Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.08.2011., 12:15   #1
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
2 Wi-fi rutera u mreži.

Trenutno se mreža sastoji od 4 računara žićno + 2 računara bežićno. Koristi se jedan switch, te wireless ruter WR-340g. Na jedan računar bih dodao još jedan bežićni ruter i kad ga dodam on radi ali imam poruku konflikt IP adres. Kako sam shvatio najbolje bi bilo dodati jednu LAN karticu pa preko nje spojiti novi ruter, ili ima drugo rješenje. Trenutno je sve u opsegu 192.168.1.1.-254. Ako nije jasno budem nacrtao. Drugi ruter je Netgear VGT624 v.3 kojem sam promjenio fw na zadnji i promjenio adresu u 192.168.1.3. Isti navodno ima firewal, pa sam ga mislio malo proučiti, te da ga kasnije eventualno zamjenim sa TP-Linkom.

Zadnje izmijenjeno od: begi. 01.08.2011. u 12:27.
begi je offline   Reply With Quote
Staro 01.08.2011., 13:06   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
I nisi rekao najvažnije, šta hoćeš postići sa tim dodatnim bežićnim ruterom ? Koji (jel ovaj Netgear VGT624 v.3) ?
Koja mu je ip adresa, kako je konfiguriran, jel mu ugašen DHCP Server obzirom da ti taj posao već odrađuje glavni router ?
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.08.2011., 13:25   #3
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

DHCP=Off, IP=192.168.1.3 (već se koristi 1.1 i 1.2 za internet i prvi ruter).
Sve funkcionira, čisto u svrhu edukacije. Npr pokušati slati internet preko oba rutera, tj ako se može uključiti onaj mod gdje korisnik automatski prelazi na jači signal (laptop). Još mi fali puno što ne mogu da pratim okolne mreže. Da li postoji neki softwer kao što dođe uz USB Wi-fi adaptere, pa da ruter služi kao Wi-fi kartica. Ja to ovako laički ali se nadam da me shvatate.
Staro 01.08.2011., 13:43   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

A vidiš da ti se buni za IP=192.168.1.3, vjerojatno je koristi neki od kompova sa idiot (automatic) postavkama, postavi neku drugu a slobodnu npr. IP=192.168.1.30.
Nezaboravi definirat Gateway=ip glavnog routera, DNS - ove.
Spojiš ga tako da ovaj Lan kabel šta je išao u komp uštekaš u wan, a novim kabelom spojiš router Lan1 i komp.
Kako se radi o internoj mreži onda možeš pogasit firewall i sl.
Staro 02.08.2011., 00:39   #5
Zvone2772
interferometar
Moj komp

Zvone2772's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Spojiš ga tako da ovaj Lan kabel šta je išao u komp uštekaš u wan, a novim kabelom spojiš router Lan1 i komp.
Kako se radi o internoj mreži onda možeš pogasit firewall i sl.
Kod mene je tako radilo, ali tada kompovi s jednog routera nisu vidjeli druge i obratno.

S obzirom da mi je to bilo neprihvatljivo...
Na netu sam našao rješenje i postavio upravo spomenutog TP LINKa u access point mode, a na WAN port zaboravio.

Relativno jednostavno, samo sam pratio uputstva na linku
Zvone2772 je offline   Reply With Quote
Staro 02.08.2011., 02:25   #6
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

I kod mene TP Link mislim radi bez WAN porta. Našao sam jednostavan tutorijal, pa ću pokušati Netgear-u omogućiti klijent, repetitor, i bridž mod. Ako uspijem onda ću imati dosta kombinacija za spajanje. Trenutno sam ga spojio preko druge LAN kartice 192.168.2.2 . Javiću se kad zapnem hvala na odgovorima.
Staro 02.08.2011., 09:36   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ima puno jednostavnije rješenje za slućaj kad se klijenti "ne vide" u gornjem slućaju, samo spojiš "ulaz" umjesto WAN na Lan1 (to se opisuje i na linku iz #5 posta). Mada je ovdje prije slučaj da nisi dobro podesio postavke, stavi:
- Disable SPI Firewall=On (isključuje Firewall, ne treba na 2. routeru u mreži)
- Respond to Ping on Internet Port=On
- RIP Direction=Both
- RIP Version=RIP_1
- Turn upnp On=Check
- Manualno uneseni DNS - ovi, Primary=ip glavnog routera, Secondary=DNS tvog ISP - a
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno