|
![]() |
#1 |
Stari član
Datum registracije: Jul 2007
|
Komp se ruši, ne znam uzrok
Od jučer, prvo BSOD sa porukom MACHINE_CHECK_EXCEPTION 0x0000009c (0x00000004, 0x805461f0, 0xb2000000, 0x00070f0f). Simptomi: - sistem se ne podiže, nema onih slova na početku, crnilo na ekranu, lampica od LCD blinka kao da je u stand by. - kuler na procu radi, diskovi rade, optički uređaji također - USB utori ne rade - osjetih slabi strujni udar, peckanje kad sam stavio prste na kućište unutra gdje su optički uređaji i u isto vrijeme bosom nogom dodirnuo radijator, utičnica u zidu inače nema uzemljenje niti je nulovana Pokušano: - iskopčavanje struje, pojedinih komponenata redom pa onda paljenje kompa - promjena napajanja - promjena grafike (kupio novu) - mijenjanje pozicija SATA utikača od harda - iskopčavanje optičkih uređaja - iskopčavanje wlan i firewire kartice - vađenje RAM-a jedan po jedan promjena slotova i čišćenje - poništavanje CMOS vađenjem baterije, BIOS na default - ispuhivanje čitave kante sa kompresorom - nova termalna pasta na procesoru - nova pasta na pasivnjaku od čipseta Odjednom nakon x pokušaja i resetiranja sistem se podigne do desktopa, ali čim ubacim neki cd sa driverima komp opet blokira, pojavi se BSOD i opet se sistem ne može podići. Malo guglah, kažu hardverski problem navodno prema onoj grešci. Jedan majstor mi danas kaže nakon ispitivanja matične, da je grafička riknula pa sam danas kupio novu. Ispitao je PCIe utor, nije bilo problema. Kad sam probao s drugim napajanjem isto se nije htio podignuti sistem, ali napajanje je bilo identično ovom mome, neki MS industrial šrot od tobože 550w. Matična je stara 2.5 godine Gigabyte i to sam dobio u zamjenu za staru istu takvu na kojoj je 2007 riknula pci sabirnica, radi se o socketu 754 pa nju ne mogu eliminirati jer nemam zamjensku sa takvim socektom. Imam 3 modula RAM-a različitih veličina i specifikacija, od 1gb, 512mb i 256mb. 2 su od kingmaxa, a jedan je od Samsunga. Neznam više šta da pokušam promjeniti, ništa mi tu nije logično. Čak sam probao matičnu ploču izvaditi van kućišta, fizički je odvojio da nema doticaj sa kućištem, upiknuo sve komponente i onda sam uspio odraditi instalaciju XP-a. Nakon toga vratio sam sve unutra, sistem se fino podignuo ali onda je krenulo opet rušenje čim se pokrene CD da sa driverima za ploču ili od grafičke. Ako budem uspio probat ću prekopirati MINIDUMP sa diska pa ih stavim ovdje. Inače, USB utori ne rade niti jedan pa nemogu to na stik stavit, jedino da izvadim hard pa ga spojim negdje dalje. Ljudi, pomagajte! Fala! Zadnje izmijenjeno od: bpodnar. 16.07.2010. u 23:31. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
Ja bi rekao da je matična pri kraju. Jel daje kakve znakove života pri paljenju, beepovi i slično?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 | |
Stari član
|
Citiraj:
Hm, tog sam i ja svjestan, moram nulovati utičnicu, nema mi druge opcije što se toga tiče, ali kako je moguće da 3 godine sve radi besprijekorno i sad odjednom da zbog toga zajebava? Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 17.07.2010. u 00:47. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Xulos :)
Datum registracije: Sep 2007
|
Pa pogl, cim si izvadio komp iz kante donekle je dobro radio, probaj ga bez kante odnjet i ustekat negde gdje znas da je uticnica oke.Ne kazem da je 100% to , ali moguce je .
![]() |
#6 |
Bazinga
Datum registracije: Nov 2007
|
![]() |
#7 |
Stari član
|
Evo danas odnio čitavu kantu na ispitivanje kod majstora, uštekali je i radi ko avion. Nakon toga odem kući, uštekam, neće i neće, promjenim utičnicu opet neće, promjenim monitor (priključio na LCD TV) i opet neće samo blinka lampica ko da je na stand-by. Na kraju odem po novi VGA kabal, uštekam i RADI. Ali sreća je kratko trajala, nakon 2 minute BSOD i onda sam više izbezumljen vratio stari vga kabel i pokrenio i RADIIIIIIII!!! Evo sad pišem na tom kompu, dao sam i klincu da igra COD4 jedno sat vremena da budem siguran, nije se rušio. Sad idem proanalizirat Minidump fajlove. Javim rezultat ako koga zanima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Stari član
|
Ovo je isječak iz drugog i trećeg crasha, neki driver je u pitanju kolko vidim. Prvi crach je nešto sheban,kaže datoteka ima grešku pa se nemože otvorit sa debugging toolsom. MODULE_NAME: nt FAULTING_MODULE: 804d7000 nt DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 4802516a BUGCHECK_STR: 0x9C_AuthenticAMD CUSTOMER_CRASH_COUNT: 3 DEFAULT_BUCKET_ID: DRIVER_FAULT LAST_CONTROL_TRANSFER: from 806d58db to 804f8cb5 A ovo je 4 crash nakon što sam stavio novi kabel od monitora MODULE_NAME: nt FAULTING_MODULE: 804d7000 nt DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 4802516a BUGCHECK_STR: 0x9C_AuthenticAMD CUSTOMER_CRASH_COUNT: 4 DEFAULT_BUCKET_ID: COMMON_SYSTEM_FAULT LAST_CONTROL_TRANSFER: from 806d58db to 804f8cb5 Prema ovome nešto se pojebalo sa nekakvim driverima, samo ja neznam s kojima kada niti jedan nije bio instaliran niti za grafiku, niti za zvuk ni bilo šta drugo. Čudno da čudnije nemože bit. Zadnje izmijenjeno od: bpodnar. 17.07.2010. u 19:13. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Jun 2006
|
Imao sam sličan problem u staroj kući kod babe na moru struja nije imala uzemljenje i komp se krashao . Ponekad je znao i normalno proraditi ali komponente su bile pod naponom , pogotovo grafička ( na dodir me je tresla struja ) . Riješi si taj problem dok ti se nije dogodio neki veći kvar i veča šteta , pitanje je samo vremena kada će neka od komponenti baciti kašiku ( otiči u vječna lovišta ) . |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Stari član
|
ha, pa riješio sam nulovanjem utičnice, sad ne baca više struju na šasiju. Ali začudilo me to što je odjednom proradio nakon zamjene VGA kabla i onda opet kad sam vratio stari kabal, sve 5, a u minidumpu puše da je DRIVER FAULT |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Stari član
|
Dižem temu, komp opet ne radi. Sinoć se vratio sa godišnjeg, klinjo ode u sobu i viče "Tataaa, PC ne radi". Eto ti vraže, dan prije odlaska na more radilo je sve ko urica. Sad su opet simptomi isti, ekran je u standbyu, sistem se ne podiže, kuler na procu radi, sve drugo radi osim tipkovnice koja se povremeno javi blinkanjem lampice kad uključim napajanje na prekidaču. To prije nisam primjećivao da tipkovnica ne reagira,ali izgleda da i ona nema struje. Sinoć sam odmah pristupio rješavanju problema, no bezuspješno. Poništavao sam CMOS, vadio bateriju i svaki put bi se sistem počeo dizati ali bi prvo izbacivao poruku "Detecting array" što je zapravo posljedica defaultnih postavki BIOSa jer je RAID enabled. Kad promjenim to i boot priority bilo da stavim da se prvi boota CD ili hard disk, onda opet crn ekran i ni makac. Danas evo sve sam izvadio iz kante na stol, povadio sve sa ploče osim jedne memorije i grafike i procesora i opet ništa, tama na ekranu. Počeo sam sumnjati da je na ploči neki vod oštećen pa nema kontakta jer znam da mi se jednom dogodilo da sam nekako nakrenuo kantu pa se malo iskrivila i sistem se počeo dizati. Neznam sad jel da bacim sve to u vražju mater i odem po novu ploču, proc i memoriju ili da probam popraviti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Xulos :)
Datum registracije: Sep 2007
|
Moguce da je dok je kanta bila pod naponom nesto osteceno.Jedino da probas ako imas kod koga mjenjat dijelove da vidis u cemu je tocno problem, al po ovom mislim da je ploca.
![]() |
#14 |
Stari član
|
probao sam prije tjedan dana na moju ploču ubacivati drugu grafičkui drugi hard od prijatelja, jedino je memorija bila moja i radilo je. Nakon toga ubacim svoju grafičku (novu), spojim sve i neće. Tek kada sam stavio novi kabel od monitora do grafike, proradio je ali se nakon minute srušio sistem i pojavio se BSOD (minidumpove imaš gore). E onda sam vratio nazad stari kabel od monitora i proradilo sve kao da ništa nije ni bilo, malac se igrao do 9 navečer taj dan i drugi dan bez ikakvih problema. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|