|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2008
|
Problem sa kablovima
Mislim da ove teme još nema, pa postavljam. Naime, imam thomsonov tg782 router. iz dva eth porta (1 i 2) izvučeni su kablovi, do zidne utičnice u eth1 spojen je desktop, (Realtek NIC adapter) u eth2 spojio laptop (intelov NIC adapter) u eth1 poprtu i desktop i laptop rade jako dobro Laptop kad spojim u eth2, konekcija se stalno pali i gasi, odnosno connected i not connected, i to svakih 2-3 sek Kad spojim desktop u eth2, radi normalno. i speedtest uredu i diagnostic utility ne javlja greške. Ako spojim laptop u eth1, sve radi, ali kopiranje između dva kompa radi max 80 b/s. DA, toliko malo. Ako je lap na WLANu, onda i manje, kao da eth2 ne radi E sad, mislim da je u kabelu koji je eth2 prilikom provlačenja pukla koja parica. pokušao sam sa voltmetrom, odnosno mjerit otpor, otkrit koja je. Mislim da je puna narančasta. Probao mijenjat taj par u samom konektoru, ali onda nije ni bilo konekcije. Pa sam ponovno spojio i sad mislim da sam dovoljno dobro spojio, ali opet puca veza. Možda mi je dijagnoza puknute parice kriva. Kako otkrit gdje je prob? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Vidi po kojem standardu (T-568A ili T-568B) je rađeno ožičenje, za 100 Mb mrežu se ne koriste 4/5 i 7/8 par, jedan ili oba para možeš upotrebit / prebacit na 1/2 i 3/6 koji ti trebaju / moraju biti ok. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
Ispadam malo nezahvalan, kako me nije dugo bilo na forumu, ali srećom imao sam dosta posla. nikky, to sam i napravio. Par 1/2 mi je plava, 3/6 zelena. Ali i sa tim se isto događa. A kako je u zidu, nije baš mogu beskonačno spajat konektore. I biti moje glavno pitanje ima li tko nekakve info kako točno izmjeriti koja je žica u kvaru? ako je napon na pinovima 1/2 i 3/6, onda bi se to trebalo moć izmjeriti. Ili? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
Neispituje se to "pod naponom", za profi upotrebu postoje testeri a u kućnoj / amaterskoj režiji dovoljno će poslužit univerzalni instrument (Ohm-metar). Ako na dednom kraju kratko spojiš pinove 1-2 na drugom kraju instrumentom treba biti cca 200 Ohm otpor, svakako ne veći od 1 Kohm. Ako je otpor velik ili beskonačan znači da jedna iliobe žice u parici nisu ok. Ista stvar sa 3-6 parom. Neznam jel taj kabel oštećen pri postavljanju ili si takvog dobio / kupio (znalo se dešavat). Valjda ćeš naći 4 ispravne žice od ukupno 8. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
@ycancer Nisi pojasnio da li kablove krimpaš kliještima ili su napucani na utičnicu. Moguće je da su ti neispravna kliješta pa ti pin 2(ili 6 zavisi kako spajaš) ne sjeda dobro i ne zatvara kontakt. Moguće je i da imaš loše konektore. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
@nikky - probat ću i to. Možda malo glupo pitanje - treba li taj jedan kraj bit uključen u router? @bojler - kablove sam krimpao novih kliještima. Doduše, došle su 100 kn, pa možda ima greške. Uvijek provjerim jeli došlo do kraja, mada se uvijek i može potkrati greška. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Ne, neuključuješ / uštekavaš u router. Treba ti još netko da na jednom kraju kratko spoji paricu a ti na drugom s instrumentom vidiš jeli ispravna ili nije. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|