|
![]() |
#19171 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2011
|
moguce..nebi bio dobar prognozer,malo me je uplasilo sta su napisali 6,7 stupnjeva u subotu....nego jer ima smisla namazat na vilici vodilice sa uljem nekim ili tak nes?dali bi bolje radila? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19172 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Znam da je prošle godine led sa staze bio još u 5. mjesecu gore. Sve ostalo suho i zeleno, ali led je tamo bio i topio se valjda 3 mjeseca ![]() Ja doma imam ulje za vilice, najčešće neko staro koje nije toliko nečisto. Pa si nakon svake vožnje krpom počistim prašnike i namažem sa tim uljem. Pustim da odstoji par minuta i stisnem vilicu 2-3 puta i počistim to ulje sa preostalom prljavštinom.
![]() |
#19173 |
Premium
Datum registracije: Mar 2003
|
Danas sam cijeli dan jurisao po suhom prsicu na Sljemenu, tak da nemojte protiv snijega ![]() Vrhunski uvjeti za voznju van staze, oliti po sumi...al sam se nagustao...nevjerojatno kakav snijeg i to na Sljemenu. Evo par fotki iz sume da vidite na sto to lici: ![]() ![]() ![]() Snijega ima dosta, ali ne bas koliko pise na netu (60cm), ako zatopli i okrene na juzinu okopnit ce snjezni pokrivac vrlo brzo. Ako se snijeg preradi na suncu, navlazi pa ugazi i onda smrzne, napravit ce se podloga ko stvorena za bicikliranje...dok je ovako suh - samo board, skije, sanjke i sl. prijevozna sredstva dolaze u obzir. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19174 |
Registered User
|
barem netko ima koristi od ovog snijega ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19175 |
Premium
Datum registracije: Nov 2007
|
Jaaaaaaaaaooooooooooo NIK, pobježe mi ona daska a i druga zbog ove prve, ja ću poludit! Vidi snijega, vidi idile! Vi ostali pogledajte ovaj PumpTrack! http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...79364947_n.jpg http://www.facebook.com/photo.php?fb...type=1&theater aaaaaaaaaaaaaaaa, prekrasno.
![]() |
#19176 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2011
|
Zgleda mi malo fejk. Nego, da mogu birat http://www.pinkbike.com/news/Scott-G...sted-2012.html Talas 140-180 s remote lockom, Equalizer shock s remotely podesivim modovima lockout-110-180, karbonski prednji trokut i alu stražnji trokut, težina 13.5 kg, RS reverb, 2x10. Hehe na testu su se jedino žalili na Elixire ![]() Samo 6.5k $.
![]() |
#19177 |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Tko mi kupi onog chameleona na dropu dobije pitcha za dodatnih 2500kn sa shockom, zatezačem lanca i sic štange, DMD prednjim SLX mjenjačem, headsetom. Može otplata tih 2.5k za 6 mjeseci tek. Nek se javi tko je zainteresiran. ![]() Ozbiljan sam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19180 | |
Moderator
|
Citiraj:
Samo se tu vidi kak je važno di oni testiraju bajk i tko ga testira. Vele da se low BB mod zanemari jer su lupali stalno pedalama i kurblama. A npr. neke druge bajkove koji su imali BB niži i do 20mm nisu to pisali. Danas sve kaj nije oko 340mm visine BB-a ne valja po velikoj većini časopisa i portala - svi stalno pišu low, slack and fast. I to na AM/enduro bajkovima, a brijem da se na testovima penju makadamima. Po meni super review ovog Scotta na PB-u, samo sam čekao kad će netko napisati koja je veličina za moju visinu, jer ja bih ovako po tablici išao na L, a kad ono i M ti može biti velik kad to sve SAG-ne i što sve ne.
![]() |
![]() |
#19181 |
Registered User
|
Sjećam se kad su radili usporedbu njega, CoilAira i Jekylla, da su ih kategorizirali kao over-mountain bajkove. Ok tad su bile alu-verzije na testu, i dijelovi nižeg ranga. Iskreno šteta što nisu stavili neki video da vidimo teren. Slike iz reviewa su neke pustare, s utabanom zemljom, baš što kažeš, trebalo bi jedan onakav Enduro video napravit ko Liteville, ili Nicolai. S tim da onda i ostaje pitanje šta će ti gore karbonske kurble i bash :/ Izuzetan bike.
![]() |
#19182 |
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Ja opce ne vidim smisao takvoga bajka za ic divljat po planinama ![]() Bilo bi mi ga zal naganjat po nekom kamenju da ne shebem frame To je valjda bajk za pozere tak da Sile budem ti ja dal pare da si ga kupis ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19183 |
Registered User
|
Pa lakše je divljat s njim nego s nekim krampom, i ako izuzmemo fakat teško razbijanje i doskoke na kamenčine teško da ćeš sjebat frame. A i da ga sjebeš, kupiš novi frame samo, jer ak imaš 40000 za bike sigurno imaš i za rez. dijelove.
![]() |
#19184 |
Avocado
|
Svi podcjenjuju čvrstoću karbonskih vlakana. A ne bi ti bilo žao da isti takav nabaviš samo alloy i pobereš dent pri prvom kamenu? Mislim, svi nešto pričaju da karbon puca bla bla, pa normalno da puca kad ga se koristi, puca i aluminijum i titanijum i adamantijum bi puknuo. ![]() Jedina mana karbona je cijena jer realno postupak izrade karbonskih okvira može postati puno puno jeftiniji od raznih legura metala, samo je pitanje volje i želje da se to ostvari. A nje nema trenutno i proizvođači papre cijene karbonaca ko da su avioni. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19185 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Da , svi se boje karbona , a on je po svemu ispred aluminija. Meni je ovaj bajk vrh , i stvarno ne znam kaj se treba izumit u budučnosti da bude bolje od ovog. Niko od nas nikad neće satrat neki frejm , jer se vozimo prepapčarski , tj. ne radimo dropove gdje okvir može puknut. Divljanjem po našim stazama treba preč 10000km da neki ok frejm možda pukne , jer nema ni jednog poštnog skoka , isključujući 57-icu.
![]() |
#19186 |
Moderator
|
Cijena izrade vlakana je skupa (može se pojeftiniji i procjene su da bude), kao i proces izrade karbonskih djelova. Nema automatizacije - nema niti niske cijene izrade. Dok se ne nađe način da se automatizira izrada bilo čega od karbona, umjesto da se ručno sve slaže - bit će skupo (ohoho skuplje od tehnologije obrade metala koji se štancaju u milijunima i čak se i posao radnika koji vadi obrađene cijevi i stavlja u prešu neobrađene može zamijeniti robotom). Jedino gdje se to napravilo (u bajk industriji) jesu Magurine MT8 kočnice i one Brake Force One kočnice. Koriste injekcijsko prešanje karbonskih vlakana (usitnjenih) sa polimernom matricom - no to nije niti približno čvrsto kao kad su karbonska vlakna dugačka i lijepo raspoređena kao npr. u okviru bicikla. Robot košta u početku više od jednog radnika koji slaže vlakna u kalupe (koje traje ohoho). Ali on ne ide na godišnji niti se umara niti gubi preciznost. Već sam pisao davno o tome - nekada je karbon pucao jer su eksperimentirali sa položajem i količinom. Isto tako je bilo kad su i čelični okviri došli, kao i aluminijski (čak je taj period trajao gro duže, dok se nije dobila dobitna formula). Sad su već neki proizvođači našli dobitnu kombinaciju za cijeli frame (Ibis Mojo HD ?), neki samo za prednji trokut (pa koriste zadnji aluminijski; pročitajte u testu od Scotta zašto). Ali opet, kad se pošteno napravi, neće puknut niti od udarca kamenja (na kraju krajeva, stavi se spužva od 100g težine ili aramidna/kevlarska vlakna na downtube pa ga neće sam Isus potrgati). Scottov frame ima 2,6kg sa shockom ! Da ima 3kg ne bi bio težak, al bi bio neslomljiv ako ih pametno rasporede (tih 400g više). Ovako će vrijeme pokazati. Genius-i su im pucali stari (karbonski samo), ali to se tek nakon par godina vidi kako je tko napredovao.
![]() |
#19187 |
Registered User
|
Pa ko na ovakav bike ne stavi neku vrstu zaštite downtube-a i chainstayeva nek mu se skrši. Ne treba bit ni aramid kao što si rekao, nego spužva ili plastika ili nešto već, Trek prodaje te downtube armore i sigurno bi ih i Scott trebo imat. A za kurble postoje one čarapice oko navoja pedale, kad imaš kurble od 300€ onda je to neznatan dodatni trošak.
![]() |
#19188 |
(-(-(-(--)-)-)-)
|
Ne znam. Ja sam skeptican oko tog karbona jer je frend imao karbonsku specku ( ne znam koji model al je dosla oko30kkn) ima dozivotnu garanciju. Nakon godine dana ju je prodao i nakon jedno pol godine decku koji ju je kupio je pukla kod BBa. U cem je problem bio nemam pojma al je dobio novu ramu. Ne kazem da su procesi proizvodnje MTBa i specki isti, ali mi karbon trenutno ne uljeva povjerenje kao aluminij. Ima na mtbru lik(vikingboy)koji je kupio karbonske heavene pa mu je obruc puknuo na rupi od ventila nakon nekih 1kkm. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19190 |
Avocado
|
Ima lik ima ovaj ima onaj, puknulo krekalo, kone su shit. Super je što to sve piše i što se dogodilo nekome, ali to ne znači da je svaki heaven sjeban i da će puknut. Rama je pukla. Mogla je i metalna puknuti. Osobno znam više primjera puknuća aluminijskih i čeličnih rama nego karbonskih. Ima na mtbru lik... svašta. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19191 |
Registered User
|
Sreća tvoja da prepoznajem sarkazam, inače bi bilo mile tarapane. Meni aluminij ne ulijeva niš više povjerenja nego karbon, jedino što bi me tješilo je da ga skršim na način koji garancija ne pokriva onda je lakše nadomjestit aluminij od karbona. Ali u svim drugim pogledima, karbon. btw vidio danas kod Sheratona u izlogu KTM Phinx 29'era http://www.ktm-bikes.at/mountain/29e...29.php?lang=PT Kad se pogode farbe ne dolazi do izražaja ta "nezgrapnost", meni čak ful elegantno izgleda...
![]() Zadnje izmijenjeno od: SileTzar. 14.02.2012. u 00:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19192 |
Moderator
|
![]() |
#19194 | |
Moderator
|
Citiraj:
Jel taj bajk u voznom stanju sada ili nije, pojma nemam. Ali ista stvar kao i kod aluminija za kojeg nisam još nigdje čuo da nije opet puknuo u blizini vara.
![]() |
![]() |
#19195 | |
SCSI Freak, deda :P
|
Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19196 |
(-(-(-(--)-)-)-)
|
Ma sve ja to kuzim ![]() Al kaj se tebi ponovo da cekat da ti posalju nove kotace? ![]() Za sada me karbon ne privlaci, a pogotovo ne radi cijene. Jel ste vi na faxu na materijalima ucili o karbonu? Negdje sam citao da nakon nekog vremena gubi svojstva i da postaje krhak. Jel to tocno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#19197 |
SCSI Freak, deda :P
|
ovisi o povrsinskoj zastiti i jos nekim faktorima, ugljik kao takav "stari"...
![]() |
#19198 |
Registered User
|
meni je taj bajk bezveze..onaj tko treba 180 hoda za spust vjerovatko vozi dh a tko jos ima sc vilicu za to..a nije ni bas lagan...carbon puca ko i sve drugo ak imas srece..al tko danas kupuje bajk bez garancije... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19199 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
|