Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.03.2012., 09:41   #1
Marko_Topic
Registered User

Datum registracije: Mar 2012
Trace Route(tracert)

pozdrav, ja sam novi ovdje pa posto sam se poceo zanimati za mreze idetalje oko toga prijavio sam se ovdje. Poceo sam od pocetka sa pingovanjem i tracert komandom jer koristim windows.
Ono sto ne razumijem je da recimo kad uradim tracert do nekog odredjenog cilja uvijek dobijam isti broj rutera(hopova) koji se nalaze na putu do tog cilja u bilo koje vrijeme. Jel moze neko da mi objasni zasto broj rutera ostaje uvijek isti?
Marko_Topic je offline   Reply With Quote
Staro 21.03.2012., 12:02   #2
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
A zašto bi bio drugačiji? Ako je sve OK s velikom mrežom, broj routera će biti isti. Kad neki router rikne ili se mijenja, napravi se ruta za drugu putanju. Isto tako, o ISP-u i DNS-u ovisi kako će te dovesti do odredišta. Napravi trace route s drugog ISP-a ili DNS-a pa javi imaš li isti broj hopova.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.03.2012., 13:44   #3
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Drugog DNS-a? Zašto bi bilo drugačije sa drugim DNS-om ako dolazi do iste IP adrese?
Staro 22.03.2012., 11:52   #4
tech_soul7
Registered User

Datum registracije: Feb 2009
Nisi naveo dali pingas neko racunalo na lokalnoj mrezi ili racunala na internetu?? Ako pingas raucanlo na lokalonoj mrezi onda je naravno velika vjerovatost da ces uvijek dobiti isti broj skokova (hopova) ako je ta mreza malena i koristi se samo jedan ruter ili 2 npr. Ako pingas racunala koja se nalaze na internetu onda nemoras uvijek dobiti isti broj skokova. Zasto? E pa ovako...

Ono sto tracert komanda radi, a to je da salje pakete s razlicitm ttl vremenom. TTL je parametar u IP headeru koji nam govori koliko neki paket moze "zivjeti" na mrezi i mjeri se u sekundama. Ono sto ruter radi kada neki paket prodje kroz njega, a to je da smanji ttl vrijeme za najmanje 1 (koliko je inace i vise nego dovoljno da neki ruter prosljedi neki paket). Kada upises tracert i neku ip adresu ono sto tracert radi, a to je da prvo posalje paket sa ttl vrijednoscu 1, ako dobije poruku od rutera (ttl expired in transmit) znaci da do zeljene destinacije paket mora proci kroz vise od jednog rutera. Valja napomenuti jos da ruter ne prosljedjuje pakete sa vrijednoscu 0 ili 1. Nakon primljene icmp poruke, tracert opet salje paket prema zeljenoj destinaciji, ali sada uveca ttl za 1 tako da sada iznosi 2 i tako redom sve dok paket ne stigne do zeljene destinacije. Jednostavnom racunicom se na kraju izmjeri koliko je skokova bilo potrebno da se dodje do zeljene destinacije.

Ako promjenis dns naravno da ce ti vjerovatno biti razlicit broj skokova jer npr dns od t-coma i carneta nisu podeseni na isti nacin (spojeni na isti broj rutera itd...) pa samim time i ttl vrijednost ce ti biti drugacija to jest broj skokova razlicit.
tech_soul7 je offline   Reply With Quote
Staro 22.03.2012., 16:53   #5
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Da, generalno tracert radi tako da šalje ICMP pakete sa sve većim TTL-om ali TTL se ne mjeri u sekundama već u hopovima. Svaki router ili layer 3 switch će smanjiti TTL za jedan.

Ovo za DNS je kompletno krivo. DNS vraća IP adresu tražene domene. DNS nema apsolutno nikakvog utjecaja na putanju kojom će paket putovati do te IP adrese.

Odgovor na originalno pitanje leži u činjenici da je routing zapravo kompjuterski algoritam koji generalno na jednak broj ulaza daje jednak izlaz. S obzirom da se svakoj ruti dodjeljuje određeni broj parametara uključujući i metrika, algoritmu je više manje jednostavno izračunati optimalnu rutu prema nekom cilju. Ruta se može mijenjati ukoliko postoji route load balaning ili je neka ruta u prekidu ili je netko promijenio parametre (npr. metriku) za jednu od ruta na putanji ili...

Također moraš biti svjestan da nitko ne garantira da je ruta koju ti je ispisao tracert alat upravo ta ruta kojom tvoj promet prometuje.
Staro 22.03.2012., 21:04   #6
tech_soul7
Registered User

Pod broj jedan TTL je vrijeme u sekundama. TTL potjece jos od prvih dana interneta i definira koliko neki paket moze maksimalno zivjeti na mrezi. TTL administrator moze rucno podesiti, ali nesmije biti manji od 1 (inace router nece moci prosljedjivati niti sastavljati pakete) i nemoze biti veci od 255. Zasto ti imas predozbu da se ttl mjeri u skokovima? Pa zato jer kroz svaki ruter koji paket prodje ttl vrijednost mu bude umanjena za 1, pa vjerovatno zato mislis da se mjeri u skokovima. TTL je vrijeme napominjem jos jednom u sekundama, a to sto ga svaki ruter umanji za jedan stoji u cinjenici da je inace ruteru potrebno puno manje od 1 sec da procesuira paket. Kada TTL vrijednost nebi bila u sekundama onda bi paketi koji su krivo poslani na neku destinaciju beskonacno mnogo kruzi mrezom (zamisli samo koliko dnevno takvih paketa ima na internetu) kada to nebi bilo tako internet bi se srusio vjerovatno u roku dana ili mozda par dana. Ono sto se desi kada takav paket dodje do rutera i istekne mu maksimalna vrijednost ttl, ruter na kojem je paket istekao salje icmp poruku posiljatelju da ga obavijesti o isteknucu ttl-a.

Sto se tice dns, da u pravu si, ispricavam se, ja sam krivo shvatio domy os-a jer nisam procitao kako treba bas. Posto trecert salje ping request poruke, naravno da ne ovisi o dns-u. Jer prvo ide rozolucija imena, pa tek onda ping request.

Sto se tice ruta i ruting tablica... Metric je samo jedna od vrijednosti koja definira koliko daleko je udaljena mreza od sucelja kroz koji paket treba se prosljediti. To je samo jedna od opcija, a postoje jos mnoge kao sto su TOS zahtjevi za nekom rutom npr. itd... i naravno ne podrzavaju svi routing protokoli sve mogunosti. Tako npr rip v.1 i 2 ne podrzavaju tos paramtere, ne podrzavaju vise od 15 skokova (metric veci od 15 npr) itd...
Staro 23.03.2012., 11:22   #7
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Imaš pravo, u RFC-u se TTL definira kao vrijeme u sekundama makar svaki puta kada se procesira IP header mora smanjiti broj za 1 bez obzira što obrada traje manje od sekunde. Mene su učili da je TTL broj hopova. Tehnički se on i ponaša kao broj hopova ali eto, u RFC-u je definiran kao broj sekundi pa si u pravu.

No nebitno za raspravu. Generalno funkcioniranje tracert alata smo apsolvirali.
Siguran sam da ovdje ima nekih mrežaša koji se daleko više razumiju u tematiku od mene da daju i adekvatan odgovor na originalno pitanje
Staro 23.03.2012., 11:42   #8
tech_soul7
Registered User

TTL = Time to live ) samo ime ti govori. Da se mjeri u skokovima onda bi vjerovatno bilo HTL = hops to live )

Ma pa kao da sam ja neki expert! Nema toga tko sve zna, uvijek se nesto novo nauci i uvijek te netko za nesto ubijedi da si u krivu bas kada si mislio da to podrucje super znas
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno