|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2005
|
Mapiranje mrežnog diska
Trebam pomoc za pristup mrežnom disku u lokalnoj mreži. Opisat ću shemu koju sam do sada koristio. ADSL modem (Siemens SX763) ima IP niz od 192.168.1.1. i na njega je bio spojen router koji pak ima IP adrese od 165.255.0.1. Na router su bila spojena dva racunala i taj mrezni disk kojem su oba mogla pristupati. Sada sam zbog preslagivanja morao napraviti slijedecu shemu: Na jedan port ADSL modema je i dalje spojen onaj router i na njega dva racunala. Ali sada mrezni disk vise nije spojen na router , nego je na drugom portu ADSL modema. Odem na Map Network Drive u Windowsima i promijenim IP adresu za taj disk, ali se nikako nece spojiti. U cemu je problem, kako sloziti sada pristup tom disku koji je sada u nizu IP adresa modema/routera, a ne vise onog routera ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Zavisi kako je podešen 2. router i jel uopće ima mogućnost da kroz NAT propušta potrebno. Možda sa velikim m nekakav PortForward na 2. routeru. Napiši koji je 2. router i kako je podešen. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Drugi router je Linksys wrt54gl. Konkretno radi se o disku koji je spojen na satelitski prijemnik Dreambox. I ja njemu mogu pristupiti preko FTP-a recimo i preko web sučelja Dreamboxa. Ali ne vise preko Windows explorera jer ga ne moze mapirati. A kod prethodne sheme je mogao. Kakav portforward bi trebao napraviti na tom drugom routeru ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Hm, kompliciraš si život, SX763 je u std. PPPoE modu a WRT54GL samo nekakav Gateway bez da "drži" konekciju ? Da sve prebaciš u 192.168.1.x segment ? Ako je blem u razmještaju / lokaciji i provučenim lan kabelima, možeš napravit adaptere kojima ćeš jedan kabel "pretvorit" u dva (igra za 100 Mb), pisao sam negdje o tome. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
Da, WRT54GL je gateway. To je tako dok ne nabavim neki switch i stavim ga odmah iza modema. SX763 je u hodniku, mrežni disk u jednoj sobi, a računala u drugoj sobi. Sa jednog porta SX763 ide na taj mrežni disk, a na drugi port je zakačen taj router. I prije je IP niz bio razlicit izmedju modema i routera. Ne znam zasto sada se komp ne zeli spojiti preko windows explorera, a opet kazem , preko FTP-a i preko browsera hoce. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
A Exploreru je problem čim je u drugom segmentu mreže (192.168.1.1 - 165.255.0.1). Ako WRT54GL sada ne radi nešto "pametno" onda ga upotrebi kao switch, sve spoji na Lan portove (prebaciš sa WAN na Lan1). |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Mislis, modem spojim na LAN1 umjesto na WAN port WRT-a ? A kompove na LAN2 i 3 ? Nekako mi je to cudno da bi tako to radilo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Da, probaj, radit će bez problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
U međuvremenu se ponesto situacija promijenila. Opisat cu ponovno. Imam znaci ADSL modem Siemens SX763 i na njega je na jednom portu priključen Dreambox (satelitski receiver) na kojem je disk. Na drugom portu je Linksys WRT54GL router (u gateway nacinu rada) na kojeg su spojena dva kompa. Sada sam kabel koji dolazi sa ADSL modema spojio na routeru u LAN 1, a kompovi su na LAN 2 i 3. problem je u otezanom ili nikakvom prometu između kompova i Dreamboxa, bilo samog Dreamboxa , bilo njegovog diska. Dreambox je 192.168.1.3, komp je 192.168.1.6, a Linksys je 192.168.1.10 (probao sam ga staviti i na 192.168.1.2-nije nista promijenilo). Na ADSL modemu je iskljucen DHCP (probao sam i sa njim-nista nije pomoglo). na linksysu isto iskljucen DHCP, svi kompovi imaju svoju IP adresu. Također sam iskljucio iz te sheme Linksys i direktno zakacio komp na LAN 2 ADSL modema, i dalje isti problem. Kao da ADSL modem nekako ne propusta dobro promet izmedju svoja dva porta. U prvoj shemi, kada je router Linksys bio ustekan u LAN 1 port ADSL modema, a svi kompovi i Dreambox zakaceni na router, sve je radilo ispravno. U toj shemi je ADSL modem imao mrezu kao i sada 192.168.1.x, dok je router i sve iza njega bilo na 165.255.0.x . |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
|
Ah, problem je bio u kabelu. Ili je loš ili je moguce crossover kabel. Uglavnom, promijenio kabel i sve radi brzo i stabilno |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|