|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Linksys WRT54GC router se čudno ponaša
Iako nisam načisto je li problem hardverski ili softverski, odlučio sam pitati ovdje. Naime, imam B.Net-ov modem + Linksys WRT54GC router također nabavljen kod B.Net-a (prije cca 2 god.) i sve je radilo ok do jučer. Od onda se ponaša čudno. Prvo, Power led-ica trepće žuto-zeleno, a ne zeleno kao što je inače bio slučaj, a uostalom je inače svjetlila a ne treptala i to samo zelenom bojom. Moram priznati da do sada nisam obraćao pažnju na to, ali trafo od routera se poprilično grije (možda je to normalno, a opet možda i nije). Jučer sam tako odjednom ostao bez veze s internetom, i prva sumnja je, naravno pala na modem ![]() Evo i jedan screen koji je izbacio IE7 nakon Win diagnostike. ![]() Dakle, trenutno je stanje takvo da preko routera mogu na net ali mu direktno ne mogu pristupiti. A power ledica i dalje znakovito trepće žuto-zeleno. Ima li netko ideju u čemu bi bio problem i kako to pokušati riješiti? I, da, garancija je istekla (12 mj.) tako da to više nije B.Net-ov problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
1337
Datum registracije: Jul 2008
|
Problem je u routeru. Ako se ne varam, to je onaj mali Linksysov router (s nogicom na okretanje pa može i vodoravno i okomito). A koliko sam skužio po iskustvima s njima i po B-Netovu serviseru, oni imaju običaj izdržati koliko i garancija na njih. Smatraj se sretnim što router radi bilo kako i što ti je izdržao toliko dugo. I kupi si novog (iako kod drugih routera, iz iskustva govorim o Linksysovim velikim routerima, bude prilično problema sa spajanjem u routing mod preko PPTP protokola, neki znaju radit samo u bridge modu, a nemogu se spojit...). Uglavnom, bnetovi modemi i protokol mi je znao zadati prilično muke u životu... Osim ako netko nema bolje rješenje, nabavi novi router (pazi da je internet ulaz rj45*). Edit: *8P8C zapravo, nisam siguran radi li se zapravo o rj45 (ili o rj61 ili nešto slično, nisam promatrao pobliže), no ok, skužili smo se ("Ethernet/LAN kabel/jack") Zadnje izmijenjeno od: tripl3. 10.05.2011. u 18:49. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Koji firmware imaš gore? Jesi li uključivao možda telnet da se probaš tako spojiti? Konačno, jesi li probao hard reset odnosno 30/30/30 reset? Citiraj:
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
1337
|
Citiraj:
Možda je router pomaknut na drugu gateway adresu. Vidi koju ti adresu u mreži ima PC pa pokušaj (ukoliko ona nije 192.168.1.x nego, recimo, 192.168.y.z) s tom adresom, tj. 192.168.y.1 (iako bi tvrdi reset trebao vratiti to na originalnu adresu). Ili to ili pokušaj s 192.168.1.1:80 i to s kabelom. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ajde točno prepiši sa naljepnice točnu oznaku i podverziju pa napiši tu. Router ti se nalazi u Recovery modu, osim ako nije točnom procedurom aktiviran, u njega ulazi sam kada mu je glavni fw koruptiran. Dok daš info o verziji, pogledaj: http://www.fixya.com/support/t101990...anagement_mode Evo dodatak: WRT54GC ima samo tri revizije u EU, trebaš odabrat prema ver. koju imaš: http://www.linksysbycisco.com/UK/en/support/WRT54GC Za recovery pogledaj: http://www.fixya.com/support/t101990...anagement_mode http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php...om_a_Bad_Flash Po slici vidim da koristiš W7, za repair obavezno koristi stari dobri XP sa fiksnim mrežnim postavkama. Ako nisi sasvim siguro, rađe daj nekom iskusnijem da odradi recovery proceduru. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 10.05.2011. u 20:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
1337
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Na ovom routeru nisam radio upgrade firmware-a. Dakle, vozi s ovim još od kada je bio kod B.Net-a. Imao sam u planu napraviti upgrade firmware.a ali me zaustavilo na koraku kada je potrebno pristupiti routeru preko web browsera, a to ne mogu. Btw. trenutno sam na router spojio dva kompa i TV ali na internet mogu samo preko jednog kompa (modem je, naravno, spojen na router). Wireless, koliko vidim, nije u funkciji. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
EMP moderator
|
Hm, B.netov modem je vjerojatno na 192.168.100.1 tako da bi taj router onda morao biti na 192.168.100.2, 192.168.100.254 ili nešto slično. Ako još nisi napravio hard reset, pokušaj preko tih adresa...
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
@domy_os Dao si točan info ali mu je za sada nebitno dok ne osposobi router. Obzirom da je cab. modem u svojevrsnom Bridge modu router ni ne mora biti u 192.168.100.x nizu . . . da sad ne duljimo. @tripl3 Pa normalno kad je sada spojen direktno preko modema, router mu je van funkcije. @mopy Ok, ti imaš WRT54GC Ver 2.0, ovo je zadnji fw za tu verziju (11/12/2009 - Ver.1.00.16). Dl. i User Guide ako ga nemaš. Prvo odradi 30-30-30 reset proceduru, imaš u gornjim linkovima. Svakako "nađi" komp / lap sa XP - om, na mrežnoj postavi IP=192.168.1.10, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.1.1. Sa IE / FF probaj otvorit web konfig na 192.168.1.1, ako to neda rezultata onda napravi: - na hdd - u napravi folder C:\wrt54gc - u njega raspakiraj fw (img file) - u isti folder stavi Windows GUI TFTP Utility - startaj utility i upiši a) Server=192.168.1.1 b) Password=ostavi prazno c) File=odaberi prije pripremljeni img file d) postavi retray na cca 10 - ištekaj napajanje routera, spoji samo komp na router (Lan1) - uštekaj napajanje routera i odmah potom pritisni Upgrade na utility - u, vjerojatno ćeš trebat više pokušaja dok pogodiš pravi tajming - kada vidiš da je proces uspješno započeo čekaj da dobiješ Success - potom obavezno čekaj 2 - 5 min da se flash postupak odradi - slijedi hard reset ili 30-30-30 reset - probaj otvorit web konfig na 192.168.1.1 Cijela procedura je opisana ovdje. Zadnja opcija je sličan postupak samo preko internog JTAG porta. Ranije sam napisao, ako nisi skroz "na čisto" s ovim onda radije daj nekom iskusnijem da odradi. Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 11.05.2011. u 11:06. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||
Premium
|
Citiraj:
Obavljeno. Ne znam jesu li ledice na routeru trebale nakon toga drugačije svjetliti, no, u svakom slučaju tu nije bilo razlike nakon ove procedure. Citiraj:
Citiraj:
![]() ![]() Ne znam jesam li tu nešto krivo upisao ali niti nakon gotovo sat vremena probavanja nisam uspio flashati firmware, a kliknem u roku pola sekunde nakon spajanja. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Dobro si napravio, ili se "ne javlja" ili nije na 192.168.1.1 adresi. Možeš kroz cmd probat pristupit Telnet - om ali vjerojatno bude isti rezultat. Nađi dobar ip scaner i probaj tražit na kojoj adresi će se javit, trebat će vremena dok / ako ga nađe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Hm, sve si mislim da budem ga probao u servis odnjeti da se ustanovi je li neki lako rješiv (jeftin) problem, a ako nije budem se bacio u nabavku novoga. Razmišljao sam o Linksys-u WRT610N. Anyway, hvala na pomoći, momci! ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|