|
![]() |
#1 |
I hate mondays..........
Datum registracije: Nov 2002
|
Linux - pomoc oko izbora distribucije
Znaci ovako... ima se stari laptop koji bi trebao posluziti kao improvizirani i ruzni digitalni foto okvir... i sad trazim neku light distru koja ce biti u mogucnosti sljedece: - bootati se sa USB sticka - spojiti se automatski preko LAN-a na Synology NAS - koristiti bezicnog misa i tipkovnicu ako bude potrebno sve ostalo (CRON skripte, pokretanje image viewera u slideshow modu, itd), moslim da moze svaka distribucija tako da to nije problem... Obzirom da laptop nece imati ni HDD ni optiku, a htio bi da se boota ukoliko nestane struje a ne da moram spajati DVD da bi mogao dignuti neku Live distribuciju. Instalirao sam DSL distribuciju na stick, sve fino osim kaj ju ne mogu natjerat da mi prepozna share na Synology-ju... na desktopu ima ko onaj "widget" u kojem vidim da je dodijeljena IP adresa, ali share ustvarine znam ni kako da potrazim... ako se spojim preko firefoxa na IP adresu Synologyja,uredno mogu pristupiti admin sucelju,ali to nije to... Na synologyju su upaljene i Win i Mac i NFS postavke... ima fixnu IP adresu, u istom je subnetu kao i DSL, al svejedno ne radi... Uglavnoom,ako DSL moze za to posluziti,molim pomoc kako da "mountam" te shareove sa NAS-a da su uvijek tu (to znaci da mi treba pomoc da se to odradi automatski prilikom bootanja distre). I za kraj napomena, ja sam Linux-noob, al eto,htio bi nauciti... Ne da mi se to radit na Windowsima jer ce mi pojest ionako malo resursa koje starudija od laptopa nudi... hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
To sto ti trebas moze gotovo bilo koja distribucija. Uzmi onu koju najvise lajkas, ako ti treba nesto lightweight, probaj Puppy.
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
I hate mondays..........
|
a jel moze pomoc oko toga kako da nadjem Synology Share-ove na DSL-u? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
E Pluribus UNIX
|
Pa jel ih vidis iz Windowsa ili od negdje drugdje? Code:
#:mkdir /path/gdje/zelim/share/lokalno #:mount -t smbfs -o username=user,password=pass //ip.adresa.od.NAS/path /path/gdje/zelim/share/lokalno
![]() |
![]() |
#5 |
I hate mondays..........
|
da,share je vidljiv od svugdje,cak i s android moba... probat cu ovo kaj si napisao... jel ovaj mkdir radi lokalno folder da bi se sve iskopiralo u njega ili samo da sluzi kao shortcut? EDIT: evo probao,ali ne ide...dobivam wrong fs type,bad option,bad superblock.......... or too many mounted file systems ping prolazi normalno, kad probam smbclient -U username //ipadresa/share dobijem rezultat OS=[Unix], Server=[SAMBA 3.2.8] i uredno mogu browsat kroz direktorije... jel problem mozda u tome kaj to hocumountat na USB stick od 1 GB? radio sam mkdir /mnt/sda1/neki_folder Zadnje izmijenjeno od: perich. 08.10.2012. u 11:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
I hate mondays..........
|
ok, malo sam glup bio... browsao po netusad i vidio da mi fali jedan samba package... nakon toga sve radi... sad samo automatizacija.... "SAMO", haha... hvala na pomoci, u svakom slucaju su me tvoji postovi u pravom smjeru pogurali... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
E Pluribus UNIX
|
Citiraj:
![]() Za "automatizaciju" ti treba malo editiranja /etc/fstab, auto parametar i zlica vegete. Code:
man fstab Uzivaj! ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
I hate mondays..........
|
dosao sam do toga da te shareove moram ubacit u fstab... samo kaj bez obzira na sudo, ne da save-at file... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
E Pluribus UNIX
|
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
I hate mondays..........
|
Utipkao sam sudo vi /etc/fstab i file se otvorio a dolje u dnu je pisalo [file is read only] (ovo zadnje nisam 100% ziher da je u rijec tocno jer sam sad na poslu a oprema je doma)... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: May 2009
|
ova ideja sa puppyem je dobra, probaj s njim. veoma je brz, jedino mi je pravio malo problema sa zvucnom ali to se da rjesiti |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Ovak. Dal želiš naučiti ili se zajebavati i prodavati pamet? Ako želiš naučiti uzmi Slackware i koristi ga. ( možeš i Debian i Arch ). Ak se želiš zajebavati i prodavati pamet onda uzmi Ubuntu, nečeš pogriješiti. No ako si običan kućni korisnik uzmi OpenSuse.
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
Moj glas ide na Ubuntu, koristim ga godinama i sasvim zadovoljava moje potrebe. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
A gle isprobaj Ubuntu, OpenSuse, Fedoru pa vidi kaj ti se više svidi @Lutherus - Slack za početnika? Pomalem dieča nisu si tak tresnuti kak mi dva ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Slažem se. Ja sam puno naucio koristeći arch linux, posto distro uopce nije user friendy, tipa instalacija se vrši kompletno manualno... Ali veliki plus kod archa je to sto imaju izvrstan wiki na kojem je sve objasnjeno... |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
MATE je fork gnoma 2, identična stvar, samo se razvija dalje. openSUSE full dvd ima xfce4 kao izbor pri instalaciji. Mislim da s time nećeš fulati. Također Xubuntu Ono što mi se pokazalo najodzivnije na starijim konfama, kao tvoja, Linux Mint Debian Xfce Na žalost nisam probao openSUSE sa xfce na istom računalu, pa ne mogu usporediti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2013
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
ALI, danas sam na s754 2.0 athlonu sa 2gb memorije i 9600pro isprobao openSUSE sa KDE i mogu reći da radi bez problema, što više,ovo je jedina distribucija na kojoj grafička ima full 3d support. Tako da moja preporuka openSUSE, sad KDE, xfce, gnome ili što već naknadno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
Svaka distra ti ima Gallium3D drivere za tvoju grafu samo katkad treba nekaj dodatno instalirat da šljaka sve kak spada. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|