Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 31.05.2010., 21:58   #1
Ivic@
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2007
(riješeno) Roze crte po monitoru

http://img686.imageshack.us/img686/9605/dsc00683c.jpg

Dali je itko ikad vidio ovakvo nešto? Na prvi pogled čini se kao artefakti i crknuta grafička...
Komp od frenda star 3 mjeseca, nedavno mu se počelo ovo sa slike događat, po onome što mi je bio rekao prvi put posumnjao sam odmah na rame i memtest je našao errore, zamijenio sam memoriju novom u jamstvu i vratio mu komp, ali čim ga je on odnio kod sebe za 2 dana opettt mu se desilo isto dok je surfao i radio sitnice u win. Uzeo ja opet komp, odvrtio memtestove u oba utora od matične po 12 sati i flashao zadnji BIOS, sve OK, komp kod mene radi normalno i prolazi sve testove, sve leti, da ne pričam o tro-danonoćnom "silovanju" grafičke različitim igrama i programima pa sam ju definitivno prekrižio da je u njoj problem kao i u RAMima, odnio ga on kod sebe i opet mu se nakon 1 dan pojavilo ovo po treći put...
Sad sam počeo sumnjat u njegov stari 17" CRT monitor tj. nekakav konflikt između tog monitora i Windowsa 7, taj monitor je radio na winxp i starom kompu...
Komponente su Pentium dual-core E5300, HDD WesternDigital 500AAKS, MBO Gigabyte G41 neznam točno koji model, DDR2 2GB Apacer 800Mhz, VGA Gigabyte GeForce 9800GT, napajanje MS Industrial 550W...
Any ideas? jer ih ja nemam više osim monitora i eventualno napajanja, instalacija sedmice je friška, svi driveri su najnoviji, kod mene radi sve, čim odnese komp drugi dan dogodi se ovo, zlo mi je više od ovih novih kompova, nije mi jasno koji Q više oni rade s tim crkavaju komponente nešto prestrašno, nemožeš više složit komp da radi na miru 3 godine, nije ovo prvi koji sam vidio da crkne nakon 5-6 mjeseci, al ovaj me baš j... u zdrav mozak...
Oprostite na malo podugačkom postu
Ivic@ je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2010., 22:28   #2
khm
Banned

Datum registracije: Dec 2006
A da probate stavit XP?
khm je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 31.05.2010., 22:37   #3
asdf123
Premium

asdf123's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
hmmm da jedna stvar.
Dok se idući put pojave kockice.. reci frendu neka napravi print screen! , spremi ga u paintu... i inspicira pslje... ako bude slika kakva bude... ista kao i na ekranu. zamjeni napajanje. a ako bude slika normalna.. znaš da je monitor!

Dakle kome ovo prvo nije dovoljno,

Ako imaš laptop.. ponesi ga i istestiraj monitor
Ukoliko ti je daleko, i nespretno nositi ili monitor ili drugi komp k frendu ili on monitor k tebi.

Uzmi tipa everest i gledaj .. dok se pojavi opet pandemija boja kakvi su naponi!

Was this helpful?
asdf123 je offline   Reply With Quote
Staro 31.05.2010., 22:53   #4
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Kolega asdf ti je dao jako dobar savjet.
To napajanje baš i nema zavidne performanse ali, kako si naveo da je kod tebe radilo normalno, mislim da nije do napajanja problem kao ni u kartici.
Nek provjeri sve kontakte na monitoru (pošto je već star), jer mene moj CRT zeza, pa malo pomaknem kabel i sve je ok (naime ima već 8 godina kak ga koristim).
Staro 01.06.2010., 06:40   #5
[GOW]Nec
Premium
Moj komp

[GOW]Nec's Avatar

Datum registracije: Apr 2010
Ajd ti prvo probaj malo smanjit rezu, nije tvoj frend stavio takvu grafu pa ju vrti na 800 X 600... Da ne bi bilo da je monitor glup za visoke rezolucije.
Iako stvarno izgleda kao da je mema na grafulji kihnula, ali mi zvuči nevjerojatno.
Staro 01.06.2010., 06:49   #6
nathan
IT Consultant
Moj komp

nathan's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
mislim da OS X pokusava izaci na povrsinu
Staro 01.06.2010., 13:10   #7
qpad
Premium
Moj komp

qpad's Avatar

Datum registracije: Jan 2010
Hmm.. da i ja sam odmah posumnjao na monitor. Naime vjerojatno dolazi do nekakovg konfilkta između win7 i monitora
qpad je offline   Reply With Quote
Staro 01.06.2010., 15:02   #8
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Kako se sistem ponaša u safe modu?
Ako sve gore navedeno ne da konkretne rezultate izvrtite OCCT GPU memtest, meni to još uvijek smrdi na problem sa grafom iako ni napajanje nije baš neka radost...
Eventualno mi još zamjena VGA kabela pada na pamet trenutno.

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Staro 01.06.2010., 23:11   #9
taip@n
Master of the VCR
Moj komp

taip@n's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
pridružujem se dijelu koji nije oduševljen napajanjem... naime, ako je napajanje još i malo starije vrlo je lako moguće da ono poludi...

a razliku u ponašanju kod tebe i kod njega se može obrazložiti kvalitetnijim i stabilnijim naponom kod tebe kući... možda ms industrial radi podnošljivo samo kad dobije kvalitetan i stabilan napon?
Staro 07.06.2010., 13:09   #10
Ivic@
Premium
Moj komp

Hvala svima na prijedlozima, ništa još nisam riješio tj. nemogu s lakoćom nikako riješit problem, naime duga priča, taj komp je u Kutini kod frendove cure i jbg on se baš i ne kuži u hardware i nema neke zamjenske dijelove pa je i to malo problem, sad neznam šta da mislim više, prva 2 mjeseca je bilo sve OK tad su se pojavile ove crte, uzeo sam komp na servis, kao što sam napisao RAM je stvarno bio neispravan i zamijenio sam ga i ostavio sam tad komp 3 dana kod mene i meni radilo sve OK...
Sad mi nema logike niti da je monitor jer mi sad je rekao da ga mora resetirat kad se to pojavi, desi se 2-3 puta dnevno na random, bilo da surfa ili igra igrice (pokušao je neku staru igricu nekakv Restaurant manager pa mu se tu nakon par minuta odmah to pojavi) ili nešto 3-će a kod mene komp leti 3 dana igranja STALKER-a nikakvih problema... Predložio sam da uzme neki monitor od susjeda na par dana ili ubaci WINXP pa da vidimo...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.06.2010., 17:50   #11
Roby-V
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2009
imao sam isti problem sa ati x1650 na windows7 a na xp sve radi normalno
Roby-V je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2010., 15:51   #12
Ivic@
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Roby-V Pregled postova
imao sam isti problem sa ati x1650 na windows7 a na xp sve radi normalno

Aha kolko vidim ako se ne varam imaš CRT monitor... Hm... sad mora bit neki konflikt između CRT-a i Windowsa 7/određenih modela grafičkih/drivera

Zadnje izmijenjeno od: Ivic@. 08.06.2010. u 16:00.
Staro 09.06.2010., 20:58   #13
Roby-V
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2009
Citiraj:
Autor Ivic@ Pregled postova
Aha kolko vidim ako se ne varam imaš CRT monitor... Hm... sad mora bit neki konflikt između CRT-a i Windowsa 7/određenih modela grafičkih/drivera
Ne lcd je bio
Roby-V je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2010., 16:00   #14
Newmie
Premium

Datum registracije: Aug 2006
Imao sam isti problem jedno vrijeme te mi je nakon mjesec-dva izgorila memorija na grafi...
Newmie je offline   Reply With Quote
Staro 18.06.2010., 10:50   #15
Ivic@
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Newmie Pregled postova
Imao sam isti problem jedno vrijeme te mi je nakon mjesec-dva izgorila memorija na grafi...
Eh da oće izgorit bilo bi lako, jamstvo bi to lako riješilo i amen
Uglavnom frend je prije 5 dana instalirao Windows® XP™ i od tada do danas se roze crte nisu pojavile, nekako mi to nije rješenje, al ko zna možda se vrate opet, i dalje nisam siguran u čemu je točno problem sa Windows 7 jer je prva 2 mjeseca radilo sve OK
Staro 21.06.2010., 11:14   #16
Ivic@
Premium
Moj komp

Evo nakon 7 dana rada u Windowsima XP jučer mi frend kaže da su se opettt pojavile roze crte , ROFL, bem ti komp najrađe bi ga u savu bacio, desilo se opet na random dok je htio otvorit neki flmić na youtube, ipak se ovdje radi o hardverskoj a ne softverskoj grešci, ostaje da je problem u Monitoru, napajanju ili kartici najprije u kartici jer se komp smrzne i mora ga resetirat al mi nije jasno kako se kod mene niti jedanput neće srušit
Staro 21.06.2010., 12:47   #17
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Što ti prijatelj ima od perifernih uređaja? Kako bi bilo da sve to pokupiš i doneseš kod sebe pa ponovo testiraš? Nisam jednom imao takve čudnovate probleme...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2010., 15:42   #18
Ivic@
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Što ti prijatelj ima od perifernih uređaja? Kako bi bilo da sve to pokupiš i doneseš kod sebe pa ponovo testiraš? Nisam jednom imao takve čudnovate probleme...
Ja prvi put ovakvo nešto vidim, fora je u tome kako sam već napiso da meni komp leti, 4 dana sam ga opteretio svim i svačim (igrice, razni programi), čim ga on odnese za 2 dana mu se te crte se pojave, jako čudno. Ima spojen samo miš, tipkovnicu i LAN kabel za internet... Posudio sam mu novi LCD monitor, stavit će ponovo Win 7 pošto se u njima svako malo zbrejka pa ćemo vidjet...
Staro 23.06.2010., 16:09   #19
vm@
Premium
Moj komp

vm@'s Avatar

Datum registracije: May 2009
moguće da mu monitor ne podržava tu rezoluciju i frekvenciju, neka pogleda koje mu rezolucije podržava monitor
vm@ je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2010., 01:17   #20
PC-Extreme
Registered User

PC-Extreme's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Ovako izvadi grafiku i stavi npr svoju u taj komp naravno uzmi sve od njega i monitor i kantu sve sve spoji sve kod sebe i promjeni grafiku i rokaj testove dok se ne zblesira ako se ne zblesira rješio si problem. Ako se zblesira promjeni tj stavi svoje napajanje i ponovo rokaj po testovima dok se nesto ne dogodi ak sve sljaka nasao si kvar. I za kraj ako se i dalje to dogadja probaj monitor promjeniti pa opet testovi. Ugl ako se ne varam taj crt bi trebao biti vga i spajaš ga na dvi preko onog adaptera pa rezolucija nebi trebala biti problem jer svi monitori imaju onu zaštitu pa kad pretjeraš sam se vrati na max postavke.Probaj korak po korak al ja bi recimo bacio okladu na monitor.
PC-Extreme je offline   Reply With Quote
Staro 26.06.2010., 11:03   #21
kassad
marked one
Moj komp

kassad's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Ovo ti je problem : VGA Gigabyte GeForce 9800GT

zašto, evo ti link pa čitaj.
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=182654

a ovo je moj "roza" problem bio:

Uploaded with ImageShack.us

ja sam na kraju zamijenio karticu sa drugom i to Ati 5770 i nema nikakvih problema a isti OS..

mema na grafi je problem.
kassad je offline   Reply With Quote
Staro 28.06.2010., 16:26   #22
Ivic@
Premium
Moj komp

Hm... Dali je ovo općenito problem sa 9800GT? jer ako ju odnesem na jamstvo i ako mi daju novu opet će se isto događat? Prejadno, posudio sam mu monitor i sad opet na windowsima 7 4 dana se nije pojavljivalo, karticu vjerojatno nemogu zamijenit drugim modelom, pod jamstvom je pa možda ako se opet pojave crte je najpametnije da ju nosim na zamjenu, ja se s flashanjem VGA biosa neću zaj...

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 28.06.2010. u 20:40.
Staro 28.06.2010., 17:59   #23
kassad
marked one
Moj komp

kassad's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
pa prvo povecaj 2D mod kartice sa 100mhz na max koji ti daje evga precision, rivatuner, msi afterburner... pa onda pogledaj kak bude.
meni je to pomoglo.
kassad je offline   Reply With Quote
Staro 12.07.2010., 15:28   #24
Ivic@
Premium
Moj komp

Kartica poslana pod Jamstvo dobivena nova...
Ako vam se ovo desi slobodno bez razmišljanja karticu na RMA!
Hvala svima koji su pomogli
Može pod RIJEŠENO!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke