Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.10.2012., 00:13   #1
purger72
Registered User

Datum registracije: Sep 2012
kako zadati u dosu da prepozna usb

<<<<<da krenem...jednog dana dobila moja žena laptop od frendice...asua A-501xxx094....sve u svemu super....no detaljnjijim pregledom ustanovljeno je da stanoviti prijenosnik nema optićki pogon...i kaj je najbolje ima dos....inaće sam postavljao doma xp,win7 sa instalacijskih cd-a....i tako pretragom po netu nađem rješenje....boot usb...skinem win 7,dodatni program za izradu boot usb,formatiram usb i win7 prebacim na usb...sav sretan odem u bios i padnem na dupe...pod 1.boot ide hdd laptopa..i dalje ništa...par redova dolje nađem podatak dodam uređaj za boot..napišem usb...dalje traži dos naredbu
fs0:/path/file name.efi.......nakon pokušaja da ga označim slovom f,g isl....ne događa se ništa.....mogu još jedino ukopčati sistem za boot sa externog cd-a(kojeg nemam)zanima me zna li netko kako da označim i napišem ovu naredbu za usb boot uređaj
purger72 je offline   Reply With Quote
Staro 05.10.2012., 01:24   #2
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
Koji je točno model laptopa? To nije dos nego UEFI bios.

Ovo bi ti moglo pomoć:

Code:
http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=209045
Sad je jedino pitanje da li su ti nužni 64 bitni wondowsi i koja je procedura za 32 bitne ali izgleda dosta slična.

1. USB stick formatiran na FAT32 fs
2. kreiran direktorij sa efi fajlom - sad je samo pitanje koji tu fajl treba stavit

Evo još jedan link:
Code:
http://www.sevenforums.com/installation-setup/138335-windows-7-uefi-based-install-sd-card-usb-drive-fail.html
Napominjem da nisam još imao prilike radit ovo gore , ovo sve napisano je teoretsko .
Forace je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.10.2012., 08:27   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Čemu komplicirati sa "DOS - om" u ovom slučaju ?
Rješenja se odavno znaju:
- posudiš na sat vremena External USB DVD drive
- sa službenim M$ alatom "Windows 7 USB/DVD Download Tool" sa kojim napraviš boot - abilni usb sa instalacijom W7
- ista stvar kao poviše samo alternativno non-M$ rješenje http://www.wintobootic.com/
Daljnji koraci za instalaciju su poznati i valjda ih ne treba posebno navoditi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.10.2012., 09:52   #4
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
U slučaju UEFI biosa ti klasični bootabilni USB neće bit od pomoći jer bios traži .efi fajl te ne zna pročitat boot sector. U slučaju USB DVD.a stvar će funkcionirat jer se win 7 dvd.i imaju i boot sector i putanju do .efi fajla .

Jesi kad radio instalaciju na UEFI bios koji nema emulaciju običnog pa ne zna čitat boot sektore? Ja nisam ni jedno al sam čito o tom problemu da neki ne znaju čitat boot sector i to baš na neetbokovima koji ionako dođu bez optike .
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 05.10.2012., 10:08   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nisam još naletio u praksi, o tome smo raspravljali u jednoj temi o UEFI Bios - u.
To nije ništa drugo neg priprema terena da ti onemoguće samostalan izbor os - a kojeg ćeš instalirati, pogotovo "eliminiranje" XP - a.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno