|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Zamrzavanje računala
Pozdrav, ispričavam se na pretencioznom naslovu, ali svaka pomoć je dobrodošla. Nisam baš njub, ali ovo ne znam riješiti. Konfiguraciju vidite. Dakle, komp se smrzava. Jednostavno nakon par sati (rijetko), minuta (češće) ili sekundi (najčešće) u WINDOWSIMA 7 sve se zamrzne. Nikakav blue screen (tek mi je danas jedan na sekundu se pojavio). Windowsi - novi, 3 puta formatirani, svaki put isto. Hladjenje besprijekorno. Virusu - citaj pod "novi windowsi" - original, usput Rame vadio naizmjenice i ne radi bez obzira. PCI zvučnu izvadio i deinstalirao drivere, ništa. HARD disk skenirao HDD TUNEom, niti jedan error pronašao. Napajanje je dobro. E SAD, ono što je zanimljivo je da u Safe modeu nikad nije bilo problema. Do danas. Znači, safe mode radi (iako danas više ni on). BIOS radi. Komp se blokira uvijek u windowsima, nikad prije. Da je hardverski problem, bi li mi dopustio da 2 put instaliram windowse bez problema, i tek nakon jednog dana korištenja mi počnu blokiranja? Ja uopće ne znam jel ovo softver ili hardver problem. BIOS je najnoviji. Imate li kakve savjete a da nisu zamijeni matičnu pa vidi? hvala! EDIT: moram li napomenuti da mi je komp radio godinu dana bez prestanka s istom konfirugacijom? Jedino sam pred pol godine zamijenio procesor i flešao BIOS, te stavio PCI Audigy SE karticu.
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
Imamo. ![]() Probaj neku live distru, BT4 ili slično i malo se igraj. Ako ti se ne bude brejkao komp na tome, problem je softverski. Ako se ruši/koči, hardverski. To ti je za početak, samo da se vidi šta je, a ništa ne moraš raskopavati.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Mislim da sam upravo shvatio da je problem hardverski. Naime, formatirao sam disk i sad se komp smrznuo dok je windowse instaliravao. Probat ću s drugim diskom. Ako to ne radi, jedino matična ostaje?? Ima li smisla flešati bios?
![]() |
#5 |
...samo te gledam...
Datum registracije: Mar 2007
|
Provrti memtest svakako. Svakako probaj pokrenuti memtest kod prvog paljenja računala ujutro, da vidiš da li možda se pojavljuje tzv. cold-boot problem. Meni je bila slična situacija kad mi je pukla jedna od kopči na držaću CPU coolera, nema veze sa memorijom, spominjem samo da obratiš pažnju i na to, očitanje temperature na CPU je bilo sve OK ali izgleda da se jedan dio CPU pregrijavao i to na kratke pikove. Zadnje izmijenjeno od: Sinac. 13.06.2011. u 13:52. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Hvala svima na savjetima. Memtest sam valjda podsvjesno zaboravio jer sam testirao rame vadenjem iz utora, i nije radilo ni u jednoj kombinaciji ![]() Stavio sam pred 15 minuta vrtit test, pa cu ga pustit nekoliko sati. Onda ide WD lifeguard ili kako se vec zove program za skeniranje. pa se cujemo/pisemo ![]()
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() hvala EDIT: čisto za promišljanje, uopće mi nije jasno zašto već pol sata memtest radi bez problema, a da mi ide loadati nanovo instalirane windowse, smrzli bi se u 4 sekunde. Da matična nešto šteka, šta ne bi trebala i prije windowsa štekat? ajd, odo dalje skenirati...
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Apr 2010
|
Memtest radi sa svakim keksom zasebno. Probaj i kombinacije utora, može biti da je utor skeksan. Matična nije jedan od onih uređaja koji "radi ili ne radi". Inače se ti ne bi sad gombao s kompom. ![]()
![]() |
#10 |
Premium
|
Evo update. MEM test prošao nekoliko sati bez errora - barem 6 passova sveukupno. WD-ov program za skeniranje prosao na quick test bez problema. Sad se skenira i dubinski, ali nije bitno jer sam ubacio novi 500gb WD black disk i na njega stavljao windowse, te se ponovno zablokirao prilikom instalacije (gotovo uvijek na slicnom mjestu, pri kraju instalacije). Dakle, RAMi nisu, disk nije. Windowsi nisu. Temperature su u redu. Kabeli promijenjeni. Napajanje u redu. ??? Može još nešto?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
|
Hm, moguće. Ali nekako mi se čini da je najmanje moguće. Original Win 7 Pro. Relativno neoštećen. Imam i original Vistu, pa ću i to sutra probati. Ali to mi se čini kao da mijenjam pokvarene brisače na automobilu koji se gasi iz čista mira na autocesti ![]() Sad sam se sjetio pa ću poprčati po onim kabelima koji idu iz casea u matičnu. Paljenje, gašenje, restart i slično. To se sjećam da mi je brat pred par mjeseci nešto prčkao, pa je možda krivo spojio. Iako ne bi objasnilo povremeno brejkanje.
![]() |
#13 |
Premium
|
Evo mali update. Povadio sam sve moguće stvari iz kompa (grafička (imam integriranu na matičnoj), dvd rom, zvučna). Problem je ostao isti. Nakon što sam malo prčkao, uspio sam instalirati windowse, ali čim uđem u njih se brejka. Ipak, uspio sam u dva navrata pokrenuti prime95 i oba puta je uslijedio BSOD i restart. Kako da saznam jel problem procesor ili matična? Osim da posudim nečiji procesor (a trenutno nemam čiji) - se netko iz Rijeke nudi ![]() tnx
![]() |
#16 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ostaje jedino ploča i proc. Posudi neki proc tek toliko da skužiš jel' on ili ploča. Eventualno možeš svoj proc odnijeti nekome da budeš 100% siguran da (ni)je on problem.
![]() |
#17 | |
Premium
|
Citiraj:
Evo, u biosu sam smanjio multi sa 13 na 12 i digao vcore s 1.3 na 1.325 i vrti prime95 već 20 minuta. Znači da je procesor? Da probam vratit multi, a ostavit malo više struje? damn, strah me, najradije bih ga pustio downclockanog dok radi....
![]() |
![]() |
#19 | |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
Citiraj:
![]() U prvom postu si napisao da je hlađenje besprijekorno, mene zanima dal ima prašine u kućištu, kak izgledaju kondenzatori na ploči i u napajanju, možda ni napajanje više nije ko u cvijetu mladosti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Premium
|
Citiraj:
Procesor je 810, a ne 820 ![]() Komp je potpuno očišćen od prašine. Cooler je nakon 25 minuta Primea mlak do blago topao najviše. U biosu su mi naponi dosta dobri i točno. 12v je 12v. Procesor mi je 1.3v i ne odstupa. Pokušati ću dignuti multi natrag na 13, a ostaviti ovih 0.025v viška. Pa pokrenuti prime. To navečer, jer već imam traume. Za sad nek radi na 2.4ghz ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|