|
![]() |
#1 |
OMG, thats the funky shit
Datum registracije: Aug 2005
|
Monitor malo zuji
Nije baš problem više pitanje al ajde. Od neki dan ko da čujem kak mi monitor zuji nije baš neki jaki zvuk al se čuje kad je tišina što prije nije. E sad jel to neki problem ili nije?
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
CRT monitor? Može biti problem, ali i ne mora. Otvori ga i poslušaj da vidiš gdje zuji. Slika tog mjesta bi dobro došla.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
JDM
Datum registracije: Sep 2004
|
Trafo ti zuji. Moze ako radit jos desetljece.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
Datum registracije: Aug 2006
|
Ako nema garancije...nemoj ga nikuda nositi, dok ti god normalno radi! A što se tiće samog zujanja...može, a i nemora biti ništa zabrinjavajuće! Takva zujanja nisu ništa čudno za starije monitore (pretpostavljam da je stariji, jer si napisao da nemaš garancije).....Jednostavno se ne isplati plačati testiranje monitora, koji radi dobro, a i mislim da ti neće ništa napraviti u servisu ili će napraviti i naplatiti ti masno, a bespotrebno.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
OMG, thats the funky shit
Datum registracije: Aug 2005
|
Da star je više od 4 godine al on sam radi ko i prvog dana. Nek radi dok radi kasnije kupim LCD i sve ok ![]() EDIT: LOL mislio sam da mi piše u sigu koji imam monitor uglavnom radi se o Samsungu 755DFX
![]() |
#10 |
BIND SOFT d.o.o.
Datum registracije: Feb 2006
|
Ja sam prosle godine platio 200kn. Ove godine se opet pokvario pa sam dobio besplatan popravak. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
Datum registracije: Sep 2003
|
vjerojatno vn trafo... moj 957mb tako zuji godinama.... i nema nekih problema s njim.. za sad... a ima mislim 5 godina sada
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Lupi ga sa strane što jače možeš (stvarno se ne šalim)... možda pomogne... Tako sam popravljao svog Philipsa 14C davne 95.-6. ![]() Ali preporuka je da ga mjenjaš... danas se za male pare može uzeti sasvim solidan CRT monitor...
![]() |
![]() |
#13 |
dr. sc. tech. dipl. ing.
Datum registracije: Sep 2003
|
Ja svog "popravljam" tako da ga samo pritisnem par puta na plastiku iznad katodne cijevi..i onda usuti. to pali samo ako pocne zujat i cvilit dok radi, ne pali za lagano, tiho cviljenje kad je u stand by (nazovimo to "ugasen" ![]()
![]() |
#14 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2010
|
meni je zujao prije par mjeseci pa je prestao. sada opet zuji i to jace nego prije. isto je samsung i isto je star oko 5 godina. kad ga ugasim(stand by) prestane zujati, a kad ga udarim malo jače ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Pusti si da ti nekaj svira. ![]() Znam da je tema stara gotovo četiri godine i da je u pitanju bio CRT monitor, a ne LCD, ali imam i ja neke obzervacije za podijeliti sa vama po tom pitanju. Ja tu i tamo znam čuti zujanje, ali je jako jako tiho, a kad napravim "restart" monitora, odmah prestane. Isto tako sam primjetio da zna zujat kad dignem browser ili explorer, i onak, na random web stranicama zna počet zujat. Spustim browser na taskbar, prestane zujat, ponovno ga dignem, opet zuji. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ovo za ispuhivanje zrakom je normalna stvar, naročito kad istekne garancija i "smiješ" ga otvorit ako znaš i usudiš se to radit. Nakon xY godina rada unutra bude popriličan grop prašine a pogotovo oko visokonaponskih dijelova (trafo, kaskada) jer visoki napon "privlači" prasinu. Ujedno takva situacija je idealno mjesto kvara jer tada visoki napon "lakše" preko prašine i ostalih nečistoća lakše "preskoči" gdje ne treba i eto belaja. Cijela ova prića je zajednička za sve CRT tv i monitore. Obično više cvili na svijetloj / bijeloj podlozi jer je tada u odgovarajućim sklopovima veći napon. Vezano za cvrčanje i cviljenje, priča je ista kao kod napajanja, rješenje opisivano u par tema na forumu, najčešće zavojnice nisu lakirane i u radu "vibriraju" te tako proizvode neželjene zvukove. "Rješenje" se svodi na premazivanjem transformatorskim lakom ili vrućom smolom koja tada onemogućava vibriranje a time cviljenje. UPOZORENJE: Rješavanje ovih problema nije za svakoga a pogotovo ne za djecu jer možete stradati od udara visokog napona ! Stoga rješavanje ovakvih problema prepustite onome tko je osposobljen za to i zna kako to napravit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Citiraj:
jer se nekad vibracije (uslijed sila proizvedenih magnetskim poljma) manifestiraju kao zujanje loše stegnutih spojeva limenog oklopa. Zato često zujanje prestaje laganim pritiskom na kućište sa neke strane. Također se zna desiti da se štampana ploča nakrivi pa zujanje prestane, ali se opet pojavi kad se materijal opusti u drugom smjeru. Treba razlikovati "zujanje" od "cvrčenja" jer ovo drugo često upućuje na nekakvo iskrenje bilo zbog elektrolita bilo zbog hladnih lemova. Naravno da i zujanje može značiti npr. povećanu struju, a sa njom i jača magnetska polja pa zato i veće sile tj, vibracije. Ali ako se slika nije ništa promijenila, vjerojatnije je problem u namotima (nisu zaliveni ili su se odvojili od mase kojum su bili zaliveni-najčešće zbog rastezanja uslijed zagrijavanja) ili oklopu što dugoročno ne mijenja ništa na radu. ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Bravo, dobra nadopuna, ko će se svega sjetit ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas