Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.06.2012., 16:01   #1
Logicus
Premium
Moj komp

Logicus's Avatar

Datum registracije: Dec 2009
Unhappy (riješeno) BIOS ne prepoznaje SATA diskove

Prijatelji,

Imam jedan problem.

Ovako. Riječ je o sljedećoj konfiguraciji: Asus P5NT-WS, Core2Duo E8600 @ 3.33 GHz, 3 GB DDR2 @ 800 MHz,Asus DVD-RW (SATA), Zotac 9800 GTX+ AMP!, Corsair 450 W.

Problem je sljedeći: na matičnoj su bili spojeni 2 PATA diska (WD 80 GB i Maxtor 160 GB) koji su uredno radili. Htio sam ih zamijeniti SATA diskom i nabavio Seagate Barracuda ST2000DM001 2TB @7200 rpm SATA3 (kompatibilan sa SATA2 koji podržava moja ploča po specifikacijama).

BIOS jednostavno ne prepoznaje disk. Ne prepoznaje ni drugi SATA (iz laptopa s kojeg pišem - WD 320 GB Blue Scorpio). DVD pisač uredno prepoznaje.

Probali smo sljedeće:

- Mijenjati SATA kabele i kabele napajanja za disk i DVD snimač. Konektirali smo u svih 6 internih SATA utora na ploči i ništa.

- Uploadali BIOS, podesili SATA kontroler na enable, tj. već je i bio podešen. Jedino mi nije jasno ima li koja šema s onim AHCI to IDE, to nisam nigdi naša - Riječ je o Phoenix Award BIOS-u (presiromašan opcijama po meni) :s

- Pokušali instalirat Windowse i na početku loadanja ići s F6 i disketom koja je na sebi imala makedisk.om napravljenu instalaciju za Silicon SATA kontroler i kad bi došlo do instalacije pisalo bi There is no drive/disk ili nešto slično.

Postoji li koja opcija u BIOS-u ili postavka specifična za taj disk / veilke diskove koju smo zapostavili?

Svaka pomoć bi dobrodošla.

Unaprijed Vam hvala i LP
Staro 20.06.2012., 17:33   #2
~Trt~
red drum
Moj komp

~Trt~'s Avatar

Datum registracije: Aug 2008

~Trt~ je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.06.2012., 17:43   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nisi naveo koji os dižeš, XP ili W7 ?
Da si uzeo manual onda bi našao opcije koje tražiš.
Moguće je da Bios via nevidia chipset ne detektira veliki hdd (2 TB), također nađi manual od hdd - a i vidi jel mu se može jumperom narediti hoće li raditi kao sata3 ili sata2

Odradi, provjeri, postavi:
- spoji hdd na sata1 a DVD (ako je sata verzija) na sata2
- Advanced > Serial-ATA Controler = Enabled
- Advanced > RAID Enabled = Disabled, ako budeš dodavao hdd-ova kasnije i budeš htio stvarat RAID polja onda ide RAID Enabled = Enabled ali postavi SATA1 i SATA2 na Disabled
- Main > SATA1 > Extended IDE Drive = Auto, Access Mode = Auto ili Large
- za DVD spojen na SATA2 ista priča
- Advanced > SATA Spread Spectrum = Auto

Za install os - a, na floppy ide ono šta makedisk rutina odradi i stavi na floppy a ne sami makedisk. Na rootu floppyja trebaš imati txtsetup.sif file + sami driver inf i sys (mogu biti u folderima).
Za XP se nalazi u "Silicon Image SiI3531 SATA Driver V1.5.12.0" paketu, a za Vistu u "Silicon Image SiI3531 SATA Driver V1.5.13.0", za W7 nema na supportu pa provaj ovaj od Viste ili traži po netu ili možda W7 već ima u sebi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 20.06.2012., 20:15   #4
Logicus
Premium
Moj komp

Logicus's Avatar

Ovako. Spaja sam i disk od 320 GB (Sata 2) koji bi isto treba bit podržan na ploči, neće ga isto da nađe, a na drugom kompu radi normalno. DVD snimač je SATA i njega uredno prepozna i radi :s

Idem pokušat još to šta ste predložili pa javim kako ispadne.
Staro 20.06.2012., 23:11   #5
Logicus
Premium
Moj komp

Logicus's Avatar

Proba sam sve, ništa. Nevalja disk. Jednostavno ga ne prepoznaje, drugi od 3 TB (prijateljev je pripoznalo uredno). *beep* HGspotu i škartu njihovom. 60 posto elektronike šta kupim il neradi odman po preuzimanju il radi godinu dana.

Hvala Vam na pomoći.

Zadnje izmijenjeno od: nino. 21.06.2012. u 07:13. Razlog: language
Logicus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke