Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.07.2012., 12:08   #1
ogamefilip
Premium
Moj komp

ogamefilip's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Razlika 54/100 Mbps i 8,4/0,625 Mbps

Ekipa zanima me koja je razlika kada mi operater kaze da mi je brzina interneta 8,4/0,625 do 12/1,25 Mbps a kada sam spojen bezicno pise mi 54.0 Mbps-a ili zicno 100Mbps-a. Gdje se vidi ta razlika u brzini jer kada skidam torrent i prije kada sam imao 4Mbps i sada kada mi je brzi internet uvijek mi se krece brzina skidanja na uTorrentu od 50 kB/s do 700kB/s pa se ja pitam po cemu je to brzi internet?

Hvala!!!
ogamefilip je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2012., 12:16   #2
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Taj uređaj na koji se spajaš ima dio koji komunicira sa vanjskim svijetom, i dio koji priča sa tobom i ukućanima. Tvoj operater ti omogućava max brzinu koju su ti rekli, a uređaj bežično točno ono isto kaj ti veli. Pravilo palca kaže, imaš široku cijev koja se na pola puta suzi. Kakav je output sadržaja te cijevi?
Oglas

Oglas
Staro 14.07.2012., 13:51   #3
vision19
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2011
Tzv bottleneck ili usko grlo, a to znači da ti je mreža brza koliko je brz najsporiji link. Dakle možeš imati gigabitnu mrežnu karticu, a ISP ti daje 8 Mbps (Mb/s) tvoja brzina pristupa Internetu će biti 8 Mbps.

Probaj spojiti 2 kompa izravno, pa ćeš onda imati 100 Mbps kao što kažeš.

8 Mbps kad preračunaš ti ispadne cca 1 MB u sekundi. Ona druga brojka je upload, shema preračuna je ista. Zapazi malo i veliko slovo b. Malo je bit, a veliko bajt. Pa je razlika velika.

Uz to, brzina skidanja torrenta ti nije nikakvo ogledalo, imaš stranica za mjerenje brzine pristupa netu (http://bwm.carnet.hr/ ili recimo http://speedtest.net).
Staro 14.07.2012., 14:04   #4
ogamefilip
Premium
Moj komp

ogamefilip's Avatar

Evo sad sam malo u udaljenijoj sobi i bezicna veza mi nije punih 54Mbps-a nego 34Mbpsa al svejedno mi je Speedtest izmjerio brzinu 8,98 Mbps-a. Znaci li to da ce meni uvijek biti jednaka brzina bez obzira na to bila bezicna veza 54 ili 34 Mbpsa? Kolko sam skuzio to je samo brzina signala od laptopa do routera, jel tako?
Staro 14.07.2012., 14:10   #5
ogamefilip
Premium
Moj komp

ogamefilip's Avatar

A na zicnoj vezi je izmjerio 22 Mbps-a do Slovenije a Amerike samo 2 Mbpsa. Ovo s 22 Mbpsa mi nema logike ako su mi Bnet nudi od 8 - 12 Mbpsa brzinu. Kako je onda sada 22?
Staro 14.07.2012., 16:36   #6
Rain Man
Premium

Datum registracije: Feb 2005
Ti si ko moj stari koji se pita zasto je internet spor, a on spojen 300Mbps na router. Ovo s 22 je greska. Najbolje bi bilo izmjeriti nekoliko puta pa prosjek od toga.
Rain Man je offline   Reply With Quote
Staro 14.07.2012., 20:49   #7
vision19
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2011
Citiraj:
Autor ogamefilip Pregled postova
Evo sad sam malo u udaljenijoj sobi i bezicna veza mi nije punih 54Mbps-a nego 34Mbpsa al svejedno mi je Speedtest izmjerio brzinu 8,98 Mbps-a. Znaci li to da ce meni uvijek biti jednaka brzina bez obzira na to bila bezicna veza 54 ili 34 Mbpsa? Kolko sam skuzio to je samo brzina signala od laptopa do routera, jel tako?
Tako je, dakle nije puni signal za WLAN ali je i dalje veći (34) od onoga što ti ISP nudi (8) i zato ćeš imati punu brzinu pristupa Internetu.

Citiraj:
Autor ogamefilip Pregled postova
A na zicnoj vezi je izmjerio 22 Mbps-a do Slovenije a Amerike samo 2 Mbpsa. Ovo s 22 Mbpsa mi nema logike ako su mi Bnet nudi od 8 - 12 Mbpsa brzinu. Kako je onda sada 22?
To s 22 ti nema smisla da, nekada zna pokazati tako 'vršnu' vrijednost ali to sigurno nije realno ogledalo. Izmjeri par puta i dobiti ćeš cca ono što ti i ISP daje. Ja imam često i više od onoga što sam potpisao ali ne previše.

Također, to je samo 'brzina' kako svi govorimo, isto tako pa čak i bitnije ti je izmjeriti i ping, kvalitetu same veze, to možeš ovdje http://pingtest.net/, odmah će ti reći ocjenu u odnosu na ostale rezultate u RH.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno