Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.05.2010., 13:56   #1
ycancer
Registered User

Datum registracije: Jun 2008
Problem sa kablovima

Mislim da ove teme još nema, pa postavljam.

Naime, imam thomsonov tg782 router.
iz dva eth porta (1 i 2) izvučeni su kablovi, do zidne utičnice

u eth1 spojen je desktop, (Realtek NIC adapter)
u eth2 spojio laptop (intelov NIC adapter)

u eth1 poprtu i desktop i laptop rade jako dobro

Laptop kad spojim u eth2, konekcija se stalno pali i gasi, odnosno connected i not connected, i to svakih 2-3 sek
Kad spojim desktop u eth2, radi normalno. i speedtest uredu i diagnostic utility ne javlja greške. Ako spojim laptop u eth1, sve radi, ali kopiranje između dva kompa radi max 80 b/s. DA, toliko malo. Ako je lap na WLANu, onda i manje, kao da eth2 ne radi

E sad, mislim da je u kabelu koji je eth2 prilikom provlačenja pukla koja parica. pokušao sam sa voltmetrom, odnosno mjerit otpor, otkrit koja je. Mislim da je puna narančasta. Probao mijenjat taj par u samom konektoru, ali onda nije ni bilo konekcije. Pa sam ponovno spojio i sad mislim da sam dovoljno dobro spojio, ali opet puca veza. Možda mi je dijagnoza puknute parice kriva. Kako otkrit gdje je prob?
ycancer je offline   Reply With Quote
Staro 23.05.2010., 17:58   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Vidi po kojem standardu (T-568A ili T-568B) je rađeno ožičenje, za 100 Mb mrežu se ne koriste 4/5 i 7/8 par,
jedan ili oba para možeš upotrebit / prebacit na 1/2 i 3/6 koji ti trebaju / moraju biti ok.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.05.2010., 20:03   #3
ycancer
Registered User

Ispadam malo nezahvalan, kako me nije dugo bilo na forumu, ali srećom imao sam dosta posla.

nikky, to sam i napravio. Par 1/2 mi je plava, 3/6 zelena. Ali i sa tim se isto događa. A kako je u zidu, nije baš mogu beskonačno spajat konektore. I biti moje glavno pitanje ima li tko nekakve info kako točno izmjeriti koja je žica u kvaru? ako je napon na pinovima 1/2 i 3/6, onda bi se to trebalo moć izmjeriti. Ili?
Staro 29.05.2010., 01:19   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Neispituje se to "pod naponom", za profi upotrebu postoje testeri a u kućnoj / amaterskoj režiji dovoljno će poslužit univerzalni instrument (Ohm-metar). Ako na dednom kraju kratko spojiš pinove 1-2 na drugom kraju instrumentom treba biti cca 200 Ohm otpor, svakako ne veći od 1 Kohm. Ako je otpor velik ili beskonačan znači da jedna iliobe žice u parici nisu ok. Ista stvar sa 3-6 parom.

Neznam jel taj kabel oštećen pri postavljanju ili si takvog dobio / kupio (znalo se dešavat). Valjda ćeš naći 4 ispravne žice od ukupno 8.
Staro 29.05.2010., 08:14   #5
bojler
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2006
@ycancer

Nisi pojasnio da li kablove krimpaš kliještima ili su napucani na utičnicu.
Moguće je da su ti neispravna kliješta pa ti pin 2(ili 6 zavisi kako spajaš) ne sjeda dobro i ne zatvara kontakt. Moguće je i da imaš loše konektore.
bojler je offline   Reply With Quote
Staro 30.05.2010., 23:03   #6
ycancer
Registered User

@nikky - probat ću i to. Možda malo glupo pitanje - treba li taj jedan kraj bit uključen u router?

@bojler - kablove sam krimpao novih kliještima. Doduše, došle su 100 kn, pa možda ima greške. Uvijek provjerim jeli došlo do kraja, mada se uvijek i može potkrati greška.
Staro 31.05.2010., 08:27   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ne, neuključuješ / uštekavaš u router. Treba ti još netko da na jednom kraju kratko spoji paricu a ti na drugom s instrumentom vidiš jeli ispravna ili nije.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno