Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.01.2011., 01:50   #1
danijel_m
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Feb 2009
(riješeno) Kombinacija IDE i SATA diska

Imam jedan problem...

Naime, frend je kupio novi disk koji sam htio ugraditi u komp, te postaviti novi sustav, te već pri instalaciji XP-a počinju problemi. Uglavnom konfiguracija koju ima je slijedeća: Intel Pentium dual core 2180, Asus P5G-MX, 1 Gb DDR2, WD 250 Gb IDE (kupio je još WD 320 Gb SATA), nVidia 8500gt, te prilikom instalacije XP počinju problemi (na samom početku instalacije, kada kopira one fajlove, izbaci mali milijun grešaka kako ne može kopirati nešto).. Ako slučajno prođe da se ne pojavi greška pri kopiranju, onda prilikom instalacije samog sustava (kada piše Installing devices) izbaci grešku da se instalacija ne može nastaviti.. Uglavnom mi je dosadilo se mučiti sa time, te sam ovaj disk od 250 Gb izvadio iz njegovog kompa, stavio u svoj komp i instalirao XP SP3 na njega, te ga vratio u frendov komp. Sustav normalno radi, no kada priključim novi disk pri pokretanju sustava, neprestano izbacuje BSOD (koji samo bljesne, pa ne stignem ni vidjeti što piše na njemu)..

Isprika na dugom postu, no ako netko ima nekakvu ideju što bi moglo biti, sve ću probati samo da to sredim...
...stavljam katance na kazaljke...
danijel_m je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2011., 07:10   #2
mujica
črna jetra
Moj komp

mujica's Avatar

Datum registracije: May 2008
Formatiraj taj IDEnejde HDD i makni ga.
OS instaliraj na SATA HDD.
Ustekaj IDEnejde HDD (slave)

Ako nece radit samo po sebi, odi u BIOS i hmmmm, neznam tocno di al pod nekakvim settingsima imas neke hdd options, stavi scsi... uglavnom probaj, jedna opcija ce radit.
Oglas

Oglas
Staro 28.01.2011., 07:31   #3
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Možeš probat saznat uz šta je vezan BSOD tako da makneš novi disk i ugasiš automatski restart. Zatim opet vratiš novi disk i vidjet ćeš što piše. Neće se restartat sam od sebe. To gasiš desnim klikom na My Computer i odabereš properties. Zatim odabereš advanced-->startup and recovery i makneš kvačicu sa automatically restart, kao na slici.

D1viry je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2011., 20:27   #4
danijel_m
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor mujica¸ Pregled postova
Formatiraj taj IDEnejde HDD i makni ga.
OS instaliraj na SATA HDD.
Ustekaj IDEnejde HDD (slave)

Ako nece radit samo po sebi, odi u BIOS i hmmmm, neznam tocno di al pod nekakvim settingsima imas neke hdd options, stavi scsi... uglavnom probaj, jedna opcija ce radit.
Ma i to sam pokušao.. Staviti sustav na sata disk, ista priča, javlja grešku prilikom instalacije (onaj dio sa Installing Devices).. Bio sam i u biosu, no taj bios je toliko škrt sa opcijama, da ne možeš vjerovati (kao na nekim laptopima), obično ako gnjave sata diskovi moraju se prebaciti iz AHCI u IDE mode i bio bi problem rješen, ali te opcije ni za lijek.. Jedino sam naletio na opciju IDE Configuration i ondje stavio na Enhanced Mode --> S-ATA+P-ATA po nekoj logici.. Pokušavao sam i ostale opcije (SATA only ili PATA only) no isti rezultati.. Ne pokreće se sustav, stalno BSOD...

Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Možeš probat saznat uz šta je vezan BSOD tako da makneš novi disk i ugasiš automatski restart. Zatim opet vratiš novi disk i vidjet ćeš što piše. Neće se restartat sam od sebe. To gasiš desnim klikom na My Computer i odabereš properties. Zatim odabereš advanced-->startup and recovery i makneš kvačicu sa automatically restart, kao na slici.

Napravio sam i to, bar sada vidim koja je greška, error 0x0000007b..
Kako mi se čini gnjave me SATA konektori na matičnoj..
Staro 02.02.2011., 16:28   #5
danijel_m
Registered User
Moj komp

Hvala D1viry na pomoći, to mi je pomoglo da skužim koji mu je vrag.. Uglavnom da se pohvalim da sam uspio rješiti problem.. U biosu sam u compatibility mode stavio da se koriste SATA+PATA, te prilikom instalacije XP SP3 sam morao posebno instalirati SATA drivere (F6).. No još uvijek mi nije jasno zašto matičnoj nisu valjali driveri koji dolaze sa XP SP3, no sad je to najmanje bitno..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno