|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
(riješeno) Smrzavanje u igrama - pregrijavanje grafičke?
Odmah da kažem, radi se o Windowsima 7, 64-bitna verzija. Imam problem da mi igre odmah pri početku igranja zamrznu! Ne izbacuje me iz igre niti se pojavi Black Screen, nego jednostavno igra zablokira, a u pozadini se čuje "blokirani" zvuk. Nakon toga ne mogu ništa, ne mogu izaći iz igre, ne mogu pokrenuti Task Manager! Jedino mi ostaje restart. Ovaj problem mi se pojavio tek nedavno, primjetio sam ga nakon instalacije igre AC Revelations. Nakon toga sam pokušao igrati NBA 2K12 (koji je, kao i sve ostale igre, do tada radio bez problema), ali i u toj se igri dogodilo isto! Igre sam updetao i instalirao (i pokretao) ih kao administrator. Pokušao sam ih pokrenuti i u Windows Xp i Vista Compatibility Modeu, ali ni to nije pomoglo. Stavio sam najnovije drivere grafičke kartice. Provrtio antivirus. Kad mi se ovo počelo događati, malo sam pratio temperature grafičke i čine mi se previsoke. Nekih 50-ak °C u idleu, dok u loadu ide do cca 75 °C (mjereno samo pri početku igranja, jer dalje ne mogu zbog smrzavanja). Ove u idleu mi se čine malo previsoke. Grafička je GTX 275, stara malo manje od 3 godine. Ventilator malo pojača kad pokrenem neku igu, ali ne prebučno, rekao bi u granicama normale. Jel' moguće da pregrijavanje uzrokuje ovaj problem? U kučištu nema prašine, da li bi možda trebalo mijenjat pastu? Drivere sam nedugo prije nego što sam primjetio ovaj problem, updateao preko Windows Updatea, ali sam kasnije maknuo te i stavio najnoviju verziju, tako da mislim da oni nisu uzrok ovome. Molim vas bilo kakvo rješenje, već sam izludio. Ista mi je grafička već jednom riknula (nestajalo bi slike na monitoru), ovu sam dobio kao zamjensku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Sliči na pregrijavanje grafe. Ako je temp na početku loada 75C, kasnije može biti samo veća što je ipak malo previše. Izvadi grafu, očisti joj cooler od prašine i zamijeni pastu na gpu.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Može li to biti uzrok ovom zamrzavanju? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Imaš 2 solucije: 1. stavi na svoj komp live Linux. Ako s njim radi kako treba, onda je u pitanju OS/driveri. 2. ubodi grafu u drugi komp. Ako i tamo bude problema s njome, šalji opet na reklamaciju.
![]() |
#5 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Instaliraj si OCCT pa pokreni GPU test, vidjet ćeš na prozoru koji se otvori tijekom testa koliko se penje temperatura kartice.
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() A prodao sam i GPU Stability Test i GPU Memory Stress programe i s njima nije bilo problema. A što je najzanimljivije, prema savjetima sa foruma Ubisofta izgasio sam sve Startup procese i izbrisao sve iz Temp foldera i nakon toga pokrenuo igru i začado - nije zablokirala! I što sad zaključit iz svega ovoga? Da li ipak grafičku na reklamaciju, mijenjat pastu ili što? Pokušat ću sutra opet malo igrat, da nije ovo možda bilo samo slučajno da ne blokira. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Ako imaš garanciju, skidanjem coolera gubiš garu tako da zaboravi stavljanje nove paste.
![]() |
#9 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
![]() |
#10 |
Premium
|
Imam. Ali uspio sam rješiti problem (bar se nadam ![]() ![]() Što se tiče temperatura, one su i dalje iste, ali kako sam pročitao, ovoj grafičkoj je maksimalna temperatura prije rušenja 105 °C. Tako da su valjda temperature oko 85 °C njezine uobičajene "radne" temperature. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
gtx 275 imam u drugom racunalu i pri igranju se dize vent na 60% obavezno upravo zbog temperatura,tako da skini si RivaTuner ili MSI AB i stavi da ti se vent vrti na minimum 60%
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Ma je, za tu seriju to nisu neuobičajene temperature. Probat ću malo ubrzat vent. Bitno da ovo smrzavanje nije bilo uzrokovano pregrijavanjem. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|