|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
(riješeno) Asus A8N5X ne boota, 1 long 3 short beep
Imam sljedeću konfiguraciju: asus a8n5x, amd athlon 3000+, radeon x550, kingston KVR400X64C3A/512 ddr, ms 550 atx napajanje. Odjednom prilikom paljenja samo se čuje 1 long i 3 short beep iz matične i tu stane, ništa se ne pojavljuje na monitoru. Gledo sam po forumima da 1 long i 3 short beep znači da je problem u grafi ili u memoriji. Ja sam izmjenio sve osim proca i matične međutim nema promjene. Resetiro sam i bios na matičnoj i ne pomaže. Uspio sam jednom doći do biosa kad držim insert prilikom paljenja al neznam šta bi tamo promjenio na bolje. Jedino mi pada na pamet da možda treba naredit letenciju memoriji ali nikad nisam to radio sa ovim ramima ili je možda matična ošla jel sam negdje čito da taj 1 long i 3 short beepa možda znače da je i neki dio matične ošo. Više neznam šta da radim jel nisam još uspio nabavit proc ili matičnu pa da testiram pa mi je jedino preosto ovaj forum. Ako netko ima kakav savjet dobro bi došao. |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
U toj mobo je AwardBIOS (za Asus), po ovoj informaciji kod Award - a beep kodovi nisu baš pouzdan info greške, preciznije se može detektirat uz pomoć debug kartice jer po kodu koji prikazuje znaš točno na kojem koraku "zapne" boot procedura. Boot sa pritisnutim Insert - om služi za load defaultnih parametara BIOS - a, nakon šta tako uđeš u BIOS sa F10 snimi takve postavke da i ostanu. Uz put provjeri napon baterije i ako treba, zamjeni je. U BIOS - u, Advanced > DRAM Config neka su sve opcije osim zadnje na Auto. Standardne postavke za tvoju memoriju su: CAS Latency=3 Ras to CAS delay=3 Tras=5 Trp=3 Ako iz nekog razloga mobo krivo "pročita" memoriju, možeš manualno postavit gore navedeno. Varijanta 2 je da Max memclock postaviš na DDR333. |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Grafička je bila problem koja je na neku foru proradila kad sam ju testiro na drugom kompu, tak da sam promjenio grafiku i sve 5. |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|