Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.11.2010., 09:23   #1
HD3850
Premium
Moj komp

HD3850's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
(riješeno) Komp se povremeno ne pali - napajanje ili matična?

Ovako..ima vec dosta slicnih tema, i ako treba nek mi ju prebace di treba )..
Problem je taj sto mi komp sada radi normalno..ali se zna desit u zadnje vrijeme da kad ga ugasim, i hocu upalit, i ne reagira..tj palim ga na tipku power i ventici se onak samo mrvicu zavrte. nit sekundu..i to je to... i izvadio onaj 24 pinski konektor od napajanja, i proradio..i onda opet isto..pa skido jedan hard i sta ja znam sve..i nekako proradilo..
napajanje je od chifteca 550w a maticna je asus maximus 2 formula...i samo se nadam da nije do nje , jer nije bila bas jeftina..i da...bios mi se znao restartat..evo da ne pisem puno, nadam se da cete mi pomoci )
HD3850 je offline   Reply With Quote
Staro 01.11.2010., 09:41   #2
taip@n
Master of the VCR
Moj komp

taip@n's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
čuj, sve izgleda dobro... no, iako je chieftek sasvim okej napajanje, imali su oni i slabijih serija. pribrojimo još k tome da je kroz godine korištenja (a nije mlad) oslabio i ja mislim da bi prvo trebao probati s nekim drugim napajanjem...

pazi, teoretski tvoja konfa bi mogla povući i preko 350w u full loadu a taj chieftek kad je novi gura 360w na 12V railovima... a opterećenje na napajanje i je najveće pri paljenju...
Oglas

Oglas
Staro 01.11.2010., 09:44   #3
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ako ti se BIOS znao restartat, prije će biti do ploče nego napajanja. Stavi noviji BIOS.
Staro 01.11.2010., 09:55   #4
HD3850
Premium
Moj komp

HD3850's Avatar

Evo stavio sam noviji bios..pa cemo vidit dal ce sve biti u redu..ali i kolega sa posla mi kaze da mi je napajanje na knap, i da bi najvjerovatnije moglo biti do njega..
Staro 01.11.2010., 10:34   #5
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
cesce je problem do napajanja nego do maticne, ali svakako je pozeljno prije svega da probas sa nekim drugim brand napajanjem. posudis od nekoga na par dana pa vidis kako se ponasa, ako i dalje zeza - nije napajanje .

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 01.11.2010., 10:41   #6
HD3850
Premium
Moj komp

HD3850's Avatar

Ok..jer ovo mi je prvi put da se desava, od kad imam ovu konfiguraciju..a napajanje imam oko 3 god
Staro 05.11.2010., 14:05   #7
mask01
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2008
Citiraj:
Autor HD3850 Pregled postova
Ok..jer ovo mi je prvi put da se desava, od kad imam ovu konfiguraciju..a napajanje imam oko 3 god
gledajući tvoju konfiguraciju reko bi da je to dosta na knap napajanje. Da najbolje istestiraš dali si na knap, pokreni fino occt da radi grafic test i prime na belnd test, neka zajedno rade, ako se komp restarta znači da ti je napajanje pri kraju i nemože isporučiti dovoljno struje komponentama...Za svaki slučaj prati temperature.

Što se tiče restartanja biosa, ištekaš strujni kabel, stisneš power dugme da se upali i time isprazne kondenzatori, ostaviš ga tako neku minutu. Uštekaš sve i uđeš u bios, ako je restartan, znači da ti je baterija na matičnoj otišla i da ju moraš zamijenit. Ako se ne restarta znači da si s updateom biosa vrlo vjerovatno riješio problem.
mask01 je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2010., 05:38   #8
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor mask01 Pregled postova
gledajući tvoju konfiguraciju reko bi da je to dosta na knap napajanje. Da najbolje istestiraš dali si na knap, pokreni fino occt da radi grafic test i prime na belnd test, neka zajedno rade, ako se komp restarta znači da ti je napajanje pri kraju i nemože isporučiti dovoljno struje komponentama...Za svaki slučaj prati temperature.

@HD3850

Ja bih savjetovao da ovo nikako ne radiš prije fizičkog pregleda napajanja. Ako su ti kondezatori u napajanju "napuhnuti" tj. lagano nabubrili na gornjem dijelu, bilo kakvo veće opterećenje može izazvat još veću štetu od random uspješnosti paljenja kompa. Otvori napajanje i napravi vizualni pregled kondezatora, ako je sve ok - onda testiraj.

Pošto je napajanje staro 3g. nebi bilo ništa čudno da se koji kondić napuhao, 2 takve situacije sam već imao sa identičnim problemima, komp pali od 2-3-7-me itd...
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2010., 07:49   #9
taip@n
Master of the VCR
Moj komp

taip@n's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
u potpunosti se slažem da ne treba silovati komp da bi se vidjelo hoće li napajanje izdržati ili ne, ali isto tako chieftek od 3 godine sigurno nema napuhnutih kondića i nije pri kraju. to nije neko tamo šrot napajanje i ako si vidio takvih napajanja, to sigurno nije bio chieftek...

kao što sam gore rekao, to napajanje jednostavno ne daje puno struje na 12V railovima ni kad je novo i u tome je najvjerojatniji (!) problem. treba samo posuditi od nekog neko novije brendirano napajanje koje daje bar 400w na +12V railovima i sve će biti jasno...
Staro 08.11.2010., 18:50   #10
HD3850
Premium
Moj komp

HD3850's Avatar

Puno hvala svima..evo u zadnje vrijeme mi se nije desavalo nista cudno sa chiftecom..ail ipak..kao sto ste naveli da je napajanje na knap..i to mi je isto rekao i frend na poslu..tako da sam kupio cooler masterovo napajanje od 700 w..nadam se da nisam pogrijesio
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.11.2010., 01:17   #11
mamic16
bi0haZZ
Moj komp

mamic16's Avatar

Datum registracije: Oct 2010
imao sam ja slicnih problema par puta power gumb stisnem ne reagira isklj ga iz struje ponovno ukljucim proradi...MBO mi je isto nova a napajanje staro bilo ..kupio coolermasterovo 650w napajanje problem nestao i posto ti je napajanje vec staro a vidim maticna novija napajanje bi prvo dobro pregledao jer zna se desit dode jaca maticna jace komponente , napajanje nema dovoljnu snagu da ih normalno podigne i jednostavno se ne pali
mamic16 je offline   Reply With Quote
Staro 12.11.2010., 10:11   #12
HD3850
Premium
Moj komp

HD3850's Avatar

Evo ja vjerujem da je bilo do napajanja, jer nebi bas volio da je do maticne, posto sam ju skupo platio...al eto, sa ovim novim napajanjem radi odlicno..a i sa starim je sve bilo ok zadnjih par dana..pa cemo vidit dalje..nadam se da ce biti sve ok
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno