Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 20.04.2011., 11:33   #1
Perinjo
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Apr 2008
Ok, problem je sljedeči

1. Ja sam noob, i imam jako ograniceno znanje o mreznim tehnologijama
2. Imamo mrežu sa dva rutera, i jednim ruterom koji se ponaša kao bridge između njih, nasa dva rutera su na iskonu i zadovoljno se spajaju na net.
3. Želimo maximalno iskoristit nasu infrastrukturu, tj. međusobno koristit gateway-e, tako ako netko iz drugog djela mreze ima slobodnu liniju da se dio prometa sa 1 djela prebaci na drugi dio.

Mislim da bi ovo bilo moguce..., ( vi cete mi reci kako), ovaj ruter u sredini naka bude "šef", i neka određuje kako ce dva gatewaja koristit net, odnosno on ce imati duplu funkciju, oblikovati ce promet za dva routera (davati prednost portu 80.... itd) i on ce se pobrinuti da se dostupni bandwith rasporedi preko dva djela mreze, na nacin da svaki od dva routera ima grant(znaci da dobiva samo kad zatraži), u iznosu do max 40% dostupnog bandwitha, sa naravno iznimkom da ako se resursi ne koriste, dobiva pravo na preostale resurse koji nisu u upotrebi, a ako se iznenada ukljuce i povecaju zahtjevi drugog djela mreže onda mu malo smanji udio tako da drugi dio mreze moze normalno funkcionirat,

ideju mi je dao NET-limitter, koji unutar kompa raspoređuje zahtjeve između aplikacija na kompu

ok dakle svaki ruter poslužuje svoje klijente, i kao rezultat ima svoje zahtjeve, te zahtjeve salje sefu koji određuje koliko, i pod kojim prioritetom ce se izvrsavati, i salje mu nazad, koje zahtjeve treba izvrsit,
ako drugi dio mreze nije aktivan prosljeđuje zahtjeve od prvog djela, na router od drugog dijela, i vraca rezultate na prvi dio mreže

sada jeli to moguce i kako to omoguciti ?
Sef zagarantirano mora imati Quality of Service QoS, instaliran, i aktiviran, ali kako napraviti ajmo to nazvati Dynamic Load Balancing DLB ?

ok nasao sam rjesenje na netu, ali mi je jako apstraktno,
bi mi neko mogao malo jednostavnije objasniti sto tu piše

http://www.zeroshell.net/eng/load-balancing-failover/

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 20.04.2011. u 14:24.
Perinjo je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2011., 15:06   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
To je jedno od rješenja ali zahtjeva jedan PC (može biti i stari P4 sa dvije / tri mrežne), ZeroShell je linux baziran OS sa router funkcijama. Staviš ga u funkciju "šef" - a.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno