|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2009
|
podizanje sustava - stane nakon bios screena
Molio bih pomoć eksperta :-) Tema bi mogla možda ići i u podgrupu foruma "prijenosnici", ali mislim da je problem hardverski koji bi se moga dogoditi i na stolnim računalima, pa mi je tu nekako prikladnije postati. Na laptopu HP NX7300 mi se dešava da nakon što prođe početni screen od biosa stane s daljnjim podizanjem sustava, ekran se zacrni i samo je u gornjem lijevom kutu vidljiva ona crtica (command prompt) koja ne reagira na ita (bilo koja tipka ili kombinacija). Ponekad niti ne krene s učitavanjem biosa, ali onda nakon što iskopčam napajanje, skinem bateriju, držim "on" gumb za paljenje 10ak sek. i ponovo vratim bat. i napajanje uspije učitati bios. Komp je bio na servisu i rečeno mi je da su testirane sve važne komponente pojedinačno i da je utvrđeno da je matična ploča krepala. Nova u servisu je skuplja od samog laptopa da ga ispravnog idem prodavati. Na ebayu mb košta oko 800-900kn bez davanaj i čini mi se preskupa da bi se mijenjala. E sad, mene zanima da li biste iz nekog iskustva mogli procjeniti što zapravo na matičnoj ne radi. - pojava se desila sama od sebe, nakon povratka s putovanja gdje je lap bio u torbi (nikakav update biosa ili sl...) - isto se događa ako skinem hdd ili stavim neki drugi - hdd sam stavio u ladicu i spojio na stolni komp i normalno radi, nema bad sectora - isto se događa (ne ide dalje od biosa) ako pokušam komp bootati s cd-a (cd se vrti u driveu, tj. kao čita ga, li kao da podaci ne dolaze do "matične") - isprobao sam sve kombinacije s napajanjem, baterijom... - kad uđem u bios mogu tamo kopati po menijima do besvjesti, ne blokira se ili slično... - promjena postavki u biosu se pamti i nakon isključivanja kompa (inače, lap je intel c2d t5500, 1 gb rama, 80gb hdd, integrirana intel grafika, na njemu su windowsi vista basic) Ono, žao mi ga je otpisati jer kad ga upalim kao nešto radi (nije "totalno" krepao), ali opet je sigurno da mu je nešto gadno krepalo... Hvala na pomoći... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ako je krepala matična nema popravka i ostaju ti 2 mogućnosti: 1. nabavka iste ploče sa ebaya 2. prodaja tog lapa u dijelovima i kupnja novoga Obzirom na komponente (ipak su već zastarile), ja bi išao na verziju 2.
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein Zadnje izmijenjeno od: coconut. 01.07.2010. u 13:16. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Bannija :D
Datum registracije: Feb 2008
|
Da, nažalost, to ćeš teško popraviti. Jedino što bih ja ovako laički mogao reći je da probaš izvadit matičnu van i vidjeti dali je koji od kondenzatora napuhan. Ovdje na forumu ti već ima negdje tema o zamjeni kondenzatora, pod uvjetom da imaš klasične kondiće, pa prosurfaj, pogledaj i možda uspiješ štogod i sam izmisliti, ili možda kontaktirati nekog od članova koji imaju iskustva sa takvima stvarima, pa uz neku prigodnu naknadu da ti oni pokušaju to popraviti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2009
|
Imam ponudu za popravak od 500njak kn, ali mislim da će ipak prevagnuti "opcija 2", tj. prodaja po dijelovima i kupnja novog... Pa eto, ako kome što treba... I da, hvala na pomoći... :-) |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|