Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 26.03.2011., 14:26   #1
NTN
Premium

Datum registracije: Oct 2006
AirMax2 i i vanjsko sirenje signala

Imam potrebu prosirit dostupnost wireless signala iz jednog stana u drugi stan na istoj strani zgrade.
Stan s vezom na internet preko Bneta je iznad stana koji nema vezu na internet.
Pravac izmedju stanova je dijagonalno prema dolje.
Da li se s obzirom na tip antene koji je u uredjaju airlive airmax 2 moze dobit dobro sirenje wireless signala prema donjem stanu dijagonalno?

Airmax 2 bi uzeo jer bi sve trebalo izgledat estetski prihvatljivo kojeg bi montirao ispod klupcice prozora na fasadi zgrade.
Vidim da uredjaj ima i POE mogucnost.

Mogu li se Bnet modem/router i airmax 2 uskladit s obzirom da airmax 2 ima potrebne nacine rada(AP/router itd...)?

Neki drugi nacin/prijedlog mozete slobodno napisat.

Hvala.
NTN je offline   Reply With Quote
Staro 26.03.2011., 17:12   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
U promotivnom materijalu na webu piše da dva ovakva uređaja ostvaruju link na 10 Km, jasno kada postoji LoS i nema smetnji drugih mreža.
Možda je overkill nabavka spomenutog uređaja x 2, ista firma ima sličnih CPE uređaja koji su vjerojatno nešto i jeftiniji, primjer WH-5420CPE.
Također treba vidit kakav je uređaj u stanu koji "daje" internet i na drugoj strani jel jedan ili više kompova.
Skini manuale ovih CPE - ova i vidi modove rada i moguće opcije.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 26.03.2011., 20:30   #3
NTN
Premium

Namjera je Airmax2 spojit zicno na Router bneta/ne znam tocno koji model, znam da ima wireless) i onda taj airmax2 postavit na fasadu zgrade da se prosiri/pojaca wireless signal da ga mogu dobit u stanu koji je u istoj strani zgrade samo 2 kata nize dijagonalno.

Bnet je provider i wireless signal se ne moze dobit u tom stanu dolje.
Znaci neki cisco/scientific atlanta model.
Donji stan je tipa "studio"(jedna prostorija je sve soba/kuhinja).
1-2 kompa maximalno bi bilo spojeno na airmax2 na balkonu stana koji ima internet vezu.Znaci jedan airmax2.

Ovaj drugi model WH-5420CPE je skuplji tu kod nas.

Ne znam jel bi antena koji je u airmaxu bila dovoljno dobra za stabilan signal u donjem stanu.

Thomson TCW750-4 je router od Bneta.

Zadnje izmijenjeno od: NTN. 27.03.2011. u 16:13. Razlog: dodatak
Staro 28.03.2011., 13:58   #4
martantoni
Registered User

Datum registracije: Aug 2009
Ja sam kupio airmax2 sa namjerom hvatanja signala sa wireless hot spota na moru sa udaljenosti 800 m. Ne mogu jos u potpunosti reci kako radi jer na more idem tek nakon Uskrsa. No probao sam malo po susjdestvu onako za probu hvatati signal i to radi, iako imam osjecaj da airlive 1700 usb sa 10 dbi antenom bolje hvata signal nego airmax2. Ali to je hvatanje signala sa obicnih susjedskih routera (koji imaju malu antenicu) i nisam se dugo tim bavio jel mi to netreba.
No napravio sam i jos jednu probu, ako bi ja dobro hvatao signal na moru sa wifi hot spota, onda bi davao signal u drugi apartman u drugoj zgradi udaljenoj 30 metara, to cu isto vidjeti. Probu koju sam napravio je bilo ovako. Spojio sam svoj airmax2 na moj router zicano koji dobiva internet, i airmax2 sam pretvorio u access point (ono sto ti zelis). To je stajalo u sobi pored prozora, dakle unutra (iako ti mozes staviti vani na balkon), uzeo laptop, izasao van i otisao na 30-35 metara od airmax2 i dobio signal na laptopu od oko 80%, tako da se iskreno nadam da ce to raditi... no kad bi za drugi prijem stavio jos jedan airmax2, pa tek onda u pc - to bi moralo jako dobro raditi.
No moje je misljenje da ti to netreba ako si u istoj zgradi.. dovoljan je jedan airmax2... no sve se mora probati pa vidjeti...
martantoni je offline   Reply With Quote
Staro 28.03.2011., 15:00   #5
NTN
Premium

@martantoni
Hvala na reply o informacijama kako uredjaj radi u praksi.
U manualu pise da ugradjena antena ima sirenje signala od 70° horizontalno i 38° vertikalno.
Dok ne kupim i istestiram, necu znat sa sigurnoscu, no nadam se da cu dobit signal u stanu koji je nize 2 kata u odnosu na stan na cijem se balkonu bit airmax2.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno