Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 12.01.2010., 21:00   #1
tech_soul7
Registered User

Datum registracije: Feb 2009
Patch panel! Sto i kako i cemu sluzi...?

Ovako zanima me dali bi mi netko mogao objasnit ulogu patch panela u mrezi.
Koliko sam ja shvatio citajuci i gledajuci clanke po internetu patch panel mi sluzi za terminaciju konekcija ili ti ga za organizaciju lokacija po portovima da se tako izrazim.
Npr.imam 5 prostorija u zgradi i u svakoj prostoriji recimo 20 racunala. E sada znaci u prostoriji 1 mogu recimo stavit 24 portni switch na koji cu spojit 20 racnunala, a zatim taj switch cu spojit recimo na prvi port 12 portnog patch panela.
Zatim cu drugi kraj patch panela (sa porta 1) u serverskoj sobi spojit na recimo neki drugi 24 portni switch koji ce mi ujedno bit spojen sa serverom.
Na taj nacin organiziro sam si recimo da mi na prvom portu bude lokacija 1 (koja mi je npr.prodaja), pa na isti nacin mogu napravit i za lokaciju 2 koju cu znaci spojit s nekim drugim switchom u prostoriji 2 a zatim tu 2. prostoriju spojit na port 2 patch panela pa onda opet taj drugi port patch panela u serverskoj sobi spojit na 2 port glavnog switcha.
Dali mi netko moze objasnit ako sam krivo skuzio kako stvar funkcionira i dali patch panel spajam upravko ovako kakao sam opisao ili mi patch panel sluzi kad ga inst.u neku prostoriju da racunala spajam u rj45 portove a onda drugi kraj patch panela spojim s glavnim switchom u serverskoj sobi...
Nadam se da sam uspio nekako objasnit na sto mislim.
Hvala
tech_soul7 je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2010., 21:39   #2
mann
Premium

mann's Avatar

Datum registracije: May 2004
Citiraj:
Autor tech_soul7 Pregled postova
Koliko sam ja shvatio citajuci i gledajuci clanke po internetu patch panel mi sluzi za terminaciju konekcija ili ti ga za organizaciju lokacija po portovima da se tako izrazim.
Npr.imam 5 prostorija u zgradi i u svakoj prostoriji recimo 20 racunala. E sada znaci u prostoriji 1 mogu recimo stavit 24 portni switch na koji cu spojit 20 racnunala, a zatim taj switch cu spojit recimo na prvi port 12 portnog patch panela.
Zatim cu drugi kraj patch panela (sa porta 1) u serverskoj sobi spojit na recimo neki drugi 24 portni switch koji ce mi ujedno bit spojen sa serverom.
Na taj nacin organiziro sam si recimo da mi na prvom portu bude lokacija 1 (koja mi je npr.prodaja), pa na isti nacin mogu napravit i za lokaciju 2 koju cu znaci spojit s nekim drugim switchom u prostoriji 2 a zatim tu 2. prostoriju spojit na port 2 patch panela pa onda opet taj drugi port patch panela u serverskoj sobi spojit na 2 port glavnog switcha.
Dali mi netko moze objasnit ako sam krivo skuzio kako stvar funkcionira i dali patch panel spajam upravko ovako kakao sam opisao ili mi patch panel sluzi kad ga inst.u neku prostoriju da racunala spajam u rj45 portove a onda drugi kraj patch panela spojim s glavnim switchom u serverskoj sobi...
Hvala

Mozes ti spojiti za sto god ti treba. Najcesce ces naci ovaj drugi slucaj, a to je uticnica u zidu na koju ces jednom spojiti racunalo zavrsava na patch panelu. Taj patch panel kada spojis racunalo u RJ uticnicu ces prespojiti na switch koji je najcesce odmah ispod ili barem vrlo blizu. Zato se vrlo cesto oni kratki kratki ethernet (cat5) kablovi zovu patch kabeli.
mann je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.01.2010., 21:51   #3
Kruno M
Premium
Moj komp

Kruno M's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Patch panel je ništa drugo nego završatek kabela od zidne utičnice(priključnog mjesta).

Na 24 portni patch panel možeš spojiti 24 priključna mjesta. I onda sa patch panela spajaš dalje na switch. x portni switch.
Staro 12.01.2010., 22:21   #4
Mad_Duke
Guest

Sami patch panel nije vezan uz mrežnu tehnologiju kao što možeš pročitati ovdje
http://en.wikipedia.org/wiki/Patch_panel

Najboli primjer primjene je baš tu na wikiju
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Theatpatchbay.JPG

koliko ti olakšava spajanje opreme za osvjetljenje stagea na nekom koncertu
Da ga nemaš ovdje, morao bi na opreme doslovno spajati žice sa žicama, a to je neuredna instalacija dosta označio ti žice ili ne. Isto tako, lakše je u sobi računalim imati pokreaj svakog kompa malu utičnicu sa malim kabelom koji ide u komp nego provlačiti sa X udaljenosti cijelim putem kabel koji će ići u isto računalo. Na ovaj način ti je cijela instalacija uvijek spojena, a onda ovisno o računalima samo ih spojiš na taj mali panelić.

Praktične primjene su neograničene.
  Reply With Quote
Staro 12.01.2010., 22:42   #5
the_ghost
lar~
Moj komp

the_ghost's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor tech_soul7 Pregled postova
Hvala
Ideja je da ti uticnice u sobama zavrsavaju na patch panelu u serverskoj sobi. Onda korisnike spajas sa patch panela u switch koji ti je u serverskoj, obicno u istom ormaru. Onda ti je i jednostavnije micati korisnike s jednog switcha na drugi, samo prepatchas u ormaru sto trebas. To ti olaksava odrzavanje, sva oprema ti je na dohvat ruke. I izbjegavas da ti netko prcka po samom switchu ako ti je u sobi s korisnicima. Preporucam googlati termin "structured cabling".

Evo, ovo je primjer: Na patch panelima zavrsavaju uticnice koje onda prepatchas u switcheve:

Ideja je ovo:

the_ghost je online   Reply With Quote
Staro 12.01.2010., 22:44   #6
tech_soul7
Registered User

Hvala vam puno na odg.mislim da sam skuzio . Znaci ja npr.mogu u sobu di planiram imat 24 racunala jednostavno na zid stavit 24 portni patch panel, na 23 porta spojim lijepo 23 racunala a na zadnji port spojim switch koji mi moze bit u serverskoj prostoriji s druge strane zida (kabel provucen kroz rupu). Ili sve to mogu i obrnuto napravit znaci uopce nije vazno. Npr. u serverskoj sobi u ormaru imam patch panel, iz provg porta provucem zicu u drugu sobu i spojim na 24 portni ili neki drgui switch, a zatim ta racunala u toj sobi spojim jednostavno na taj switch. Na taj nacin dobim urednost u serverskoj sobi i oznacim si npr.da mi je na portu 1 "lan ucionica" ili svejedno....
Staro 12.01.2010., 22:48   #7
the_ghost
lar~
Moj komp

the_ghost's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Ne, sve ti zavrsava u serverskoj! uticnice koje su na zidu zavrsavaju na patch panelu koji je u serverskoj u ormaru. Onda port na patch panelu u serverskoj spojis na switch koji ti je isto u serverskoj.
the_ghost je online   Reply With Quote
Staro 12.01.2010., 22:52   #8
^SuperUnknown^
Prečupavi mod

^SuperUnknown^'s Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Mislim da je ovo prvi patch panel ikad

Member of PCE 100+kg demolition squad

Primary macine:
Apple Mac Pro 5,1
2x Six-Core Intel Xeons X5690@3.46 GHz
64 GB ECC DDR3 800 MHz
Geforce GTX 980 4 GB
Blackmagic Intensity Pro PCI-E HDMI capture/output card
Terratec Cinergy HTC USB XS HD + EyeTV
Kingston 120GB SSD
30 TB HDDs
Sharkoon QuickPort@USB
Optiarc DVD RW AD-7170A
Samsung DVDRAM GE20LU10@USB@Desk
Mac OS X 10.12.3
Apple Alu Keyboard shared via Teleport
Logitech G400 shared via Teleport

Secondary machine:
Apple Mac Pro 2,1
2x Quad-Core Intel Xeons X5365@3 GHz
22 GB DDR2 FB-DIMM 667 MHz
Geforce GTX 970 4 GB
Terratec Cinergy HTC USB XS HD + EyeTV
OWC Mercury Electra 6G SSD 120GB
Seagate 500GB 7200.10
Hitachi 1000GB 7K1000.B
Seagate 1000GB 7200.11
Hitachi 7K3000 3000GB
Sharkoon QuickPort@USB
Optiarc DVD RW AD-7170A
Samsung DVDRAM GE20LU10@USB@Desk
Mac OS X 10.10.3
Apple Alu Keyboard shared via Teleport
Logitech MX518 shared via Teleport

Work rig:
Apple Mac Pro 1,1@2,1
2x Dual-Core Intel Xeons 5150@2.66 GHz
2x Quad-Core Intel Xeons X5365@3 GHz
13 GB DDR2 FB-DIMM 667 MHz
Geforce GTX 660 2GB
Corsair Force Series F120 SSD 120GB
Seagate 500GB 7200.12
2xWD Black 1000GB
Hitachi 7K3000 3000GB
2xSeagate 500GB 7200.10@IcyBox
Seagate FreeAgent Xtreme 1500GB@FW 400
WD Elements 2000GB@USB (Time Machine)
2xSharkoon QuickPort@eSATA
2xPioneer DVR-111D (Superdrive)
Mac OS X 10.10.3
2xDell UltraSharp 2405FPW 24" Widescreen TFT@1920x1200
Sony KDL-26U2000 26"@HDMI
Apple Alu Keyboard
Logitech MX518

LAP:
Apple Macbook Pro 3,1
Intel Core 2 Duo 2.53 GHz
4 GB DDR2
Kingson 180 GB SSD
Seagate 320 GB HDD

* Looking in:
2xHP ZR24w 24" Widescreen TFTs@1920x1200
Samsung 243T 24" Widescreen TFT@1920x1200
* Listening to:
iRiver H320 + Sennheiser PX 40
Technics SA-EX320
iPhone 6S 64GB black
iPad 16GB WiFi 4.3.2
* Connected via:
90/90 Mbps Iskon Trio
* "Powered" by:
UPS APC Smart-UPS1500VA
* Playing:
Tama Arstar II
Yamaha DTXPRESS IV Special

Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11
^SuperUnknown^ je offline   Reply With Quote
Staro 12.01.2010., 22:52   #9
tech_soul7
Registered User

SKUZIO SAM! Hvala vam puno na pomoci
Staro 13.01.2010., 01:28   #10
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Dakle,cilj je da iz mrežne kartice u kompu upikneš kratki kabel koji ide do utora na kanalici koja je provučena za sve kompove, i sve što misliš da bi bilo potrebno. Gledajući unutar kanalice, drugi kabel se spaja na taj utor (dakle, samo produžetak), a drugi kraj kabla se terminira s jedne strane utora na patch panelu (stražnje). Na prednju stranu tog utora na patch panelu uštekavaš još jedan kratki (patch) kabel koji pak ide u switch. Pa sve to puta onoliko koliko imaš kompova i ostalih mrežnih uređaja koji ulaze u tu priču. Isto tako možeš iz neke druge prostorije provući žicu kroz zid ili što već koja ide na patch panel odozada, a sprijeda opet se spaja na switch. Spika je samo da ono što je unutar kanalice i spaja (puncha) se odozada, to je ono što je statična infrastruktura. Nemaš više kablove razasute svuda
Evo jedna slikica koja ti možda pojašnjava stvar. Samo jedna napomena : ono što na slici izgleda kao da obje žice idu na isti utor patch panela, naravno, ono što ide od kompova se spaja odozada, a sprijeda se pika patch kabel i na switch ili što već prema potrebi.

http://i46.tinypic.com/2sanuyp.jpg
Oglas

Oglas
Staro 23.11.2011., 11:34   #11
strijelac74
Registered User

Datum registracije: Nov 2011
A koji ide raspored zica od uticnice do panela ili od panela do switcha??? 568A ili neki drugi hvala
strijelac74 je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2011., 11:52   #12
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Imaš u Sticky - ju, 568A ili 568B, poželjno koristiti isti pod-standard u cijeloj mreži, ja preferiram B
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno