Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.01.2013., 06:02   #1
ivan_karlovac
Premium
Moj komp

ivan_karlovac's Avatar

Datum registracije: Aug 2008
(riješeno) BIOS i pržilice

Trebam reinstalirati windozere i sada imam jedan problem koji me mući duže vrijeme. Diskovi su mi sata ali przilice su mi jedna sata a jedna ata. I sada mi se događa da jedna radi jedna ne(obje su ispravne) tj. nije mi jedna vidljiva. Pa me zanima koji mode moram odabrati na svojoj DFI LANPARTY UT X48-T2R ima ponuđene slijedeće modove SATA mode IDE,RAID,AHCI. Ako je AHCI onda imam još controller mode RAID+IDE,NATICE IDE I AHCI+IDE. Zahvaljujem na odgovorima
ivan_karlovac je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2013., 06:56   #2
Brko
Antimićanin
Moj komp

Brko's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Citiraj:
Autor ivan_karlovac Pregled postova
Trebam reinstalirati windozere i sada imam jedan problem koji me mući duže vrijeme. Diskovi su mi sata ali przilice su mi jedna sata a jedna ata. I sada mi se događa da jedna radi jedna ne(obje su ispravne) tj. nije mi jedna vidljiva. Pa me zanima koji mode moram odabrati na svojoj DFI LANPARTY UT X48-T2R ima ponuđene slijedeće modove SATA mode IDE,RAID,AHCI. Ako je AHCI onda imam još controller mode RAID+IDE,NATICE IDE I AHCI+IDE. Zahvaljujem na odgovorima
AHCI+IDE bi moglo raditi, ali Native IDE (a ne Natice ) će raditi sigurno, naravno ako je ta IDE pržilica ispravna.

Nego, savjet. Ukoliko ti treba druga pržilica, onda lijepo uloži 120kn i kupi novu i neka ti sve radi u AHCI modu. A ako ti ne trebaju dvije, onda ovu IDE baci van iz kompa.
Brko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.01.2013., 07:22   #3
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Upravo to, koji će ti vrag IDE. A što se tiče SATA mod rada, samo ime govori - to se sve odnosi na mod rada SATA portova i što god da staviš sata prža bi morala raditi. IDE je ionako odvojena na drugom priključku.
A cijelu priču su započeo s reinstalom wina - ne bi li bilo jednostavnije da napraviš USB instal drive i zaboraviš na ove probleme
tor je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2013., 07:41   #4
ivan_karlovac
Premium
Moj komp

ivan_karlovac's Avatar

Datum registracije: Aug 2008
Ustvari kada realno gledam ne trebaju mi pržilice više ne pržim kao prije. Znaći AHCI mode i pod controller mode AHCI+IDE. Kada reinstaliram windowse javim sa ućinkom. Zahvaljujem na brzim odgovorima.
ivan_karlovac je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2013., 07:41   #5
Brko
Antimićanin
Moj komp

Brko's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
Najbolje bi bilo da izbaci IDE pržilicu i napravi Reinstall windowsa, po mogućnosti Win7 sa AHCI postavkama. naravno, ako mu diskovi podržavaju NCQ

@ ivan - ili AHCI ili SATA mode. SATA mode nisam vidio prvi puta, tek kad je tor spomenuo za AHCI je dobro napraviti reinstal, no ako imaš Windows 7 na kompu, onda nije problem napraviti mali tweak.

Citiraj:
1. Startup "Regedit
2. Open HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services
3. Open msahci
4. In the right field left click on "start" and go to Modify
5. In the value Data field enter "0" and click "ok"
6. exit "Regedit"
7. Reboot Rig and enter BIOS (hold "Delete" key while Booting

In your BIOS select "Integrated Peripherals" and OnChip PATA/SATA Devices. Now change SATA Mode to AHCI from IDE.

You now boot into windows 7, the OS will recognize AHCI and install the devices. Now the system needs one more reboot and voilla .. enjoy the improved SSD performance.

We have not tested this on Vista though.

Update -- we tested and this tweak works in Vista 100% the same.
Ovo vrijedi samo za Vistu i Windows 7. Na XPU-u bi dobio BSOD i pitanje jel bi opet ušao u njega
Brko je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno