Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.08.2010., 12:31   #1
Gugo
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Aug 2010
(riješeno) Spajanje žica u joysticku Genius MaxFighter F-31U

Pozdrav svima, registrirao sam se prventsveno jer imam jedan problem. Vjerojatno ste mnogi od vas čuli da se od normalnog joysticka za komp može napraviti H-mjenjač u simulacijama vožnje pomoću raznog softver. Njega sam nabavio ali pojavio se problem u joysticku. Neke žice su mi popucale pa sam ih krivo pospajao, tako da se ne znam vratiti u početni "položaj". Problem je u žicama povezanim na potenciometre odnosno jedinice koje registriraju pomak joysticka na X i Y osi. Imam 4 žice: crvenu, žutu, zelenu i narančastu. NA PCB-u sam pročitao da je zelena unos podataka u komp iz Y osi, a narančasta iz X osi. Za crvenu piše RD, a za žutu UCC. Ne znam što to dvoje znači. Uspio sam popraviti samo Y os, i to tako da se miče u rasponu od malo ispod sredine do skroz gore. Mislim da bi problem mogao biti i u potenciometrima. Molio bih pomoć oko spajanja žica! Hvala puno!
Gugo je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2010., 12:50   #2
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Malo podrobnije, koji je joystick, poslikaj spojeve za koje nisi siguran. Možda nekom padne neka ideja na pamet. Obično potenciometri imaju 3 izvoda i to ove: lijevi kraj, sredina i desni kraj. Mislim da su tako i poredani na njemu (možda su i drukčije). Uglavnom, ja sam pravio wah-pedalo od pedala za volan i spojio sam sva tri jer procesoru treba samo raspon i relativni odnosi. Trebala bi bit ista fora i na joysticku (ne znam napamet, morao bih provjerit).
Uglavnom, poslikaj pa da vidimo.
D1viry je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.08.2010., 14:12   #3
Gugo
Registered User
Moj komp

Oprosti, zabavoravio sam staviti slike i napomenuti neke važne stvari. Joystick je Genius MaxFighter F-31U sa vibracijom, inače teškla kršina za simulacije leta pa sam odlučio rastaviti ga za potrebe projekta. Ako kažeš da je važno spojiti žice za raspon, očito to nisam dobro napravio jer Y os nema puni raspon (na njezin potenciometar spojio sam žutu i zelenu) . X os uopće ne radi i nemam ideja kako je popraviti. na svakom potenciometru imaju 3 "porta" za žice Očajnički mi treba odgovor jer sam napravio sve ostalo, samo trebam završiti mjenjač i upaliti TDU! slike stavljam poslije jer se jako dugo uploadaju.

Joystick:

http://reviews.cnet.com/game-accessories/genius-maxfighter-f-31u/4505-10110_7-32069370.html, inače

link na slike, nisam baš siguran valja li:http://s883.photobucket.com/albums/a...fila/Joystick/

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 13.08.2010. u 17:02. Razlog: spajanje postova
Staro 13.08.2010., 15:01   #4
D1viry
Premium
Moj komp

D1viry's Avatar

Datum registracije: May 2010
Rastavljao sam ih več dosta i zezao se s njima, pa ću pogledat doma jel imam još koji. Da vidim kako je tamo spojeno.
A što se tiče y-osi, ne pomaže ni kalibracija?
D1viry je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2010., 20:12   #5
Roso
Premium

Roso's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Pozdrav, vidim da si mi poslao PM pa da ovdje pokušam odgovoriti. Mislim da bi trebalo ići ovako:
Zamisli da je potenciometar okrenut prema gore, odnosno da mu je pokretna osovina prema gore, a tri izvoda su okrenuta prema tebi. E sad na lijevu spajaj žutu žicu, a na desnu spajaj crvenu. U sredinu stavljaj odgovarajuću kako je označeno za koju os, dakle zelenu i narančastu, svaku na svoj potenciometar. Žutu i crvenu spajaj paralelno na odgovorajuće nožice na ta dva potenciometra, dakle one su zajedničke za oba potencimetra.
Roso je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2010., 20:43   #6
Gugo
Registered User
Moj komp

D1viry-moj joystick ima neku vrstu autokalibracije, samo ne znam koliko se često sam kalibrira. Što se toga tiče, bolje da ga sam kalibriram, smeće totalno.

Roso-spojio sam sve kako si rekao na Y os, za X mi fali žica. Imao sam 2 komada crvene, ali što se žute tiče, bila je samo jedna pa sam je spojio na Y. Trebam li je nabavljati i za drugu os ili se mogu poslužiti ovime što imam? u joysticku je bilo spojeno bez druge žute. osjećam se malo glupo jer se baš i ne kužim u elektroniku ali dajem sve od sebe.
Staro 14.08.2010., 21:55   #7
Roso
Premium

Roso's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Evo ovako, da ti bude jasnije. Dakle paralelno spojiti žutu i crvenu, kao na slici.

EDIT: kažeš da je bilo spojeno bez druge žute? Onda ide drugačije, ali trenutno mi ne pada na pamet kako...
Roso je offline   Reply With Quote
Staro 14.08.2010., 22:02   #8
Gugo
Registered User
Moj komp

ma znam kako si mislio u prvom postu, samo nisam siguran mogu li koristiti drugu žicu iz sticka, recimo crvenu, koja je odsječena, a prije je koristila za Z-os ili tipke. imam samo jedan komad žute, dok sam crvenu spojio paralelno. još kopam po tome, možda i uspije. hvala vam puno obojici!
Staro 17.08.2010., 23:45   #9
Gugo
Registered User
Moj komp

evo ga, problem sam riješio!
našao sam žice koje su sližile za tipke na sticku, a pošto ih ne trebam stavio sam ih na potenciometar, paralelno povezao žutu žicu sa oba komada. hvala vam puno obojici!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno