|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Dec 2007
|
BackTrack 4 & Windows 7 Dual Boot ?
ola! ima li negdje tutorial kako uz postojeće win7 na drugu particiju ali ist hdd instalirati još i BackTrack 4 pa da mi prilikom paljenja računala odabir koji OS želim. Treba mi tutorial korak po korak bas za instalaciju.Dosadilo mi je stalno dizati BackTrack sa usb.Dakle ne želim više raditi sa Live verzijama već baš želim pravu instalaciju. Trebao bih napraviti još jednu particiju ali u koji format pa da onda mogu po nekom tutorialu instalirati Back Track 4. Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2012
|
Dovoljno je da napravis dvije particije za BT (koristeci recimo GParted), od kojih ce ti jedna sluzit za BT (minimalno 5Gb), a druga kao linux swap (1,5 Gb). Kad smo vec kod toga, pogledaj na sluzbenom sajtu, aktualna verzija je BT5-R1. BT 4 se ne odrzava vec dosta vremena i nema svrhe koristiti ga, osim ako imas neki specificni problem sa hardverom zbog kojeg "moras" koristit BT4 BTW, ako nisi iskusan sa linuxom, mozda je bolje da ti BT ostane na usb sticku jos neko vrijeme, dok se ti ispraksiras koristeci recimo Ubuntu 10.04 (na kojem je i BT5 i baziran) Sretno! edit: Sto se same instalacije tice, ona je super jednostavna Samo se pobrini da unaprijed napravis particije i instalacija ce teci veoma glatko, cak i pocetnicima Zadnje izmijenjeno od: brujah_max. 28.01.2012. u 14:43. Razlog: dodavanje sadrzaja |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
:rofl kad se " ispraksiraš" sa Linuxom onda ni nećeš koristiti bt jer ćeš shvatiti da sve te alate imaju sve distribucije. a za bt ne trebaš unaprijed raditi particije, ima partition manager u installer urgađeni pa sve radiš od tamo. @ op ako ti se isprobava Linux, uzmi neku Linux distribuciju, pusti bt na miru.
![]() |
#4 | |
Premium
|
Citiraj:
Dosta dobro se služim BT4-om pa bih sada želi imati pravu instalaciju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Zbog toga sam ti i preporucio da se malo pozabavis s nekom "casual" Linux distrom. Meni nisu driveri za wlan radili po defaultu pa sam ih sam instalirao. Sa BT mozes naucit puno toga, ali to ti je kao da zelis postat nuklearni fizicar tako sto ces odmah pokusat izradit nuklearnu bombu ![]() Pogotovo je tako ako te zanima samo jedan mali dio toga sto BT moze ponudit, u tom slucaju ti BT na kompu uopce ne treba. Ali dobro, nisam ovdje da ti solim pamet nego da pomognem ako mogu nekako. Probaj instalaciju pa javi kako je proslo, ili ako imas nekih pitanja prije nego pocnes... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Svaki od tvoja tri posta na ovom topicu je suvisan i offtopic, a jos quoteas post prije svog da bi napisao jos nesto offtopica? Najs Tema je dual boot w7 i BT, zasto radije ne napises nesto korisno? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
najlakse ti je to napraviti na sticku...ja imam na 1. 8gb sticku: -BT5 -linux ubuntu (86/64) -HBCD Restored -UBCD 2. 8gb sticku: -w7 (86/64) -xp sp3 -custom wpi fora je u tome sto mi na sticku nije htio raditi BT di su w7 i xp posto mora biti Syslinux (no za 2 particije mi je sve bilo premalo) Link za BT - trenutno je srusena stranica di je BT ocito neko odrzavanje inace gore imas sve objasnjeno za usb stick mozes s unetbootin-om napraviti (bar sto se tice BT-a)...a w7 ti je najednostavnije skinuti winsetupfromusb (no vjerovatno bi se dalo napraviti i BT i W7(s winsetupom)...kvackas samo di pise w7, oznacis iso file no prije toga moras formatirati taj dio particije kao NTFS (bit ce nesto brzi boot) Link za W7 ovdje ima podosta stvari koje bi jos mogao naci korisno http://reboot.pro/
![]() |
#13 | |
Premium
|
Citiraj:
evo probao sam napraviti dual boot ali mi stalno govori da na hdd-u nema nikakvog OS-a pa želi instalirati na cijeli disk a ukoliko odem na manual opet mi ne nudi opciju da izaberem na koju particiju želim izvršiti instalaciju. Napravio sam iz win7 preko Acronis Disk Director Suita jednu particiju od 10gb u EXT2 formatu pa sa mislio tu instalirati BackTrack4. Na stick sam dosad i instaliara BT preko Unetbootin programa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
ext2 kao particija sa sustav je jako loš izbor, skoro loš kao i killerfs. Uzmi unetbootin pa sa njima napucaj iso na stik http://unetbootin.sourceforge.net/ No ipak rađe razmisli da uzmeš linux a ne igračku za skriptkidije.
![]() |
#15 | |
Premium
|
Citiraj:
Ako nije dobar ext2 za particiju koji je onda dobar ili bolji sustav? tha! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Iste te alate imaju sve distribucije na svojim repozitorijima. Svaki os se može instalirati na interni hdd, možeš i na usb, sd karticu,.... Ono za kaj pretpostavljam da ti treba bt ću ti odmah reći da odustaneš jer nije neki bauk u backtracku to je distribucija usko namjenjena testiranju mreža i forenzici s posebno patchiranim kernelom.Problem je u korisnicima, ne govorim o ovom korisniku koji je otvorio topic nego općenito o korisnicima koji hoće upadati u mreže, a nisu spremni odvojiti malo vremena i upoznati se s osnovama funkcioniranja mreža i onda postavljaju pitanja kako su zapeli na 3. koraku prilikom krekiranja susjedove mreže i kako im aircrack-ng ne vidi niti jednu mrežu ili kako trebaju fejkati MAC. Ako hoćete raditi ilegalne radnje nitko vam to u vašem domu ne može zabraniti, snosite isključivo moralnu odgovornost(te analogno tome ne možete tražiti pomoć ovdje), ali zato se sami pozabavite s tim nađite materijala(pun ga je net) i prvo počnite s osnovama, što je IP, MAC, DNS, TCP/IP protokol, OSI... a onda kad to naučiš i kad naučiš osnove Linuxa shvatiš da ti bt ne treba jer sve te alate imaju sve distribucije na repozitorijima. A ako se pak želiš baviti mrežama i mrežnom sigurnosti ( ne izigravati hackera već raditi nešto korisno i učiti ) onda Debian i samo Debian. Ext2 je star i zastarjeli file system. Ext3 za /root i ext4 za /home staviš ako želiš brz sustav. Možeš proučiti i tipove file systema http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_systems
![]() |
#17 | |
Premium
|
Citiraj:
Nije mi jasno kako recimo kod pokušaja instalacije BT bilo koje verzije ne prepoznaje kao u tutorialu na BT strancam već postojeći OS pa mi nudi instalaviju ali da mi obriše sve ostale particije a ja to ne želim. Sad sam stavio skidati Debia DVD pa probam njega.Nadam se da će mi možda ovdje instalacija proći normalno i da mi neće trebati dodatni driveri. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
|
Valjda ti neće trebati osim ako nemaš neki egzotičan hardware. Gle, distribuciju sličnih mogučnosti je glupo tražiti jer ima više distribucija nego korisnika linuxa a te alate kojima se bt diči imaju sve distribucije u svojim repozitorijima. Kod archa ih je dio na komjuniti repozitoriju ili na auru, gentoo ih ima sve na repou, dok debian i debianoidi ih imaju na backportovima i security repozitorijima. Tutorijale koje nalaziš po netu zaboravi, imaš wiki stranice i rađe se služi sa njima. Kad već spomenul Arch, imaš arch beginner`s guide pa ako želiš arch a neznaš ga instalirati i podesiti radi isključivo po kuharici i nećeš pogriješiti https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide. Za particije trebaš odabrati u samoj instalaciji kad te pita za disk. Radi toga bi ti puno lakši čak bil i Ubuntu koj je stabilan debian unstable pa na njega kasnije dodaš security repo i backportove za security pa imaš sve kaj trebaš.
![]() |
#19 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() Gle, stav ti je iskljuciv i prepotentan Otkud tebi pravo nekog random lika prozivat za nesto sto on cak nije ni hintao ni na koji nacin? Pitao je za pomoc oko instalacije, a ti mu solis pamet kao da vec znas sto on zeli i kakav je on lik (skiddie, jelte) Osobno volim Debian, ali ne pada mi na pamet da zbog toga napisem nekom noobu "ako se hoces naucit koristit s Linuxom, moras prvo godinu dana odrzavat Debian", jer bi to bilo moje osobno stajaliste koje nije nuzno tocno Lik je vec napisao da ima BT4 na sticku i da bi ga sad rado instalirao, a ti mu kasnije napises da ga stavi na stick? Ili, zar je pravilni response "ne treba ti to, nemas pojma, ti si jadni skiddie"? To je bas u duhu open source i free software zajednice? Yeah right! Najgore od svega je sto se generalno slazem s tobom Previse je random noobova koji koriste BT da bi frendovima pokazivali kako su ludi "hakeri" i sam preporucam svima koji se interesiraju za BT da prvo uzmu neku "casual" distru i nauce osnove Linuxa (kao sto sam vec ranije i napisao) Isto tako Gentoo, Arch ili Debian nisu za noobove, a pogotovo je lose sto citav topic pada u vodu zbog tvog nedostatka volje da pomognes liku @dxdandy, zasto si uopce isao radit particiju u ext2? Ako se ne varam, BT4 mozes instalirat jedino na ext3 particiji tako da ce tih ih instalacija i prepoznat ako tu particiju formatiras u ext3 Unatoc svemu, lutherus ti je dao par dobrih savjeta - savladaj prvo neke osnove prije nego se prihvatis ozbiljnijeg posla ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
|
@brujah_max @dxdandy, zasto si uopce isao radit particiju u ext2? Ako se ne varam, BT4 mozes instalirat jedino na ext3 particiji tako da ce tih ih instalacija i prepoznat ako tu particiju formatiras u ext3 Unatoc svemu, lutherus ti je dao par dobrih savjeta - savladaj prvo neke osnove prije nego se prihvatis ozbiljnijeg posla Obrisao sam tu particiju ext2 te nako nje sam napravio i ext3 pa sam i nju obrisao. Po tko zna koji put sam ponovo započeo instalaciju i sad sam sve ostavio na defoultu,znači nisam namješta grad,regiju i tipkovnicu i sad mi je prvi put ponudio da mjenjam veličinu particije gdje su mi instalirani windows7.Nakon uređenja veličine particije za BT4 počne formatiranje particeije pa onda instalacija ali mi svaki put pukne instalacije na nekih 18%.Zašto pak sad ovo se dešava.Particija koju sam predvidio za BT4 je veličine 10gb.dali je to možda premalo pa to stvara problem ili koji mu je više bog? thx! |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#22 |
Premium
|
Da budem iskren ovaj BT4 sam dobio i na njemu su mi je sve radilo pa sam si onda kad je izašla nova verzija BT5 skinio nju ali mi internet na njoj ne radi. Nije mi se dali skidati sa neta bezveze 4 gige težak debian kad sam ovo već imao i pokušao instalirati. Evo sad se skida Debin DVD i molim vas dali se i on instalira kao i BT4. Dakle prebacim ga na usb stik sa Unetbootin i kad se digne onda kliknem na instal ili je procedura drugačija. thx! |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
Evo isprobao sam milion različitih verzija linuxa koje ste spomenuli i ni jedna verzija nema sve drivere za moj laptop.Te ne radi lan kartica,te ne radi wireless,pa driveri za grafičku nisu dobri pa samo neke crte po displayu i sličen gluposti ili se uopće ne želi bootati ili nema kao nekog boota a na sticku ga ima. Sve to mi radi dobro jedino na BT4 verziji,ni BT3 ni BT5 mi isto ne pašu. Isprobao sam LinuxMint,Mandrivu,OpenSuSe,Debian. Nisam još probao Ubuntu a do sada mi se od svih linuxa najviše svidja LinuxMint ali eto ne radi wireless kartica pa kako na internet da ga možda nebi svaki put kačio nažicu.Za to mi služi desktop računalo. Napominjem da sam isprobao od gorenavedenih najnovije verzije. Inače htio bih instalirati na laptop TOSHIBA Satellite-A300 15i v.PSAJ4E thx! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Premium
|
![]() |
#26 | |
Premium
|
Citiraj:
Inace je hardverski potpuno drugaciji.Moja konfa je: Cpu: core duo 1,73ghz vga:ati hd 3470 ddr2: 2gb hdd: 200gb 5400rpm usb:4 Camera+plavi zub tv out+vga out |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Premium
|
Ovak. Otvori terminal, upiši lspci | grep -i net i izlaz stavi ovdje. Slika je takva jer imaš ATI karticu a po crtama pretpostavljam da je u pitanju property driver odnosno catalyst.
![]() |
#28 | |
Premium
|
Citiraj:
mint@mint ~ $ lspci | grep -i net 02:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection (rev 02) 03:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8040T PCI-E Fast Ethernet Controller (rev 12) mint@mint ~ $ e sad kako napraviti instalaciju ovog linuxa a da ne moram instalirati 100 dodataka koje recimo sadrzi BT4 vezano za mreze. Hvala! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Premium
|
Evo sad mi je update manager ponudio update koji sam napravio i ve je to prošlo O.K. Nakon toga mi se gore u baru pojavila ikona hardvera i kad sam na nju kliknuo ponudio mi je neko ispravljanje greške vezano za drivere za grafičku karticu. Kad sam to prihvatio on je nešto skinuo sa neta i instaliro te tražio restart. Nakon restarta kad je ponovo pristupio linuxu grafika je bila očajna,jedino slika na desktopu izgleda normalno ali su zato slova na ikonama i gore u baru nečeitljiva.Čak i neke ikone su shebane. Sad ču ponovo morati ispočetka instalirati linux ili se to da kako riješiti tj. deinstalirati to što se instaliralo i kako.Koju ikonu tražim ili funkciju ili možda mogu nešto upisati u termonalu pa da se izvrši potrebna deinstalacija. Nadalje kako namjestiti da prilokom boot kad mi se pojavi onaj prozor gdje biram koji OS se prvi diže, da mi se obavezno prvi dižu Win7 a tek onda linux a ne obrnuto. thx! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|