Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.05.2011., 14:57   #1
mopy
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2006
Linksys WRT54GC router se čudno ponaša

Iako nisam načisto je li problem hardverski ili softverski, odlučio sam pitati ovdje.
Naime, imam B.Net-ov modem + Linksys WRT54GC router također nabavljen kod B.Net-a (prije cca 2 god.) i sve je radilo ok do jučer.
Od onda se ponaša čudno. Prvo, Power led-ica trepće žuto-zeleno, a ne zeleno kao što je inače bio slučaj, a uostalom je inače svjetlila a ne treptala i to samo zelenom bojom. Moram priznati da do sada nisam obraćao pažnju na to, ali trafo od routera se poprilično grije (možda je to normalno, a opet možda i nije). Jučer sam tako odjednom ostao bez veze s internetom, i prva sumnja je, naravno pala na modem . No, nakon direktnog spajanja kompa na modem, sve je išlo glatko. Slijedio je reset routera, no, nije pomoglo. Počeo je nervozno treptati gotovo svim ledicama iako je bio spojen samo na struju. A i čulo se nekakvo zujanje unutra. Nakon što sam ga pustio da bude neko vrijeme bez struje, pri ponovnom spajanju na struju - mrak - niti jedna ledica nije svjetlila. Već sam gotovo otpisao router, da bi nakon nekoliko minuta opet uslijedio light show. Tada sam krenuo s idejom upgrade-a firmware-a, no za to bih se trebao spojiti na router preko browsera - 192.168.1.1. I tu sam sada zapeo. ne mogu se spojiti na njega ni za živu glavu, a vezu s internetom preko routera imam. Tako da sam sada skroz zbunjen.
Evo i jedan screen koji je izbacio IE7 nakon Win diagnostike.

Dakle, trenutno je stanje takvo da preko routera mogu na net ali mu direktno ne mogu pristupiti.
A power ledica i dalje znakovito trepće žuto-zeleno.
Ima li netko ideju u čemu bi bio problem i kako to pokušati riješiti?
I, da, garancija je istekla (12 mj.) tako da to više nije B.Net-ov problem.
mopy je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2011., 18:44   #2
tripl3
1337
Moj komp

tripl3's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Problem je u routeru.
Ako se ne varam, to je onaj mali Linksysov router (s nogicom na okretanje pa može i vodoravno i okomito).
A koliko sam skužio po iskustvima s njima i po B-Netovu serviseru, oni imaju običaj izdržati koliko i garancija na njih.
Smatraj se sretnim što router radi bilo kako i što ti je izdržao toliko dugo. I kupi si novog (iako kod drugih routera, iz iskustva govorim o Linksysovim velikim routerima, bude prilično problema sa spajanjem u routing mod preko PPTP protokola, neki znaju radit samo u bridge modu, a nemogu se spojit...).
Uglavnom, bnetovi modemi i protokol mi je znao zadati prilično muke u životu...

Osim ako netko nema bolje rješenje, nabavi novi router (pazi da je internet ulaz rj45*).

Edit: *8P8C zapravo, nisam siguran radi li se zapravo o rj45 (ili o rj61 ili nešto slično, nisam promatrao pobliže), no ok, skužili smo se ("Ethernet/LAN kabel/jack")

Zadnje izmijenjeno od: tripl3. 10.05.2011. u 18:49.
tripl3 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.05.2011., 18:59   #3
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Koji firmware imaš gore? Jesi li uključivao možda telnet da se probaš tako spojiti? Konačno, jesi li probao hard reset odnosno 30/30/30 reset?

Citiraj:
  • With the unit powered on, press and hold the reset button on back of unit for 30 seconds
  • Without releasing the reset button, unplug the unit and hold reset for another 30 seconds
  • Plug the unit back in STILL holding the reset button a final 30 seconds

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2011., 19:10   #4
tripl3
1337
Moj komp

tripl3's Avatar

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Koji firmware imaš gore? Jesi li uključivao možda telnet da se probaš tako spojiti? Konačno, jesi li probao hard reset odnosno 30/30/30 reset?
Vidiš da kaže da se nemože spojit na 192.168.1.1, tako ni upgrejdat firmware.

Možda je router pomaknut na drugu gateway adresu. Vidi koju ti adresu u mreži ima PC pa pokušaj (ukoliko ona nije 192.168.1.x nego, recimo, 192.168.y.z) s tom adresom, tj. 192.168.y.1 (iako bi tvrdi reset trebao vratiti to na originalnu adresu).

Ili to ili pokušaj s 192.168.1.1:80 i to s kabelom.
Staro 10.05.2011., 19:33   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ajde točno prepiši sa naljepnice točnu oznaku i podverziju pa napiši tu.
Router ti se nalazi u Recovery modu, osim ako nije točnom procedurom aktiviran, u njega ulazi sam kada mu je glavni fw koruptiran.
Dok daš info o verziji, pogledaj:
http://www.fixya.com/support/t101990...anagement_mode

Evo dodatak:
WRT54GC ima samo tri revizije u EU, trebaš odabrat prema ver. koju imaš:
http://www.linksysbycisco.com/UK/en/support/WRT54GC
Za recovery pogledaj:
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php...om_a_Bad_Flash
Po slici vidim da koristiš W7, za repair obavezno koristi stari dobri XP sa fiksnim mrežnim postavkama.
Ako nisi sasvim siguro, rađe daj nekom iskusnijem da odradi recovery proceduru.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 10.05.2011. u 20:01.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2011., 20:19   #6
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
Autor tripl3 Pregled postova

Možda je router pomaknut na drugu gateway adresu. Vidi koju ti adresu u mreži ima PC pa pokušaj (ukoliko ona nije 192.168.1.x nego, recimo, 192.168.y.z) s tom adresom, tj. 192.168.y.1 (iako bi tvrdi reset trebao vratiti to na originalnu adresu).

Čitaj s razumijevanjem. To što ne može u GUI ne znači da ne radi telnet.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 10.05.2011., 21:54   #7
tripl3
1337
Moj komp

tripl3's Avatar

Citiraj:
Čitaj s razumijevanjem. To što ne može u GUI ne znači da ne radi telnet.
Čitam s razumjevanjem. Ako ne može u GUI znači da ne može pristupiti routeru na jedini način kojeg zna.
Da zna što je TelNet riješio bi problem sam i to odavno.
Staro 10.05.2011., 22:21   #8
mopy
Premium
Moj komp

Citiraj:
Problem je u routeru.
Ako se ne varam, to je onaj mali Linksysov router (s nogicom na okretanje pa može i vodoravno i okomito).
A koliko sam skužio po iskustvima s njima i po B-Netovu serviseru, oni imaju običaj izdržati koliko i garancija na njih.
Smatraj se sretnim što router radi bilo kako i što ti je izdržao toliko dugo. I kupi si novog (iako kod drugih routera, iz iskustva govorim o Linksysovim velikim routerima, bude prilično problema sa spajanjem u routing mod preko PPTP protokola, neki znaju radit samo u bridge modu, a nemogu se spojit...).
Uglavnom, bnetovi modemi i protokol mi je znao zadati prilično muke u životu...

Osim ako netko nema bolje rješenje, nabavi novi router (pazi da je internet ulaz rj45*).

Edit: *8P8C zapravo, nisam siguran radi li se zapravo o rj45 (ili o rj61 ili nešto slično, nisam promatrao pobliže), no ok, skužili smo se ("Ethernet/LAN kabel/jack")
Da, to je taj mali srebrni. Ovaj je do jučer radio ukupno skoro 2 godine, praktički bez ikakvih problema.

Citiraj:
Ne znam koji je firmware, a sada ne mogu niti provjeriti kada mi komp ne prepoznaje router. Telnet nisam uključivao. Za ovakav hard reset, iskreno prvi puta čujem - dakle nisam probao.

Citiraj:

Evo properties od LAN-a na koji je router spojen:

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ajde točno prepiši sa naljepnice točnu oznaku i podverziju pa napiši tu.
Router ti se nalazi u Recovery modu, osim ako nije točnom procedurom aktiviran, u njega ulazi sam kada mu je glavni fw koruptiran.
Dok daš info o verziji, pogledaj:

Evo dodatak:
WRT54GC ima samo tri revizije u EU, trebaš odabrat prema ver. koju imaš:
http://www.linksysbycisco.com/UK/en/support/WRT54GC
Za recovery pogledaj:
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php...om_a_Bad_Flash
Po slici vidim da koristiš W7, za repair obavezno koristi stari dobri XP sa fiksnim mrežnim postavkama.
Ako nisi sasvim siguro, rađe daj nekom iskusnijem da odradi recovery proceduru.
Evo slike routera:

Na ovom routeru nisam radio upgrade firmware-a. Dakle, vozi s ovim još od kada je bio kod B.Net-a.

Imao sam u planu napraviti upgrade firmware.a ali me zaustavilo na koraku kada je potrebno pristupiti routeru preko web browsera, a to ne mogu.

Btw. trenutno sam na router spojio dva kompa i TV ali na internet mogu samo preko jednog kompa (modem je, naravno, spojen na router).
Wireless, koliko vidim, nije u funkciji.
Staro 10.05.2011., 23:36   #9
tripl3
1337
Moj komp

tripl3's Avatar

Citiraj:
Autor mopy Pregled postova
Pa ti nisi spojen preko routera, nego direkt na B-Netov server...
Staro 10.05.2011., 23:59   #10
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Hm, B.netov modem je vjerojatno na 192.168.100.1 tako da bi taj router onda morao biti na 192.168.100.2, 192.168.100.254 ili nešto slično. Ako još nisi napravio hard reset, pokušaj preko tih adresa...

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.05.2011., 10:53   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

@domy_os
Dao si točan info ali mu je za sada nebitno dok ne osposobi router. Obzirom da je cab. modem u svojevrsnom Bridge modu router ni ne mora biti u 192.168.100.x nizu . . . da sad ne duljimo.

@tripl3
Pa normalno kad je sada spojen direktno preko modema, router mu je van funkcije.

@mopy
Ok, ti imaš WRT54GC Ver 2.0, ovo je zadnji fw za tu verziju (11/12/2009 - Ver.1.00.16).
Dl. i User Guide ako ga nemaš.
Prvo odradi 30-30-30 reset proceduru, imaš u gornjim linkovima.
Svakako "nađi" komp / lap sa XP - om, na mrežnoj postavi IP=192.168.1.10, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.1.1.
Sa IE / FF probaj otvorit web konfig na 192.168.1.1, ako to neda rezultata onda napravi:
- na hdd - u napravi folder C:\wrt54gc
- u njega raspakiraj fw (img file)
- u isti folder stavi Windows GUI TFTP Utility
- startaj utility i upiši
a) Server=192.168.1.1
b) Password=ostavi prazno
c) File=odaberi prije pripremljeni img file
d) postavi retray na cca 10
- ištekaj napajanje routera, spoji samo komp na router (Lan1)
- uštekaj napajanje routera i odmah potom pritisni Upgrade na utility - u, vjerojatno ćeš trebat više pokušaja dok pogodiš pravi tajming
- kada vidiš da je proces uspješno započeo čekaj da dobiješ Success
- potom obavezno čekaj 2 - 5 min da se flash postupak odradi
- slijedi hard reset ili 30-30-30 reset
- probaj otvorit web konfig na 192.168.1.1
Cijela procedura je opisana ovdje.
Zadnja opcija je sličan postupak samo preko internog JTAG porta.
Ranije sam napisao, ako nisi skroz "na čisto" s ovim onda radije daj nekom iskusnijem da odradi.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 11.05.2011. u 11:06.
Staro 12.05.2011., 16:53   #12
mopy
Premium
Moj komp

Citiraj:
@tripl3
Pa normalno kad je sada spojen direktno preko modema, router mu je van funkcije.
Ne, router je spojen na modem a 2 pc-a i TV na router. Samo jedan od kompova spojenih na router može na internet - zašto - ne znam.

Citiraj:
@mopy
Prvo odradi 30-30-30 reset proceduru, imaš u gornjim linkovima.
Obavljeno. Ne znam jesu li ledice na routeru trebale nakon toga drugačije svjetliti, no, u svakom slučaju tu nije bilo razlike nakon ove procedure.
Citiraj:
Svakako "nađi" komp / lap sa XP - om, na mrežnoj postavi IP=192.168.1.10, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.1.1.
Riješeno - imam na laptopu Win XP SP2

Citiraj:
Sa IE / FF probaj otvorit web konfig na 192.168.1.1, ako to neda rezultata onda napravi:
- na hdd - u napravi folder C:\wrt54gc
- u njega raspakiraj fw (img file)
- u isti folder stavi Windows GUI TFTP Utility
- startaj utility i upiši
a) Server=192.168.1.1
b) Password=ostavi prazno
c) File=odaberi prije pripremljeni img file
d) postavi retray na cca 10
- ištekaj napajanje routera, spoji samo komp na router (Lan1)
- uštekaj napajanje routera i odmah potom pritisni Upgrade na utility - u, vjerojatno ćeš trebat više pokušaja dok pogodiš pravi tajming
Web config nije uspio pa sam postupio po idućem koraku. Na ovom zadnjem sam zapeo.

Ne znam jesam li tu nešto krivo upisao ali niti nakon gotovo sat vremena probavanja nisam uspio flashati firmware, a kliknem u roku pola sekunde nakon spajanja.
Staro 12.05.2011., 20:05   #13
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Dobro si napravio, ili se "ne javlja" ili nije na 192.168.1.1 adresi.
Možeš kroz cmd probat pristupit Telnet - om ali vjerojatno bude isti rezultat.
Nađi dobar ip scaner i probaj tražit na kojoj adresi će se javit, trebat će vremena dok / ako ga nađe.
Staro 12.05.2011., 21:42   #14
mopy
Premium
Moj komp

Hm, sve si mislim da budem ga probao u servis odnjeti da se ustanovi je li neki lako rješiv (jeftin) problem, a ako nije budem se bacio u nabavku novoga.
Razmišljao sam o Linksys-u WRT610N.
Anyway, hvala na pomoći, momci!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke