Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 29.01.2011., 09:59   #1
xmax
Registered User

Datum registracije: Jan 2011
prevelik windows folder

Windows folder mi ima preko 58 GB. Već mi je frkas mjestom na disku. Kaj da radim? Nekada su mi ti isti windowsi zauzimali svega petnaestak GB. A i Program Files mi je ogroman, cca 30 GB. Za ilustraciju My Documents mi je svega 15 GB.
Kako da smanjim windows folder koji očito nekontrolirano raste kao neko čudovište iz SF filmova. Više nemam mjesta na disku ni da bih mogao pokrenuti defragmentaciju. Ostalo mi je slobodnih svega par stotina MB .
Eh da, koristim Windows XP. Da li mi se isplati prelaziti na Windows 7?
Može li mi netko savjetovati kaj da radim?
xmax je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2011., 10:18   #2
Ziiky
Premium
Moj komp

Ziiky's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Nakupilo ti se smeca. Pocisti temp foldere ili rucno ili sa nekim od alata za tu namjenu.
Obrisi nepotrebne sistem restore image fajlove, obrisi kes od internet browsera.
Smanji page file ako je nepotrebno povecan.

Sta drzis u Program Files? Samo programe? Da li tamo instaliras igre? Neki danasnji naslovi teze 10GB i vise!!! Nista ne znaci sto napises velicinu kad ne znamo kakve su tvoje navike i sta gdje spremas. Mozda u Program Files imas 2 BR ripa

CPU: Intel™ i5@3,0GHz & CM Hyper EVO 212+
MBO: MSI Mortal
RAM: Crucial DDR4 8gb
GPU: Gigabyte GF GTX 1050 ti
HDD: SSD 128gb + WD blue 1TB
RW: LG
MON: Acer 24"
CASE: Antec Fusion Remote Max
PS: Fortron 550w modular
KB+MICE: Logitech™ K800 illuminated & G500
NAS: Synology 210j WDred4TB
HEADPHONES:Bluedio t3 plus BT

TV: Philips 55pus7805
REC: DENON x1600H
ZVUČNICI: Q Acoustics = QA3050i, QA3010i, QA3090i
SUB: SVS PB1000
MEDIAPLAYER: CoreELEC @ BeeLink GT King

Ziiky`s HTPC (some kind of it) ... LINK na topic

Trenutno ništa ...

Moje njuškalo

Ne svađaj se sa budalom jer će te spustiti na svoju razinu i pobijediti iskustvom
Ziiky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.01.2011., 10:41   #3
xmax
Registered User

Citiraj:
Autor Ziiky Pregled postova
Nakupilo ti se smeca. Pocisti temp foldere ili rucno ili sa nekim od alata za tu namjenu.
Obrisi nepotrebne sistem restore image fajlove, obrisi kes od internet browsera.
Smanji page file ako je nepotrebno povecan.

Sta drzis u Program Files? Samo programe? Da li tamo instaliras igre? Neki danasnji naslovi teze 10GB i vise!!! Nista ne znaci sto napises velicinu kad ne znamo kakve su tvoje navike i sta gdje spremas. Mozda u Program Files imas 2 BR ripa
Hvala ti na odgovoru, fileove u temp folderu sam izbrisao, ali to nije puno pomoglo, par sto megabajta, kaj je to u odnosu na silne GB.
Kak da izbrišem keš? i kaj su to sistem restore fileovi i gdje da ih pronađem? Kaj je to page file?
Isplati li mi se instalirati Windows 7?
Staro 30.01.2011., 09:43   #4
Damanalovca
Registered User
Moj komp

Datum registracije: May 2007
Pozz.
Prvo idi na Start--->Upravljačka ploča--->Sustav na kartici "Vraćanje sustava" čekiraš(označiš kvačicu ) u polje "Isključi vraćanje sustava na svim pogonima" i pritisneš primjeni. Sada Više nema točki vraćanja.
Skini program "CCleaner (http://www.piriform.com/ccleaner/download/standard) instaliraj , pokreni čišćenje.
Nemoj ga ništa podešavati sve je namješteno kako treba samo pokreni. Sada ti je očišćen temp i ostali višak. Ugasi i upali komp (nemoj restartati) i opet idi na Start--->Upravljačka ploča--->Sustav, na kartici "Vraćanje sustava" odčekiraj-makni kvačicu u polju "Isključi vraćanje sustava na svim pogonima" i pritisneš dugme primjeni. Ugasi i upali komjuter i sada imaš samo jednu tučku vraćanja.
Sad kad je kršina konačno malo živnula odeš na na "Start--->Upravljačka ploča--->Dodaj ili ukloni programe". Tu sada označiš program ili igru koju ne koristiš i pritisneš ne desnoj strani dugme "ukloni", tada ti se pokrene deinstaler tog programa ili od windoza i samo next da ga ukloniš do kraja, pa zatim druge programe igre) koji ti ne trebaju.
Neki programi ti mogu tražiti restart i slobodno napravi, obično ne traže.
Kad ukloniš sve što ti ne treba onda pokreni "Windows explorer" i u alatnoj traci padajući izbornik "Prikaz" i označi "Detalji", zatim otvoriš padajući izbornik "Alati" i pokreneš-otvoriš "Odrednice mape" i u novom prozoru odednice mape sada označiš karticu "Prikaz" i označi polja: Prikaži sadržaj mapa; odznači-makni kvačicu iz polja: "Sakrij proširenja za poznate vrste datoteka"; "Sakrij zaštićene datoteke operativnog sustava (preporučeno), označi kružić u polje ispred "Prikaži skrivene datoteke i mape" i sada kada si sve to označio i odznačio (ostalo ostavi kako je) protisni dugme "Primjeni na sve mape", ugasi Windows Explorer i restartaj komp.
Sada ti je sve pregledno i vidiš sve u Windovs exploreru. Pokreni windows explorer i lagano "pješke" pogledaj mapu po mapu pa briši što imaš zaostalo, uglavnom u mapi "Program Files".
Mapa "Moji dokumenti" isto dobrano može biti pretrpana sa mjuzom, slikama i pitaj boga šta sve ne. Sve zavisi od programa koje su bili instalirani.
A onda na kraju mapa "WINDOWS". I mene zanima kako je mogla narasti na 58 GB. Tu pažlivo briši . Nemoj brisati sistemske mape i fajlove - to se podrazumijeva, samo ono što ti je poznato i siguran si da je pripadalo programima koje si deinstalirao. Usput moja mapa WINDOWS je velika 3,93 GB, oko 22.000 fajlova i 3.190 mapa u trenutku dok ti ovo pišem, a imam instalirano "100" stvari.
Sad kada si napravio mjesta na hardu pokreni defragmentaciju, ostavi i idi na pivce za živce. Za jedno 3 sata će biti defragmentirano. Možda prije, a možda i nakon 6, 7 piva. Budi strpljiv.
Ako ne možeš instalirati CCleaner, pokreni windovs explorer i obriši neku igru, film, mjuzu ili bili što da dobiješ malo prostora za rad.

A Što se tiče sedmice bolje promisli, Moja preporuka je da ostaneš na XP, Zavisi od HW-a koji imaš, a i na XP ti zasad sve bolje radi.
Još nešto, ako za probu budeš stavljao W7 znaj da će ti pojebati boot loader , pa ćeš poslije imati muke da ponovo staviš xp. Pronjuškaj malo teme sa dualboot.
Staro 31.01.2011., 21:22   #5
xmax
Registered User

Samo da obavijestim svekoliko pućanstvo da sam uspio svoj windows folder s 58 GB, svesti na svega 3 GB, manji su nego što su ikada bili. Riješio sam problem zahvaljujući nekim stranjskim forumima iako ni tamo nisu odmah znali kako to riješiti. No, najvažnije je da sam riješio. Zahvaljujem dobrodošlim pokušajima pomoći članova foruma koji su me naveli na pravi put prema rješenju.

Rješenje je vrlo jednostavno, još uvijek je u eksperimentalnoj fazi, ali ako ne bude problema, bit će trajno rješenje
Staro 01.02.2011., 02:26   #6
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp

m4dm4n's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor xmax Pregled postova
Samo da obavijestim svekoliko pućanstvo da sam uspio svoj windows folder s 58 GB, svesti na svega 3 GB, manji su nego što su ikada bili. Riješio sam problem zahvaljujući nekim stranjskim forumima iako ni tamo nisu odmah znali kako to riješiti. No, najvažnije je da sam riješio. Zahvaljujem dobrodošlim pokušajima pomoći članova foruma koji su me naveli na pravi put prema rješenju.

Rješenje je vrlo jednostavno, još uvijek je u eksperimentalnoj fazi, ali ako ne bude problema, bit će trajno rješenje
A konkretno si napravio što ?
Staro 01.02.2011., 17:46   #7
xmax
Registered User

Citiraj:
Autor m4dm4n Pregled postova
A konkretno si napravio što ?
Iz foldera Installer sam izbrisao sve fajlove starije od nekofg datuma za koje sam smatrao sa su mi nepotrebni. Možda sam mogao i sve izbrisati, ali ipak nisam, jer pretpostavljam da ono kaj je staro mjesec ili dva može još koristiti, ali ono kaj je staro tri ili više godine fakat ne treba. Cijeli folder sam za svaki slučaj iskopirao na D: disk gdje imam puno mjesta. Za sada sve šljaka isto kao i prije, a windows folder mi je velik 3 GB umjesto 58 GB., što znači da sam dobio cijelih 55 GB mjesta. Nije baš da mi odmah sada i treba toliko, ali neka s nađe. Još sam poslije svega napravio defregmentaciju diska, ali ne vidim neku razliku u odnosu na prije toga.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno