|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
![]() trebam pomoc iz subnetiranja i odredivanja broadcast adresa ![]() evo nekih primjera zadataka iz proslog ispita 1.koliko hostova mozemo spojiti u mrezu 192.168.1.0/28 2.hostu 10.168.117.128/16 odredite network adresu 3.koja je broadcast adresa mreze kojoj pripada IP adresa 161.53.144.77/25 4.hostu 10.168.117.228/25 odredite network adresu 5.koja je broadcast adresa mreze kojoj pripada IP adresa 161.53.144.30/25 ako ko zna moze li please detaljnije objasnit da znam za ubuduce ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2008
|
ovo bi ti trebalo pomoć...malo analiziraj, gledaj i sve češ skužit uz pomoć te stranice.... http://www.subnet-calculator.com/ |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
stranica je super ali htio sam naucit postupak kako se dođe do toga jer u ispitu nemogu se koristit ovom stranicom ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
http://www.google.hr/search?hl=hr&q=...BEivanje&meta= To mora da je bilo teško napisati u gugl, "cisco" boy...
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
oho, imas ti jos toga za citati, postupak nije bas 2+2... Al za kojih sat dva pocet ces na ruke raditi. Za kojih dva-tri dana imat ces dovoljnu brzinu za ispit. Po pitanju nesmijes gubiti vise od minutu-dvije... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
naucija sam !!!! hvala puno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2012
|
Pozdrav, imam jedan slican zadatak koji nikako da rijesim, pa ako je netko voljan da moze pomoci u rijesavanju bit cu mu zahvalan. Posto imam od kolege teku,neznam jesu li tocni zadatci,a on je davno to polozio pa se nesjeca ni on kako tocno ide postupak, i nema nigdje rijesenog podpitanja c) gdje se traze mrezne maske racunala,pa bi molio da mi definirate kako se dobiva. Ali najvise me kopka ovaj prefiks tj.kako se odreduje. Mene muci odakle na IP adresi npr. 172.16.0.0/16 prefiks 16 ili u slucaju kad se treba koristiti IP adresa klase C npr.192.168.1.1/16 ili treba da ide prefiks 24?, ili u trecem slucaju kod klase A privatni IP adresa npr.10.0.0.0/8 pa se nakon toga pojavljuje prefiks 10? https://www.dropbox.com/s/xc4bp8di2zy2rrl/IMAG0310.jpg Unaprijed zahvaljujem! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Preporučam ti da skineš neki materijal o subnetiranju jer ovo su osnove, nema smisla da ti netko obrazloži odgovor na to pitanje jer će usljediti nova pitanja. No ukratko maske sa prefiksima 8, 16 ili 24 su defaultne maske za klasu ip adresa A, B, i C. Sve što se razlikuje od tih maski (prefiksa) je subnetirano. Npr tvoj prvi primjer mreže 172.16.0.0/16 je defaultni, drugi primjer 192.168.1.1/16 je subnetiran, defaultni bi bio sa prefiksom 24. Preporučam ti da pročitaš ovu knjigu, meni osobno najbolji pristup sistematskom učenju i brzo ćeš shvatit: http://www.scribd.com/doc/33215561/D...udy-Guide-2007 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Jan 2011
|
Nije istina, klasa A privatnih IP adresa je 10.0.0.0/8, B je 172.16.0.0/12 a C je 192.168.0.0/16. Dakle za tvoju adresu 172.16.0.0/16 nije defaultni prefiks, i on je negdje morao biti zadan, ili kao prefiks ili kao subnet maska. Odgovori na pitanja su: a) 4 (ako se gledaju samo ova označena mjesta, jer unutar oblaka može biti xy adresa) b) što se tiče adresiranja ovoga, uzmeš B klasu, i subnetiraš je, recimo da ti je prva IP adresa 172.16.1.0/24, druga 172.16.2.0/24, treća 172.16.3.0/24 i četvrta 172.16.4.0/24. Mogao si ti uzeti i neke druge prefikse, ali kako ti nije definirano koliko hostova odnosno računala moraš imati u pojedinoj mreži onda možeš proizvoljan prefiks uzeti. Sa maskom /24 možeš adresirati 254 računala što ti je dosta. Za gateway se obično uzima .254 odnosno zadnja raspoloživa adresa tako da bi ti za IP adresu 1 koristio 172.16.1.254/24 i slično za ostale. c) PCx1-PCx10 od 172.16.1.1/24 do 172.16.1.10/24 i slično za ostale. Konkretno taj prefiks /24 jeste 255.255.255.0 To je tako lagano zato što ti nije odraničeno koliko moraš hostova imati odnosno nemaš puno računanja, da je bilo da smiješ imati maksimalno 30 hostova ili 14 onda bi bilo malo teže ali opet nije problem. Ako ima nejasnoća pitaj samo.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Registered User
|
Citiraj:
@sodom ova knjiga je extra,sto svakom preporucujem. Nisam do kraja procitao sto mi je potrebno,al sto vise citam sve mi postaje jednostavnije. Thanks ![]() @vision19 pitanje pod a) neznam zasto je oznaceno,mislim da se odnosi odakle dokle koja mreza ide,pa mislim da bi trebale ici 3 mreze ako se ne varam. Jedna za racunala PCx1-10, druga od IP2-IP3, i treca za PCy1-8? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Laughing Man
|
Citiraj:
Ne vidim što sam ja to krivo shvatio? Dakle defaultni prefiksi, bez obzira jesul' javne ili privatne ip adrese su: a klasa /8 iliti 255.0.0.0 b klasa /16 iliti 255.255.0.0 c klasa /24 ilit 255.255.255.0 Dakle to je uklesano u yebeni kamen. Sve ostalo je subnetiranje. Konkretno link između dva routera bi trebao biti adresiran sa 172.16.x.y /30. 172.16.0.0 zato što je to privatni range za b klasu. A ovo /30 ti je subnetiranje b klase koje omogućuje najmanji gubitak ip adresa da bi spojio dva uređaja. Kako sam ti riješio pola zadatka, za domaću zadaću napravi subnet za 11 hostova (10 računala i router interface) sa najmanjim gubitkom ip adresa i subnet za 9 hostova (8 računala i router interface), takđer da ne potrošiš previše ip adresa. Sve ostalo je bacanje adresnog prostora u vjetar.
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Premium
|
Pošto su to dvije lokalne mreže, ti možeš to adresirati teoretski sa samo 2 mreže. Jednu za računala i drugu za link na od routera na modem. I iste adrese ponoviti u drugoj mreži. Kako u zadatku ne piše da se mora paziti na potrošnju IP adresa onda ti je svejedno i možeš raditi s 4 mreže, i s kakvim hoćeš prefiksom (po meni) nebitno. Ti vjerojatno misliš da treba 3 mreže, da možeš ova 2 linka od routera koja idu prema oblaku adresirati s 1 rangeom adresa pa da kao imaš samo 3 mreže. Možeš i tako, svejedno ta lokalna adresa neće ići preko oblaka. Tako da imaš dosta opcija. Bitno je jedino da na interfaceu 1 routera NE možeš imati dva ista subneta. To je temeljno pravilo routinga. Citiraj:
Citiraj:
![]()
"Anyone who has never made a mistake has never tried anything new." A.E. Zadnje izmijenjeno od: vision19. 15.09.2012. u 01:06. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Laughing Man
|
Citiraj:
Što se zadatka tiče, da potrebne su tri mreže. Jedna za link i dvije za kompove. I nema drugog rješenja. Poanta subnetiranja i je u škrtarenju. Ovo za nat neću komentirat, smiješno. Nisam još vidio da ISP o tome vodi brigu. Ideja o adresiranju pada u vodu samo i jedino ako je potrebno dodijeliti i xDSL modemu IP adresu, a to ne piše. Izvlačiš zaključke van zadatka, na osnovu neznam čega.
Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 15.09.2012. u 16:46. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Ovo za NAT si u pravu, ne xDSL modem nego router, greška u tipkanju. Obrazloženje zadatka sam gore naveo, to što se tebi miješa ono što govoriš o onome što je uklesano u yebeni kamen i što je defaultno /16, da to koristi za kompove (što znači 60k+ adresa koje propadaju) i škrtarenju za point-to-point link /30 nema smisla. Isto tako ponovi subnetiranje (koje se niti ne spominje u zadatku a koje si krivo dečku dao za zadaću). Kraj ove OT rasprave što se mene tiče. Budi pozdravljen! P.S. Nlo93 ako ti šta treba javi PM.
![]() |
#17 | |
Laughing Man
|
Je, zadatak ne spominje subnetiranje. Imaš pravo. Pomiješao sam s naslovom topika. Ali i dalje mu PIŠE da koristi privatnu b klasu. Što je 172.16.x.y /16. A ne /12 kako si gore napisao (totalno krivo, jel). I još uvijek nisi editirao tu glupost, pa se to i dalje povlači na forumu da si ljudi krivo nauče. Ni bed. I broj mreža mu je i dalje isti. 3 a ne 4 kako si opet KRIVO napisao. Teško da se meni tu nešto miješa. Nisam ni išao u detalje što si napisao npr. : " I iste adrese ponoviti u drugoj mreži.". Neznam samo kako bi to onda trebalo radit, sa ISTIM adresama iza obadva ROUTERA. A subnetiranje na /30 za point to point link je onako, uobičajena praksa. I da, ova rasprava (obzirom na zadani topik), NIJE OT. Ali ajde kad si već pametan EOD i od mene.
Zadnje izmijenjeno od: Pomo. 20.09.2012. u 04:37. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Registered User
|
Momci hvala vam! Prosao sam ispit! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |