|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Jan 2009
|
Popravak prekinutih vodova na PCB-u pomoću tekućeg srebra
Frend mi ima problema sa svojom pločom pa ga zanima kako to sredit... Posto ga ploca zajebavala u svakodnevnom radu, reko je idem ju malo provjerit. Kod provjere je naletio na 6 rasturenih vodova,vjerojatni problem ploce. Vodovi su siroko razdvojeni i nebi smio bit problem to sredit,no,posto nezeli lemit po njoj,nego bi to sredio TEKUCIM SREBROM,pitanje se postavlja,gdje toga ima za kupit?Ili ako ima neko drugi neku bolju ideju za sredit plocu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
http://lmgtfy.com/?q=teku%C4%87e+srebro+chipoteka Izvoliš... Mada.. Najbolje bi bilo prekinute vodove zalemiti. bez pardona.. i to se može jako pedantno i kvalitetno napraviti bez pardona!!!! i definitivo pouzdanije od nečega tekućega!!!! nisam radil sa tim srebrom.. ali lemil jesem! pa neznam ali .. i jedno i drugo valja... samo je pitanje kolko.... i kaj je jednostavnije.. Zadnje izmijenjeno od: asdf123. 19.05.2010. u 15:32. Razlog: kbjl |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
ako imap vremena.. ??? dam ti ja par ploča pa se naući ![]() ![]() ![]() Tak ja radiim!!! A neznam... stvarno. teoretski bi još najbolje bilo da se srebro stavi.. tanak sloj.. da nebude kapaciteta... ali praktički je to teže izvedivo... treba se neš s naljepnicama igrati... i radilo bu to. a zalemiti.. je malo pipljav posel.. ali dok se malo spraksaš na SMD.. nije nikakav problem... a trajnije lemljenja je pitanje spretnosti onoga tko radi. dok je trajanje spoja... pa dok ga netko ne otkine s šarafcigerom.. na primjer... ..... e sad.. kapaciteta bude ali to u praksi je zanemarivo.. Zadnje izmijenjeno od: asdf123. 19.05.2010. u 21:47. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guest
|
Tekuće srebro je odlična stvar, ali na žalost, kod mene se pokazalo ipak kao vremenski ograničeno rješenje. Ja sam tako "krpao" vodove na svojoj staroj Epox-ici (s754) koju sam slučajno zaderao šrafcigerom, i uspio sam; kvaka je u tome što se srebro odvojilo od podloge nakon cca 1g, pa sam morao postupak ponoviti- zadnji put sam tako stavio i nekakvu naljepnicu preko, no evo opet se ponovila ista stvar. Ako imaš lufta za nanijeti nešto masivniji premaz, možda nećeš imati ovaj problem ( ja sam morao premostiti dva susjedna voda na širini ne-znam-kojega dijela milimetra...) Inače, srebro imaš za kupiti u Chipoteci. LP |
![]() |
![]() |
#7 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Bio je cini mi se na Tom's Hardware-u guide upravo o spajanju prekinutih vodova tekucim srebrom, pa sad... guglaj.
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premija
Datum registracije: Mar 2009
|
Ima i članak ovdje na PCekspertu, popravljali su X1600 ili sl. Sumnjam da ćeš to nabaviti, kao i bilo koju drugu kemikaliju (osim onoga nabavljivog u apoteci). A i da nabaviš, ispast će te dosta, vjerojatno i previše. Ako ti je ploča baš tako bitna, kontaktirao bih uvoznika pa vidio da li postoji opcija reparacije ploče.
![]() |
#9 |
Zvoni. Kucanje ne radi.
Datum registracije: Sep 2008
|
inace i grafit iz olovke provodi struju! ali ima dosta veliki otpor,sad ovisi od cega je vod pa ako je od nekog signala,mozda ce i radit...a najbolje lemit,to bez daljnjeg... nije tesko,uzmes pastu,tinol i lemilicu ogulis boju sa voda,tak da vidis bakar,namazes malo paste za lemljenje ili obicnog alkohola da ocisti povrsinu gdje lemis ,uzmes tanku zicicu i zalemis!
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ovo sve djeluje pod pretpostavkom da su syebani vodovi samo prvog sloja. Pošto ploča ima višeslojni PCB pitanje je kakvo je stanje dublje u ploči ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|