Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.11.2010., 17:40   #1
nahero
Premium
Moj komp

Datum registracije: Oct 2008
Chieftec CFT-650 napajanje krepalo 12v

Crklo mi 12v na ovom napajanju nakon groma pa me zanima ima li neko iskustva sa popravkom? Pročitao sam na forumima da najčešće krepaju samo 12v diode i da ih treba zamijeniti. Prije nego to dam nekome ko ima glavu za to odlemiti i prilemiti htio bi samo znati je li to već neko napravio ili zna krepati još nešto?
nahero je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2010., 11:30   #2
pem7799
Premium

Datum registracije: Sep 2007
I sam možeš provjeriti da nije otišao mrežni osigurač (vjerojatno cca 4-5 A) pogotovo ako ti je računalo bilo uključeno u vrijeme grmljavine. Gretz ili neki element odnosno te diode šta govoriš takodjer su mogle krepati od groma, ali njih ćeš malo teže naći... radi se o dvije diode u plastičnom kućištu za struje od 20-50A. Daleko najčešće krepaju elektrolitski kondezatori u sekundaru pa pogledaj da se nije koji napuhao, procurio ili deformirao što se da lako zamijetiti i zamijeniti.
Dakle, osigurač, Gretz ili kondezatore se isplati mijenjati, a sve ostalo je pitanje troškova i sigurnosti.
NE ZABORAVI ISKLJUČITI IZ STRUJE PRIJE OTVARANJA NAPAJANJA.
pem7799 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.11.2010., 15:33   #3
nahero
Premium
Moj komp

Ok, napajanje sam već otvorio i nije krepao osigurač ni kondenzatori. Dioda ima više i nikako ne mogu viditi oznake na njima pa ne znam koje su za 12v, a ne može ih se odlemiti sa normalnom lemilicom.
Pem7799 - jesi li tako neko kvalitetnije napajanje ikad popravio zamjenom dioda ili znaš nekoga da je to napravio, i mogu li se takve diode naći kod nas?
Staro 06.11.2010., 16:48   #4
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Jel možeš staviti sliku napajanja iznutra i jednu sa donje strane (gdje su lemna mjesta).

BTW 12V dijelovi tj. sekundar ne rikava tako lako od groma, jer je prvo na udaru tranzijentni filtar i primar (PFC i Swithcing tranzistori) a dok ta struja od udara groma dođe do sekundara pola napajanja je spaljeno.

Primjer slika:

dh41400 je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2010., 23:01   #5
pem7799
Premium

Dakle, ako nemaš napon +12V (a imaš 3.3 i 5V), kvar je negdje u sekundaru, u +12V grani. Da je otišlo što u primaru vjerojatno ne bi imao niti jedan napon. Pregledaj još jedanput sve kondenzatore u 12V grani (to su oni šta su deklarirani na najveći napon, min. 16V). Isčitaj oznake elemenata (dual-pack dioda) montiranih na aluminijsko hladilo u sekundaru, Proguglaj i nađi im vrijednosti napona i struja. Prvi broj u oznaci obično označava radni napon (za 12V obično se stavlja 30V)...
Ali prije svega pročitaj (i pogledaj slike) na ovom linku.
Jedinom napajanju šta mi je krepalo, otišao je kondić (gle čuda, baš u +12V grani) kojeg sam lako zamijenio. Ali ne znam koliko kvalitetno i sigurno može biti napajanje poslije zamijene dijelova pogotovo ako novi dijelovi nisu identični originalnim. Tako da ni ovo popravljeno napajanje uglavnom ne koristim.
Staro 07.11.2010., 14:22   #6
nahero
Premium
Moj komp

Pogledao sam još jednom kondenzatore ali svi su ok, kamo sreće da je tako jednostavno
Ovo su fotke napajanja, odlemio sam sve što je na prvom hladnjaku, dakle switching tranzistore i jedan gretz (što ne bi više radio jer mi treba drugo lemilo, ovako sam skoro zeznuo stvar). Već sam čitao na nekom forumu kako se sa multimetrom provjere ti tranzistori ali ne znam interpretirati mjerenja koja sam napravio pa nisam siguran ni jesu li ispravni.
Oznaka gretza je GBJ 1506 i u datasheetu piše da je to "glass passivated bridge rectifier". Znam što radi gretz, ali je li to taj famozni PFC?
Oznake tranzistora su FCA 20N60, ali trebale bi mi upute kako provjeriti da li su ispravni.

http://dl.dropbox.com/u/2564500/cft1.jpg
http://dl.dropbox.com/u/2564500/cft2.jpg
http://dl.dropbox.com/u/2564500/ploca.jpg
http://dl.dropbox.com/u/2564500/tranzici.jpg

@pem7799 - taj link ne radi

PS sigurno radi sve osim 12v, provjerio mi tip u servisu

Zadnje izmijenjeno od: nahero. 07.11.2010. u 18:04. Razlog: (edit: zaboravio fotke)
Staro 07.11.2010., 20:09   #7
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

O testiranju tranzistora više možeš naći ovdje. Uz to se na multimetru može testirati i hFE (strujno pojačanje tranzistora) koje bi trebalo biti unutar specifikacija proizvođača (npr. FCA20N60).

Navedena dva FCA Mosfet tranzistora smještena na hladnjaku uz Greatzov element su zadužena za aktivan PFC, uz naravno veliku "zelenu" zavojnicu i poveći crni kondenzator pokraj njih (također dio PFC-a).

Na neispravnim napajanjima često odlaze zavojnice i transformatori (u sredini napajanja), a ako je doista otišao "samo" +12V rail (provjeriti voltmetrom sve izlaze/railove u praznom hodu - bez opterećenja) trebalo bi provjeriti taj dio (u ovom slučaju/platformi, najveći transformator je zadužen za +12V, a manji za +3.3/5V). Nakon njih vjerojatno (postoje razne inačice ove platforme) dolaze dva paralelno spojena Schottky elementa (STPS60L45CW), okrenuta leđima (a između njih je zadnji pasivni hladnjak, prije izlaza na kablove).

Ukoliko su +3.3/5V railovi u redu (tj. daju taj napon na narančastim/crvenim žicama izlaza) njihovi Schottky elementi (STPS40L45CW) bi trebali biti ispravni, kao i njihov zajednički mali transformator u sredini napajanja (između velikih hladnjaka).

Ovo je naravno sve pod pretpostavkom da su "PWR OK", "-12V" i "+5VSB" railovi u redu (provjera voltmetrom).
Staro 07.11.2010., 21:15   #8
nahero
Premium
Moj komp

dh41400 hvala na informacijama! Ako sam dobro shvatio diode bi se trebale nalaziti na zadnjem hladnjaku, no što se onda nalazi na srednjem? Skoro je nemoguće pročitati šifre ovih komponenti radi layouta svega ostalog što otežava posao.
Uglavnom, provjerit ću još jednom sve što mogu pa postam.
Staro 07.11.2010., 23:06   #9
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Na srednjem dijelu/hladnjaku se nalazi (gledajući tvoju prvo sliku) s lijeve strane jedna usamljena PFC dioda koja pomaže ubrzati rad PFC tranzistora (koje si na toj slici već maknuo), te s desne strane srednjeg hladnjaka dva switching tranzistora koji se povezuju na glavni (veliki) transformator, dok je usamljeni tranzistor na istoj toj (desnoj, vidljivo na slici pokraj manjeg transformatora) strani srednjeg hladnjaka switching tranzistor za +5VSB rail (koji mora imati odvojenu regulaciju zbog stand-by funkcionalnosti).

Ovako to izgleda otprilike u shemi (premda neki tranzistori vjerojatno nisu isti - različite verzije ove CWT platforme):

Inače ova se platforma koristi u Corsairu VX 550, TX 750, Thermaltake Toughpower 750 W i sl. napajanjima.
Staro 08.11.2010., 11:54   #10
pem7799
Premium

Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
...(u ovom slučaju/platformi, najveći transformator je zadužen za +12V, a manji za +3.3/5V).
Ukoliko su +3.3/5V railovi u redu... kao i njihov zajednički mali transformator u sredini napajanja (između velikih hladnjaka).
Ovo oko najvećeg i malog transformatora treba provjeriti!!!
Taj "najveći" transformator služi za SVE napone (+12V/3.3V/5V), dočim "manji"/"mali" služi samo za +5V SB. Može postojati i treći transformator (taj bi bio "najmanji") koji služi za izolaciju povratne sprege PWM-kontrolera, ali umjesto njega sve češće se stavlja optokapler.

Evo, ponoviću link jer je doista informativan i može ti pomoći barem u lociranju i identificiranju komponenti:
http://www.hardwaresecrets.com/artic...Supplies/327/1

Zadnje izmijenjeno od: pem7799. 08.11.2010. u 12:05.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.11.2010., 12:19   #11
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Opto-coupleri su na 2. slici ... tako da nema trafa za povratnu vezu PWM-a.

A što se uzroka tiče, kao što je čovjek ponovio nisu kondenzatori u pitanju i naravno to nije jedini dio napajanja koji postoji.

Što se glavnog trafa tiče, on posjeduje više sekundara pa je lako moguće da je jedan od njih otišao.

Pošto u trenutku prekida rada nije proradila niti jedna od zaštita napajanja na primaru i sekundaru, postoji mogućnost da su oštećeni i zaštitni sklopovi kruga tako da je i tu dodatan posao u pitanju.

Što se linka na tekst tiče, on je općenito informativan, ali ukoliko se precizno ne poznaju pojedini dijelovi platforme, taj članak mu neće previše pomoći.
Staro 08.11.2010., 12:35   #12
nahero
Premium
Moj komp

Hvala ljudi ovo je više informacija nego što sam očekivao
Ok, upravo se bacam na to napajanje, plan mi je odlemiti čitav zadnji hladnjak sa diodama i multimetrom izmjeriti jesu li ispravne. Jedino što sam ovako uspio pročitati je STPS40L45CW na jednoj diodi, dakle trebala bi biti još jedna ista i dvije STPS60L45CW za 12v.

Btw, u Chipoteci naravno nemaju ove diode, na Farnellu sam vidio da STPS60 košta 5,87 funti (oko 45kn). Može li se to nabaviti negdje u RH?
Staro 08.11.2010., 12:45   #13
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Primotronic je glavni HR zastupnik za RS Components, a tamo ima stvarno svega

BTW postoji mogućnost da neke komponente više nisu u proizvodnji pa se treba potražiti zamjena u obliku slične komponente (za npr. STPS40L45CW može se pronaći ako upišeš STPS40L).

Jedino cijene baš nisu male ...
Staro 08.11.2010., 23:47   #14
nahero
Premium
Moj komp

Uspio sam izvaditi diode i izgleda da su sve ispravne. Sve su isti model STPS40L45CW i vodljive su od A1 prema K (srednja) i od A2 prema K i nikako drugačije.

Nakon toga sam ponovo mjerio switching tranzistore i tu bi sad trebao pomoć, ali čini mi se da su otišli. Vode samo između D i S u oba smjera (raspored nožica je GDS), s tim da je D>S otpor oko 1850 a S>D oko 315. Ne kužim se u ovo, samo prenosim što sam izmjerio pa ako može komentar.

Ponovo sam mjerio i gretz GBJ1506 (na hladnjaku sa tranzistorima) i on je potpuno ispravan.

Sad već sumnjam u ono što mi je kolega izmjerio u servisu - da samo 12v ne valja.

Što da radim sljedeće - ako su tranzistori otišli, treba li još nešto provjeriti ili samo njih mijenjam?
Staro 09.11.2010., 00:41   #15
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Citiraj:
Autor nahero Pregled postova
Uspio sam izvaditi diode i izgleda da su sve ispravne. Sve su isti model STPS40L45CW i vodljive su od A1 prema K (srednja) i od A2 prema K i nikako drugačije.
Testing Schottky

Citiraj:
Nakon toga sam ponovo mjerio switching tranzistore i tu bi sad trebao pomoć, ali čini mi se da su otišli. Vode samo između D i S u oba smjera (raspored nožica je GDS), s tim da je D>S otpor oko 1850 a S>D oko 315. Ne kužim se u ovo, samo prenosim što sam izmjerio pa ako može komentar.
Testing N-Channel MOSFET

Citiraj:
Ponovo sam mjerio i gretz GBJ1506 (na hladnjaku sa tranzistorima) i on je potpuno ispravan.
Testing bridge rectifier

Citiraj:
Sad već sumnjam u ono što mi je kolega izmjerio u servisu - da samo 12v ne valja.
To se jedino može otkriti pokretanjem napajanja i mjerenjem napona na izlazima.

Citiraj:
Što da radim sljedeće - ako su tranzistori otišli, treba li još nešto provjeriti ili samo njih mijenjam?
Iskreno, bilo bi čudno da su samo oni gecrkt ...
Staro 09.11.2010., 02:16   #16
nahero
Premium
Moj komp

Izmjerio sam ponovo po tim uputama što si postao

Schottky:
napravio sam jedan mali previd kod dioda - nisu sve potpuno iste, dvije su STPS 40 L 45CW, a druge dvije STPS 40 45 CW. Ne znam u čemu je razlika, ali daju drugačija očitanja:

prve dvije bez L:
oko 1,100 M ohma od K prema A (tek kad stavim raspon na 2M ohma dobijem očitanje u ovom smjeru)
oko 1,100 M ohma od A1 do A2
oko 0,048 M ohma od A do K

druge dvije sa L:
oko 2,2 k ohma od A prema K (raspon 200k)
oko 5 k ohma od K prema A
oko 7 k ohma od A1 do A2

Mosfeti:
ispraznio (sonde na G i D) pa izmjerio - otpor je oko 130 k ohma između S i D, kada prstom spojim G i D digne se na oko 133 k ohma. Kada ga ispraznim opet se vrati na 130k.
Staro 09.11.2010., 22:33   #17
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Postoji jedan problem pri testiranju tranzistora/Schottkya ... potreban je analogni ohm-metar.

Pošto on daje puno veće napone na izvodima, prilikom testiranja otpora i samim time dovodi u provodljivo stanje (stanje zasićenja) slojeve unutar tranzistora.

Digitalni multimetar je ovdje uglavnom bespomoćan jer nema dovoljno velik napon na stezaljkama da "pokrene" tranzistor.
Staro 10.11.2010., 00:02   #18
nahero
Premium
Moj komp

Probat ću nabaviti analogni, ali po ovim mjerenjima mosfeti se ponašaju točno kako bi trebali i sa digitalnim.

Još jedno pitanje - da uopće pokušavam transformator mjeriti dok je prilemljen ili ga moram odlemiti?
Staro 10.11.2010., 01:33   #19
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Probaj ispitati situaciju dok je jos zalemljen, ako uspijes pokrenuti napajanje.
Staro 10.11.2010., 23:01   #20
nahero
Premium
Moj komp

Uvalit ću ga frendu u servis da mi još jednom provjeri sve ovo što sam odlemio pa ćemo viditi dalje za transformator
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno