OP Nema mi kontrole DHCP pod setup(basic setup)! Prvi put mi je bila isto kao i fruncu. OP2 Pod advance routing mi stoji:Operating mode:router; Dynamic routing interface:disable. Zadnje izmijenjeno od: antebr. 09.02.2013. u 20:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
Pa vidiš po gornjim slikama gdje je DHCP Server. Jesi li prilagodio parametre za tvoj slučaj / mrežu (ip, Gateway, Local DNS) ? Također bi bilo lukavo dodati manualno DNS Servere, vidi DNS by ISP. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
DHCP Server je bija tu kod pocetnog konfiguriranja. Sad ga više nema. Sve vrijednosti su podešene prema gornji slikama, nije u tome problem. Npr. sad ništa nije bilo spojeno na siemensa cca 2 sata, idem se spojit na wlan sa laptopom i neće da mi dodjeli ispravnu IP adresu. Spojim se kabelon na LAN1 ista situacija. Dodjeli mi IP adresu 169.xxx.xx.x umisto 192! Moram ga ugasit pa upalit da bi opet radija, ali prvo moram spojit se na LAN, a onda tek proradi wireless. Ništa idem ga resetirat na originalne postavke dd-wrt pa ispocetka, ali cu sad izgasit DHCP. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Registered User
|
Meni su oba dva routera upaljeni 0-24 i u ovih 5 dana nikakvih problema nije bilo. Jacina signala je 9% i brzina koju dobivam je 4mbit od 5mbit. Tako da sam zadovoljan rezultatom. Trebam jos samo vidit kako ce bit kada bude lose vrime. Zbog ispita neman bas isprobavat ista. Ako nadjes rjesenje za dodjeljivanje IP adresa reci pa cemo prepravit tutorial... Jos sam primjetia da mi na aht0.1 baca neke errore. Log kada ukljucim nista ne biljezi, ali internet radi bez problema pa se za sada ne umaram s time. Kada prođu rokovi onda cu malo vise proucit u vezi toga... |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Nakon dva dana testiranja, samo ako stavim WEP na oba routera radi mi bez ikakvih problema. Kad stavim WPA(2) dešava mi se navedeni problem. Flashan mi je inicijalni dd-wrt, moram probat sa drugi verzijama. btw DHCP na sx763 mi je isključen (sta ti pise kad se logiras enable ili disable?). |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Registered User
|
Kada udjem u basic setup ni meni sada nema DHCP postavke. Nebih zna vise informacija jer je meni sve to spansko selo. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|