Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.02.2009., 19:01   #1
lujito
Premium
Moj komp

lujito's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Spajanje 2 mrežna kabela u 1

Zanimaju me 2 stvari:

1. Jeli ima negdje za kupit nekakav konektor koji na oba ulaza/izlaza ima RJ45 priključke, i da tako spojim 2 kabela u jedan kabel (2 računala su blizu al ima dosta zapreka među njima pa bi mi trebalo 40-tak metara kabela (spojio bih 2 po 20 m)?

2. Do koliko metara mogu biti dugi mrežni kabeli da se ne osjeti gubljenje u brzini?

EDIT:
Mislim da san naša taj konektor šta mi treba, čini mi se da je to OVO ???

Jeli istina da do 100 metara kabela nema razlike u brzini?

Zadnje izmijenjeno od: lujito. 07.02.2009. u 19:13.
lujito je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2009., 19:19   #2
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Da, to je to, i da - do 100m je nekakva ok dužina bez gubitaka. Iako i dalje ne kontam zašto ne provučeš jedan kabel od 40m? Ovaj konektor ti je ništa drugo već spojnica između dva kabela, u slučaju kada su već položeni ili trebaš produžiti postojeći. Za to ti može poslužiti i kakav jeftin switch, ako imaš kakav viška.
Ali ako ideš ispočetka - zašto ne staviš jedan od 40m? Ako sam dobro pohvatao problematiku...
tor je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.02.2009., 19:51   #3
bojler
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2006
Oblankiraj kablove i zafrči boju na boju, zaizoliraj.
bojler je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2009., 19:58   #4
lujito
Premium
Moj komp

lujito's Avatar

Citiraj:
Autor tor Pregled postova
Da, to je to, i da - do 100m je nekakva ok dužina bez gubitaka. Iako i dalje ne kontam zašto ne provučeš jedan kabel od 40m? Ovaj konektor ti je ništa drugo već spojnica između dva kabela, u slučaju kada su već položeni ili trebaš produžiti postojeći. Za to ti može poslužiti i kakav jeftin switch, ako imaš kakav viška.
Ali ako ideš ispočetka - zašto ne staviš jedan od 40m? Ako sam dobro pohvatao problematiku...
Ma ima san plan provuć kabele na drugi način i za to bi mi bio dovoljan kabel od 20 metara al i bušnje nosivog zida stare kamene kuće, znaći 80 centimetara i to kamena 2/3...
Pa kad san planira krenit vidia san da je to malo veći problem. Stoga san se odlučija na 2 kabela i na duži put, al lakše prepreke.

Mislin da je lakše sa konektorom nego lemit 8 malih kablova unutar UTP kabela...
Staro 07.02.2009., 20:46   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
OK, može i tako. Računaj da je spojnica sa linka u tvom 1. postu zapravo Crossower tipa pa ti se može desit da linija neće radit ako ti mrežna nema MDI/MDI-X logiku. Rješenje je ili naći Straigth-thru spojnicu ili ovu Crossower otvoriš i presložiš u Straigth-thru.
Tebi treba ovo, obrati pažnju na br. artikla.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2009., 22:41   #6
lujito
Premium
Moj komp

lujito's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
OK, može i tako. Računaj da je spojnica sa linka u tvom 1. postu zapravo Crossower tipa pa ti se može desit da linija neće radit ako ti mrežna nema MDI/MDI-X logiku. Rješenje je ili naći Straigth-thru spojnicu ili ovu Crossower otvoriš i presložiš u Straigth-thru.
Tebi treba ovo, obrati pažnju na br. artikla.
Znači sa ovim što si ga ti stavio nebi trebalo biti problema.
Uopće nisam obratia pozornost da su različiti a sad vidim da je razlika i u cijeni (1 kn)
Staro 07.02.2009., 23:04   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Kako materjalistički danas ljudi razmišljaju
Ovaj šta sam ga ja "stavio" bi trebao biti Straigth-thru tipa koji treba u tvom slućaju.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2009., 23:21   #8
bojler
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor lujito Pregled postova
Mislin da je lakše sa konektorom nego lemit 8 malih kablova unutar UTP kabela...
Tko govori o lemljenju unutar UTP-a? Omotaš jednu žicu oko druge i svaki spoj omotaš izolir trakom i to baciš iza ormara i bog te veseli.

Pazi da ne razdvajaš prviše parice i žice unatar parice.

Takav spoj možeš napraviti npr. i u subotu navečer kada ti ne radi Links.
Staro 08.02.2009., 09:00   #9
walbandon
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
tako ja imam spojeno..ide 60m kabla od susjeda do mene, i kod mene ide jos 15-20 nakon te spojnice, radi super..
Staro 08.02.2009., 13:27   #10
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Citiraj:
Autor bojler Pregled postova
Oblankiraj kablove i zafrči boju na boju, zaizoliraj.
Citiraj:
Tko govori o lemljenju unutar UTP-a? Omotaš jednu žicu oko druge i svaki spoj omotaš izolir trakom i to baciš iza ormara i bog te veseli.

Pazi da ne razdvajaš prviše parice i žice unatar parice.

Takav spoj možeš napraviti npr. i u subotu navečer kada ti ne radi Links.
Najgora moguća solucija za napraviti...
Oglas

Oglas
Staro 08.02.2009., 13:36   #11
Kimi
Premium
Moj komp

Kimi's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Takvo omatanje žica bi radilo,ali netreba se zajebavam,pa da se to odspoji kaj spojnik košta čitavih 20kn i miran si
Kimi je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2009., 19:51   #12
bojler
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Milentije Pregled postova
Najgora moguća solucija za napraviti...
pojasni
Staro 08.02.2009., 21:14   #13
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Citiraj:
pojasni
Sta se tu mora pojasnjavati? Postoji odredjena razlika izmedju "strujnog" i UTP/FTP/STP... kabla. "Mrezni" kablovi se obicno brave od bakra, iz razloga sto je on najbolji provodnik, ono T u njihovom imenu znaci "twisted" (pletene su kako bi se ponistili negativni efekti polja koje se stvara oko njih prilikom prolaska naelektrisanja kroz njih),.... Dakle sve je to uradjeno kako bi se sto vise priblizilo perfekcionizmu, a ti bi sada to makazama za ogradu presjekao i rukom omotao jednu paricu o drugu, zamotao izolirom i ostavio tako da stoji...

Stvaras ogromnu šansu za probleme prilikom prenosa, naročito slabljenje signala. Kao drugo, ovde se spominju dužine od oko 40-50 metara. Ako su u kombinaciji sa tom dužinom "kineske" mrežne kartice, UTP kabal, i još ovako rukom omotane parice onda je to nešto što samo čekaš da ti počne ići na kurac sa svojim mušicama i problemima.

Sta mislis zasto se optički kablovi vare u posebnim kolima u kojima su labarotijski uslovi da te galva zaboli (od cistoce same prostorije do opreme koja se koristi) i njihove preciznosti? Sta mislis sta bi bilo kada bi jedan tehnicar iz telekoma dosao na mjesto kvara i optički kabal spojio ovako kako ti mislis? Znas kada bi ti imao telefon i ADSL?

EDIT: Izvinjavam se ako sam malo grubo nastupio ovim postom. Imam sutra ispit iz matematike pa sam malo nervozan.

Zadnje izmijenjeno od: Milentije. 08.02.2009. u 21:55.
Milentije je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2009., 17:39   #14
bojler
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Milentije Pregled postova
Sta se tu mora pojasnjavati? Postoji odredjena razlika izmedju "strujnog" i UTP/FTP/STP... kabla. "Mrezni" kablovi se obicno brave od bakra, iz razloga sto je on najbolji provodnik, ono T u njihovom imenu znaci "twisted" (pletene su kako bi se ponistili negativni efekti polja koje se stvara oko njih prilikom prolaska naelektrisanja kroz njih),.... Dakle sve je to uradjeno kako bi se sto vise priblizilo perfekcionizmu, a ti bi sada to makazama za ogradu presjekao i rukom omotao jednu paricu o drugu, zamotao izolirom i ostavio tako da stoji...

Stvaras ogromnu šansu za probleme prilikom prenosa, naročito slabljenje signala. Kao drugo, ovde se spominju dužine od oko 40-50 metara. Ako su u kombinaciji sa tom dužinom "kineske" mrežne kartice, UTP kabal, i još ovako rukom omotane parice onda je to nešto što samo čekaš da ti počne ići na kurac sa svojim mušicama i problemima.

Sta mislis zasto se optički kablovi vare u posebnim kolima u kojima su labarotijski uslovi da te galva zaboli (od cistoce same prostorije do opreme koja se koristi) i njihove preciznosti? Sta mislis sta bi bilo kada bi jedan tehnicar iz telekoma dosao na mjesto kvara i optički kabal spojio ovako kako ti mislis? Znas kada bi ti imao telefon i ADSL?

EDIT: Izvinjavam se ako sam malo grubo nastupio ovim postom. Imam sutra ispit iz matematike pa sam malo nervozan.

Jesi ti kada vidio splajsanje optike splajsericom ili bar hotmelt. Fama oko optike je u tome da bi firme koje imaju opremu za radove na optici mogle masno naplatiti svoj rad.
Bakar je još gora priča. Šta misliš kroz koliko tavana prolazi parica za tvoj ADSL(ako nemaš podzemnu instalaciju), koliko i kakvih ima prespoja i koliko vrsta kablova.(btw ADSL će ti prije raditi po lošoj instalaciji nego telefon)

I da ne zvučim bezobrazno, provukao sam se i naspajao više UTP-a i optike nego ćeš ti ikada vidjeti.

No da se vratimo na temu. Ako čovjek hoće spojiti dva gotova kabela najbolje mu je riješenje negdje nabaviti RJ45 modul za utičnicu ili patch panel (npr LeGrand, Panduit, Schrack, Tyco i sl.-košta oko 40 kn) i na njega nabaciti jedan kraj kabela , a drugi kabel uštekati u taj modul.
Onaj gore navedeni coupler nije baš dobro riješenje jer sa njime praktički dobijaš 2 spojne mjesta i veće gubitke u signalu. Nekoliko puta mi kablovi spojeni time nisu zadovoljili mjerenje Cat5e, dok su mi 2 kabela Cat6 pažljivo zalemljena i izolirana prošla mjerenje Cat6.
Pravi coupleri za Cat5e koji zadovoljavaju standard koštaju cca. 80kn, a za Cat6 140kn.

Lujitu pošaljem jedan LeGrand modul mukte pa neka proba ako hoće.
Staro 09.02.2009., 18:02   #15
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Citiraj:
...Bakar je još gora priča. Šta misliš kroz koliko tavana prolazi parica za tvoj ADSL(ako nemaš podzemnu instalaciju), koliko i kakvih ima prespoja i koliko vrsta kablova.(btw ADSL će ti prije raditi po lošoj instalaciji nego telefon)
O tome ti i pričam. Baš iz tih razloga se toliki broj ljudi i žali na kvalitet veze i na probleme koje imaju. Dođe lola/baja/samoprozvani umjetnik za PTT instalacije i kad mu zafali kabla on fino paricu sasječe makazicama, uvrne jednu paricu sa drugom i kaže "produžio sam kabal", a kvalitet signala ko jebe.

Citiraj:
I da ne zvučim bezobrazno, provukao sam se i naspajao više UTP-a i optike nego ćeš ti ikada vidjeti....
Nikad ne reci nikad.
Staro 09.02.2009., 18:04   #16
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Opet stoji da je rukom omotana žica nepotrebno riskiranje, bez obzira na sve što ste nabrojali.
tor je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2009., 23:43   #17
lujito
Premium
Moj komp

lujito's Avatar

Ljudi na kraju sve rjeseno jednim kabelom od 20 metara, malo sam se mucio oko prepreka, al kombinacija bušenja, pilanja, turpijanja i probijanja dala je rezultat spajanja 2 računala jednim kabelom.
@bojler - hvala ti za modul koji bi mi poslao, evo ne treba, ka da i jesi, živio!
Staro 28.11.2012., 19:04   #18
psychokiller
Registered User

Datum registracije: Nov 2007
Pozdrav. Imam isti problem tj. zanima me tocno gdje nabaviti konektor koji spaja dva mrezna kabla. Naime, treba mi jos pol metra do kompa pa se neckam jeli mi jeftinije kupit 20 metara kabla ili ovaj povezat pol metra (kojih imam) na postojeći. Moze li mi netko linkat gdje najjeftinije proc s takvim konektorom mreznih kabla? Hvala!
psychokiller je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2012., 19:24   #19
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor psychokiller Pregled postova
Pozdrav. Imam isti problem tj. zanima me tocno gdje nabaviti konektor koji spaja dva mrezna kabla. Naime, treba mi jos pol metra do kompa pa se neckam jeli mi jeftinije kupit 20 metara kabla ili ovaj povezat pol metra (kojih imam) na postojeći. Moze li mi netko linkat gdje najjeftinije proc s takvim konektorom mreznih kabla? Hvala!
Traži pod "inline coupler" ili RJ45 spojnica u svim trgovinama takve opreme (Chipoteka nadalje).
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno