|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
(riješeno) Komp "ne pali" od prve i neće se restartati.
Pozdrav svim znalcima! Imam evo jedan čudan problem za koji nisam nikad čuo a i da jesam nebi vjerovao da je to moguće ![]() Napominjem da imam ponešto "staža" u šerafljenju hardvera ali evo čovjek se uči dok je živ a problem je sljedeći: Dobio sam jedan stariji komp (socket 478) na popravak jer je "krepao" i "ništa više ne radi". Uzrok kvara je bila "umrla" agp grafa i sa stavljanjem slične + driveri...gle čuda komp je opet živ....i kaže čovjek ajde mi malo "pojačaj" taj komp jer ja mislio da ću morat kupit novi,....a ja što ću...reko o.k. I tako izvadim ja Pentium 2.0GHz/512/400 Northwooda i ubacim Pentium 3.0/1/800 Prescott,naravno nakon guglanja i uvjerenja da ga dotična ploča AOpen AX4SPB-UN podržava i sa najstarijim Biosom (ide Prescott do 3.2GHz) No gle vraga nakon clear-cmosa,i vađenja baterije komp pali,svi ventovi vrte ali nema bipa i Winsi se ne dižu ![]() Piknem instiktivno reset tipku na kućištu i gle još većeg čuda Windowsi se najnormalnije dignu. Probam zagasiti komp i to odradi bez problema,no na ponovnom paljenju ista stvar. Probam zatim napraviri restart i Winsi se zagase,svi ventilatori se vrte ali ne diže ponovno Winse dok god ne stisnem ručno tipku reset na kućištu. Probao sam do sad sljedeće: Zamijeniti napajanje provjereno dobrim Defoalt i Load-seife postavke Biosa,te bezuspješno švrljanje po njemu. Zamijena Ramova Zamijena procesora sa P 2.8/1/800 Prescott i ista stvar. E i još jedna čudna stvar:sa 2.8 i 3.0GHz Prescottom radi na normalnih 400MHz ,dok sa 2.0GHz Northwoodom radi sa 266Mhz i u Biosi mi nudi samo dvije opcije Auto i 266MHz . Znam da ćete vjerojatno reći fleshaj novi Bios ali ima li kakvo logično rješenje?
Psittacula Eupatria Zadnje izmijenjeno od: sina xx3. 06.06.2010. u 18:43. Razlog: Ispravka |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2010
|
ok.... posto neradi s gore navedenim procevima nije potreban flash tako da nije do tog.... jednio sta ti je moguce... da ti je baterija na Mb u banani.... ako imas voltmetar provjeri napon ako je manje od 3,1V to ti je ziher jel sam ja imo slicnih problema.... a ako nemas samo stavi neku drugi i deri....
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | ||
Premuim
Datum registracije: Feb 2008
|
Citiraj:
![]() Naime, kod prescotta je fsb brzina 200Mhz, a DDR je double data rate, tj, memorija radi na 2*FSB, i eto ti 400... A stariji sjeverni sumari rade na fsbu 100, a memorija im radi i na 100*2 i 133*2... Malo slampavo napisano, al to je to, nadam se da si skuzio ![]() Citiraj:
![]() Meni je na jednoj starijoj gigabyte 775 ploči jedan dual core radio takve probleme, i nakon flesa biosa, radilo je normalno... Pametnije rjesenje ja nemam... Cekaj odgovor starih 478 usera..
![]() |
#4 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Hvala što si me podsjetio na brzine fsb-a kod Norta i Presia i to objašnjava postavke fsb-a u Biosu. Do sada sam imao samo slučajeve sa AM3 procesorima (Phenom II i Athlon II) na AM2+ pločama gdje je trebalo flešati Bios-e da bi ploča radila sa novijim i "jačim" Deneb-ima,....ali ako proizvođač ploče na službenoj stranici tvrdi da prvi Bios ploče podržava Prescott do 3.2GHz onda bi to trebalo i raditi ![]()
![]() |
#5 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ne nužno, može djelomično raditi i zato postoje noviji BIOS-i...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
|
![]() |
![]() |
#10 |
Guest
Datum registracije: Nov 2009
|
ja bih prije rekao da je problem u napajanju... |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Banned
Datum registracije: Sep 2008
|
ja mislim da su kondenzatori,pogledaj |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Samo da javim da je problem uspješno rješen fleshanjem zadnje verzije Biosa,..tako da hvala svima na savjetima,....mod....ovo može lock!
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|