Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.05.2011., 14:21   #1
D-I-A-B-L-O
Bannija :D
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Molim savjet električara, nisam siguran jesam li štogod spalio od opreme.

Pozdrav svima. Dakle, molio bih da pažljivo čitate da biste razumjeli šta sam točno napravio te jesam li tim postupkom spalio štogod od adsl opreme.

Pošto mi se tel. utičnica nalazi na jednom kraju kuće i postoji samo ta jedna, a komp sa routerom i svime na drugom kraju kuće, odlučio sam da kablove povučem preko tavana, da nebih vukao po cijeloj kući.
Otišao sam tako na tavan, rastavio splitter da bih mogao spojiti direktno žice od telefona i dolazne žice od tel. priključka, uredno ih spojio i sve uredno radi što se tiče telefona. Problem nastaje u spajanju dsl kabla, znači onog dijela što ide iz splittera u router. Naime pošto nisam imao dovoljno dugačak telefonski kabal da to spojim u komadu, već sam imao dva komada koji spojeni imaju točno onoliku dužinu koliko mi treba, odlučio sam spojiti ta dva kabla u jedan.
Ono što nisam primjetio je da je jedan od ta dva kabla cross-connect, neznam zašto bi ijedan telefonski kabel trebao biti cross-an, ali ajd dobro. Poanta je da ja to nisam vidio na vrijeme, već sam ih spojio kao da spajam normalni kabel, i tu sam naravno napravio krivi spoj.
Naravno, interneta nemam, u podršci su mi rekli da je centrala trenutno nešto u kvaru, da može potrajati do 3 dana dok ne otklone kvar, a ja sam sad u frci, šta ako sam ja nešto spalio pa me prokuže?
Jesam li mogao spaliti tim postupkom išta u centrali, ili možda splitter ili router, te postoji li način da provjerim ispravnost splittera i routera u međuvremenu dok čekam tehničare da otklone kvar? Kablove sam danas prepojio na ispravan način, tako da sada više nebi smjelo biti problema, samo me muči kako da provjerim jesu li splitter i router ispravni?
Staro 01.05.2011., 14:39   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Odmah da ti olakšam muke, 99% nisi ništa spalio. Port na centrali u principu "trpi" kratki spoj linije ili jednostavno "ispadne" kao autom. osigurač i tehničar treba samo ponovo "dignit" liniju. Iz posta ne kužim jel sada tel. aktivan tj. jel radi.
U vezi adsl - a je slična stvar. Nekužim da si adsl razdjelnik / splitter rastavljao ? Trebao si ga samo premjestit na odg. mjesto, recimo negdje na tavan gdje djeliš na tel. i adsl.
Ako trenutno postoji / radi adsl modulacija na liniji za test možeš privremeno spojit dolaznu liniju direktno u modem / router, po led - u ćeš vidit jel uređaj detektirao adsl signal. Splitter provjeriš tako da staviš drugi > nađi / posudi.
Kod spajanja tel. i adsl - a se koriste sraednja dva kontakta na RJ-11 konektoru i možeš spojit bilo - kako tj. nije bitan polaritet jer se u uređaju preko gretz - a "okrene".
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.05.2011., 15:24   #3
D-I-A-B-L-O
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Telefon radi. Splitter nisam rastavljao, nego sam morao izvući kontakte iz "line" i "phone" utora zato što sam morao direkt iz kutije na tavanu to sve prepajati pa spajanje kablovima sa priključkom nije bilo moguće iz razloga što sam morao vući drugi kabel iz kutije koji sam spojio u "line", zatim ovaj koji je išao u telefon, pošto opet ni on nema konektora već su mi ostale žice koje idu iz kutije sam morao spojiti direkt žičicama u splitter. Kad uštekam dsl u router, normalno mi zasvijetli broadband lampica i to je to, mržni kabel mi isto normalno detektira. Ok, bitna mi je ova stavka da se polaritet okreće bez obzira kako ga ja pojio, pošto mi je samo taj dio bio bitan, jer mi telefon normalno radi nakon svog tog kemijanja, pa mi je samo dsl signal bio upitan.
Router je upravo provjeren kod frenda, i radi normalno, tako da znači može biti ili splitter ili nešto u centrali.
Puno hvala na informacijama Nikky, spasio si me

EDIT:
Nije ništa pregorilo, nego mi je neki pijani operater njihov greškom stavio username "xxxxxxx@htnet.dsl" umjesto "xxxxxx@htnet-dsl", srećom sam kod frenda vidio da je kod njega - umjesto . i sad dođem doma i sve radi bez greške....
A koliko sam samo živaca izgubio razmišljajući jesam li šta zeznuo ili ne, dođe mi da zaplačem od muke...

Zadnje izmijenjeno od: D-I-A-B-L-O. 01.05.2011. u 16:22.
D-I-A-B-L-O je offline   Reply With Quote
Staro 01.05.2011., 16:59   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Za spajanje si trebao pripremit par kratkih RJ-11 kabela ili još bolje 3 x RJ-11 sa komadićem kabela (cca 5 cm) i krajevi već pripremljeni / ogoljeni,
popneš se gore, uletiš u kutiju, nađeš šta je šta, dobro spojiš i izoliraš već pripremljeno, preostaje samo uštekat splitter.
Znaš kako se kaže, svaka se škola plaća.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 01.05.2011., 17:11   #5
D-I-A-B-L-O
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Mah, na kraju sam ja to bio i spojio dobro, izuzev zajeba sa tim cross-anim kablom za kojeg si rekao da ne igra ulogu, nego me zeznula tiskarska pogreška, pa sam cijelo vrijeme utipkavao točku umjesto crtice u username

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na