|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Dual boot - ovisno o načinu paljenja PCa-a. Moguće?
Bok, Da li je moguće kako napraviti da se PC boot-a u određeni OS ovisno o načinu paljenja PC-a? Npr: 1. Ako ga palim sa daljincem - boot u linux (i XBMC - za HTPC mode) 2. Ako ga palim na njegov gumb na kućištu - boot u win7 Hvala puno... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Expert from the shadow
Datum registracije: Dec 2006
|
jedino mi pada na pamet da bi nekako mogao taj prekidac spojit i da odredjeni disk pali zajedno sa kompom... ne znam kako bi mogao rijesit da boota odredjenu particiju... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Možeš to složit sa usb stickom. Staviš linux boot loader na stick, njega staviš kao primery boot, secondary boot staviš hdd sa windowsima. Kad je usb uštekan boota linux sa hdd-a, bez njega windowse. Imaš hrpe HOWTO na netu za bootanje sa usb-a |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Eventualno bootabilni DVD/CD umjesto Stick-a ... BTW pa jel nije lakse sloziti XBMC pod W7 i paliti XBMC putem daljinca bez puno nauke...nema potrebe za linux-om...
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
A možda da daljinski nekako isprogramiraš? Tipa staviš multiboot i da su win7 default. Dakle kad upališ na gumb ode u win7. A daljinski reporgramiraš tako da pošalje naredbu za paljenje, pričeka 2 sec, zatim strelicu dolje, i tipku enter, što bi odabralo 2. OS u odabiru kojeg os bootati. Nisam imao nikakav daljinski pa ne znam što točno oni mogu, i koliko veliki davež bi bio to napraviti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
Ovo je zanimljivo rjesenje. Samo bi trebalo dodati nekakav relej koji bi ukljucio HDD sa win 7 samo ako se stisne gumb za paljenje. Ako ide preko daljinca onda nista. I naravno da relej ugasi struju na disku kad se pc ugasi dok se ponovo ne stisne gumb koji isto vremeno salje signal na hdd i na maticnu. Malo zeznuto ali cini mi se da bi se moglo sloziti s recimo imonom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Evo rješenje s tim da prvo treba testirat logiku Biosa jer taj detalj nije std. ili pravilo: 1 - postavi u Biosu za oba hdd na Auto (da sam detektira) a ne fiksna definicija (pogotovo ako nisu dva ista hdd - a) 2 - na oba hdd - a neka je Boot flag (standardno nije nego samo na "1." hdd - u 3 - "win hdd" spoji na 1. port i neka se winsi uredno startaju 4 - "XBMC hdd" spoji na 2. port (po redu) 5 - kada makneš napajanje "win hdd" - a Bios treba sam detektirat XBMC hdd" i sa njega dignit os 6 - kada vratiš napajanje "win hdd" treba se ponovit 3 stavka Ako ovo poviše funkcionira onda možeš dalje. Evo scheme: ![]() R=PR17 ili slični sa 3 kontakta, 12V 2-5A D=1N4001 - 1N4007 T= nekakav taster, kao za reset, daje kontakt kad pritisneš +12, +5 i - imaš na Molex - u, preko sklopa napajaš "win hdd", valjda ne treba objašnjavati šta je koja žica na Molex - u Stvar jednostavno funkcionira, pritisneš taster T i zadržiš par sec. dok pritisneš normalni taster za paljenje i psu (komp) starta. Nakon toga možeš pustit Taster T jer rele R drži sam sebe dok god ne ugasiš komp. Ako ne pritisneš taster T prilikom paljenja neće odradit Rele i "win hdd" neće dobit napajanje pa ga ni komp neće "viditi". Na schemi ima na dva mjesta +12, to je ista "žica" samo je ovako nacrtano da schema izgleda preglednije, dioda je tu zbog zaštite i standardno se stavlja u krugovima sa DC relejima. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|