|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Spajanje 2 mrežna kabela u 1
Zanimaju me 2 stvari: 1. Jeli ima negdje za kupit nekakav konektor koji na oba ulaza/izlaza ima RJ45 priključke, i da tako spojim 2 kabela u jedan kabel (2 računala su blizu al ima dosta zapreka među njima pa bi mi trebalo 40-tak metara kabela (spojio bih 2 po 20 m)? 2. Do koliko metara mogu biti dugi mrežni kabeli da se ne osjeti gubljenje u brzini? ![]() EDIT: Mislim da san naša taj konektor šta mi treba, čini mi se da je to OVO ??? Jeli istina da do 100 metara kabela nema razlike u brzini? Zadnje izmijenjeno od: lujito. 07.02.2009. u 19:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Da, to je to, i da - do 100m je nekakva ok dužina bez gubitaka. Iako i dalje ne kontam zašto ne provučeš jedan kabel od 40m? Ovaj konektor ti je ništa drugo već spojnica između dva kabela, u slučaju kada su već položeni ili trebaš produžiti postojeći. Za to ti može poslužiti i kakav jeftin switch, ako imaš kakav viška. Ali ako ideš ispočetka - zašto ne staviš jedan od 40m? Ako sam dobro pohvatao problematiku... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 | |
Premium
|
Citiraj:
Pa kad san planira krenit vidia san da je to malo veći problem. Stoga san se odlučija na 2 kabela i na duži put, al lakše prepreke. ![]() Mislin da je lakše sa konektorom nego lemit 8 malih kablova unutar UTP kabela... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
OK, može i tako. Računaj da je spojnica sa linka u tvom 1. postu zapravo Crossower tipa pa ti se može desit da linija neće radit ako ti mrežna nema MDI/MDI-X logiku. Rješenje je ili naći Straigth-thru spojnicu ili ovu Crossower otvoriš i presložiš u Straigth-thru. Tebi treba ovo, obrati pažnju na br. artikla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
Uopće nisam obratia pozornost da su različiti a sad vidim da je razlika i u cijeni (1 kn) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kako materjalistički danas ljudi razmišljaju ![]() Ovaj šta sam ga ja "stavio" bi trebao biti Straigth-thru tipa koji treba u tvom slućaju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Pazi da ne razdvajaš prviše parice i žice unatar parice. Takav spoj možeš napraviti npr. i u subotu navečer kada ti ne radi Links. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Najgora moguća solucija za napraviti...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#13 |
Adrenaline junkie
|
Sta se tu mora pojasnjavati? Postoji odredjena razlika izmedju "strujnog" i UTP/FTP/STP... kabla. "Mrezni" kablovi se obicno brave od bakra, iz razloga sto je on najbolji provodnik, ono T u njihovom imenu znaci "twisted" (pletene su kako bi se ponistili negativni efekti polja koje se stvara oko njih prilikom prolaska naelektrisanja kroz njih),.... Dakle sve je to uradjeno kako bi se sto vise priblizilo perfekcionizmu, a ti bi sada to makazama za ogradu presjekao i rukom omotao jednu paricu o drugu, zamotao izolirom i ostavio tako da stoji... Stvaras ogromnu šansu za probleme prilikom prenosa, naročito slabljenje signala. Kao drugo, ovde se spominju dužine od oko 40-50 metara. Ako su u kombinaciji sa tom dužinom "kineske" mrežne kartice, UTP kabal, i još ovako rukom omotane parice onda je to nešto što samo čekaš da ti počne ići na kurac sa svojim mušicama i problemima. Sta mislis zasto se optički kablovi vare u posebnim kolima u kojima su labarotijski uslovi da te galva zaboli (od cistoce same prostorije do opreme koja se koristi) i njihove preciznosti? Sta mislis sta bi bilo kada bi jedan tehnicar iz telekoma dosao na mjesto kvara i optički kabal spojio ovako kako ti mislis? Znas kada bi ti imao telefon i ADSL? EDIT: Izvinjavam se ako sam malo grubo nastupio ovim postom. Imam sutra ispit iz matematike pa sam malo nervozan. ![]()
Lenovo ThinkPad W530 - Core i7 3840QM, 32 GB RAM, SSD Samsung 512 GB, nVidia Quadro K1000M 2 GB, 15.6" 1920x1080 IPS, baterija 9 ćelija Zadnje izmijenjeno od: Milentije. 08.02.2009. u 21:55. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
Jesi ti kada vidio splajsanje optike splajsericom ili bar hotmelt. Fama oko optike je u tome da bi firme koje imaju opremu za radove na optici mogle masno naplatiti svoj rad. Bakar je još gora priča. Šta misliš kroz koliko tavana prolazi parica za tvoj ADSL(ako nemaš podzemnu instalaciju), koliko i kakvih ima prespoja i koliko vrsta kablova.(btw ADSL će ti prije raditi po lošoj instalaciji nego telefon) I da ne zvučim bezobrazno, provukao sam se i naspajao više UTP-a i optike nego ćeš ti ikada vidjeti. No da se vratimo na temu. Ako čovjek hoće spojiti dva gotova kabela najbolje mu je riješenje negdje nabaviti RJ45 modul za utičnicu ili patch panel (npr LeGrand, Panduit, Schrack, Tyco i sl.-košta oko 40 kn) i na njega nabaciti jedan kraj kabela , a drugi kabel uštekati u taj modul. Onaj gore navedeni coupler nije baš dobro riješenje jer sa njime praktički dobijaš 2 spojne mjesta i veće gubitke u signalu. Nekoliko puta mi kablovi spojeni time nisu zadovoljili mjerenje Cat5e, dok su mi 2 kabela Cat6 pažljivo zalemljena i izolirana prošla mjerenje Cat6. Pravi coupleri za Cat5e koji zadovoljavaju standard koštaju cca. 80kn, a za Cat6 140kn. Lujitu pošaljem jedan LeGrand modul mukte pa neka proba ako hoće. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Adrenaline junkie
|
Citiraj:
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
|
Ljudi na kraju sve rjeseno jednim kabelom od 20 metara, malo sam se mucio oko prepreka, al kombinacija bušenja, pilanja, turpijanja i probijanja dala je rezultat spajanja 2 računala jednim kabelom. @bojler - hvala ti za modul koji bi mi poslao, evo ne treba, ka da i jesi, živio! |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2007
|
Pozdrav. Imam isti problem tj. zanima me tocno gdje nabaviti konektor koji spaja dva mrezna kabla. Naime, treba mi jos pol metra do kompa pa se neckam jeli mi jeftinije kupit 20 metara kabla ili ovaj povezat pol metra (kojih imam) na postojeći. Moze li mi netko linkat gdje najjeftinije proc s takvim konektorom mreznih kabla? Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
|
Oglas