|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Linux i shell skripta
pozdrav ispricavam se ako je krivi podforum Radi nekih testiranja doma teram dns server cija se ip adresa osvjezava preko dyndns servisa. Da ne moram rucno svaki put upisivati adresu dns servera u resolv.conf datoteku napisao sam skriptu koja osvjezava nameserver zapis. zapis se osvjezava svakih 5 min i za to koristim while petlju i sleep. Skriptu sam kopirao u /etc/init.d. Kad skriptu postavim da se pokrece tijekom boota sa Code:
$update-rc.d ime-skripte.sh default Ako postavim skriptu sa Code:
$update-rc.d ime-skripte.sh start 20 2 3 4 5 . Zasto skripta blokira gasenje racunala ako update-rc.d upise stop 0 1 6. Taj dio bas ne razumijem pa molim pojasnjenje. Kada se nesto treba periodicki izvrsavati da li je dobro pisati skriptu na ovaj nacin ili je bolje koristiti cron? OS je ubuntu 10.04 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Za periodičko izvršavenje je Cron. Pa sa mo napravi Cron job za skriptu i nemaš beda. I nije baš pametno trpati skripte pod /etc/init. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Morao sam skriptu staviti u /etc/init.d da update-rc.d napravi simbolicke linkove, ne znam kako drugacije napraviti da se skripta pokrece za vrijeme bootanja. Ne znam jel mogu u skripti napisat da sama sebe stavi u cron job i da se izvrsava svakih n minuta, tako da rijesim onog ko instalira skriptu tipkanja po terminalu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Ako želiš skriptu pokrenti samo kod boota staviš je u ~/.xinitrc ili pod autostart apps ako imaš gnome,kde ili neki drugi de s time da paziš da je skripta chmodana Nemožeš skriptu natjerati da sama sebe stavi u cron, to moraš ti napraviti ali to nije ni problem niti je tipkanje po terminalu. 2 reda, niti minuta posla, može to svatko. Ionako većinu skripta moraš nakon što skineš chmodati i dodati su cron ili ~/.xinitrc. Možeš i elegantnije, umjesto skripte napiši daemon pa će ga nakon insalacije krajnji korisnik morati satviti samo u /etc/rc.d po daemon sekciju ako ga želi pokretati iz globalne konfiguracije pod /etc/skripta ili ga stavi pod ~/.xinitrc ako je želi imati kao korisnik s time da se konfiguracija tad mora nalazitin u ~/.skripta/config |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|